Бебе знају много више него што се мислило – чак и да процене карактер

23 јуна, 2016

Што се више научници фокусирају на истраживање понашања беба, то се оне показују све паметније и паметније. Ако мислите да се бебина памет почиње развијати с изласком из материце, то је тек делимично тачно, али чињеница да новорођенчад не зна много више од неколико инстинктивних покрета и осећаја, то је, показује се, прилично далеко од истине.
Дакле, да видимо како су и штa су све научници открили о интелигенцији беба до годину дана старости што ће вас сигурно изненадити, а већини вас мало и расветлити начин на који се одвија и гради рани развој човека.

1. Бебе памте јако рана искуства

Bebe9У сврху ових истраживања неколико је мајки за време трудноће, односно последњих шест седмица трудноће, својим нерођеним бебама читало једну те исту дечју причу. Након што је беба рођена, мајке су наставиле причати приче, овога пута различите приче, па иако се чинило да новорођенчад не разуме ништа, оног трена када би мајке кренуле да читају познату причу у којој су уживали у стомаку, бебе би одмах промениле израз лица, сконцентрисале се на мамине речи те јаче почеле сисати, уколико су у том тренутку биле на дојци. И што је још важније, исте су реакције имале и ако би књижицу у том тренутку читао неко други. Оне би се дословно сконцентрисале на причу.

2. Тачно знају што је добро, а што не

Бебе старе до шест месеци тачно знају шта је добро, а шта не, способне су да донесу одлуку на бази доброг и лошег баш као и велики људи.
Како би то доказали, научници су се испред беба играли једне игре с луткама. Једна је лутка била злочеста и гурала је другу, а друга је лутка била помагачица која је помагала другим луткама стићи до циља. Занимљиво је да су бебе након што су лутке остављене у њиховој близини, узимале оне добре лутке помагачице и играле се њима, док су оне злочесте лутке дословно гурале и игнорисале.
Исто су реаговале и бебе од 12 недеља старости које су након игроказа остале фокусиране погледом само на добрим луткама.

3. Бебе желе да помогну

Упркос томе што их сматрамо малим, бебе су и те како вољне да помогну ако могу. Истраживачи су за овај доказ наместили сцену. Један од њих је с претрпаним рукама покушавао да отвори врата у близини бебе која још није проходала, а она је пожурила да покуша да отвори врата и помогне незнанцу.
Али, није само то занимљиво. Пазите сад! Истраживачи су много пута с много беба поновили овај игроказ и установили још нешто – бебе које су након помоћи добиле неку врсту похвале или награде, касније су биле знатно мање спремне да помогну! То је веома важан резултат јер показује да су бебе инстинктивно знале да треба да помогну, без да се за то дело награђују, а након што су добиле похвалу или наградицу жеља за помагањем је нагло почела да сплашњава.
Зато убудуће, изоставите награде, нека сами са собом знају да је помагање лепо и без награде.

4. Замислите – бебе разумеју чак и статистику!

Какво изненађење. Када су истраживачи испред беба од десет месеци старости поставили две тегле с коцкицама па им задали задатак – бебе су га врло успешно решиле. У једној тегли било је 12 розе и четири црне коцкице. У другу су чак ставили 12 розе и 36 црних коцкица. Након тога су из сваке прозирне теглице узели по једну розе коцкицу тако да бебе не виде која им је боја одузета. Али, како су бебе склоније розе него црној боји тако су све одреда посезале за непрозирном чашом како би узеле коцкице и њима попуниле ону теглу у којој је било наоко мање розe коцкица – дакле ону с више црних коцкица.

5. Тачно знају када нисте сконцентрисани на њих

Свака мама тачно зна да током бриге о беби и свакодневног живота понекад мало одлута у мислима, али јесте ли приметили да управо тада ваша беба покушава да вас одобровољи, односно привуче вашу пажњу?! Да би т доказале маме које су биле укључене у истраживање су се намерно мало искључивале те су посматрачи одмах примећивали како беба креће са својим умилним осмесима, гугутањем, махањем ручицама, све како би опет придобиле мајке да их гледају. То доказује колико је њихова емоционална интелигенција на високом нивоу без обзира на њихову младост и животно неискуство.

6. Какво процењивање карактера – заиста невероватно!

Сигурно сте приметили да ваша беба не жели да иде баш код свакога те да се на одређене људе чак и мршти. Па, бебе тачно знају ко им се свиђа, а ко не. Управо зато многе бебе тачно знају да имитирају неке људе и њихове гримасе, али не све, већ само оне којима верују. И то не мора бити само особа коју дуже познају. То могу бити и потпуни странци који су бебама приступили на неки њима прихватљив начин, уз осмех, играчком, умилним лицем. Те ће особе бебе радо гледати, посматрати и копирати док ће особе које не обраћају толику пажњу на бебу остати игнорисане од стране бебе.

7. Знају понешто чак и о физици

Споменули смо већ трикове за бебе. У то се уклапа и мало физике које бебе које се играју или посматрају некога како се игра играчкама које се умећу, убацују, пролазе, излазе… чиста мала наука о кретању предмета, сили, покрету и свему осталом што одрасли људи одавно схватају. Али, нису ни бебе незналице јер чим виде трик-играчку знају да у њу треба нешто да убаце, угурају, прогурају иако тако нешто нису никада досад видели.
Основе физике, односно сопственог развоја свака беба учи прво уз помоћ гравитације. Што пусти то падне и отуд крећу и друге компликованије физичке радње.
Извор: Index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама