Бечејска школа отпустила наставницу, дугује јој милионе и сада може да остане без инвентара

22 новембра, 2017

 
Због дуга од 2,8 милиона динара бечејска Основна школа “Шаму Михаљ” би могла да остане без инвентара јер је за 30. новембар у Зрењанину заказана прва јавна лицитација школске имовине на којој ће се наћи табле, клупе,
Kако сазнајемо, дуг је настао на основу потраживања једне запослене, која је пре неколико година тужила школу због незаконитог отказа и добила спор, а 2014. године је враћена на посао.
Родитељи су забринути за своју децу и питају се како ће похађати наставу ако школа остане без инвентара.
Директорка школе Оливиа Маус објаснила нам је да је та установа због поменутог дуга у блокади од 2. јула 2015. године.
– Од тада смо се обраћали разним инстанцама и ни од кога нисмо добили конкретан одговор. Међутим, добили смо неке незваничне информације да се у читав случај умешало Министарство просвете те да можда до аукције неће ни доћи. У сваком случају, родитељи не треба да брину јер деца неће изгубити ни један час. Наши наставници су креативни и нећемо дозволити да деца трпе због било чијег пропуста – изјавила је за ’’Блиц’’ директорка Маус.
Према речима чланице бечејског Општинског већа за образовање, управу и прописе Светлане Вулетић, поред све добре воље Општина нема правни основ да исплати тужиљи дуг.
– По старом Закону о основама система образовања и васпитања ми нисмо имали правни основ да исплатимо накнаду штете запосленој пошто се ради о исплати накнаде личних доходака и доприноса који их прате, а по члану 159, јединица локалне самоуправе исплаћује накнаде које се тичу путовања ученика, путовања запослених, солидарне помоћи, текуће трошкове које школа има, инвестиционо одржавање и јубиларне награде – прецизирала је Вулетић уз напомену да исплате које се тичу зарада запослених иду на терет министарства.
Тошић: Ако распродају све, ми ћемо купити ново
Председник Општине Бечеј Драган Тошић упознат је са ситуацијом у ОШ ’’Шаму Михаљ’’ и изјавио је да локална самоуправа неће дозволити да деца и наставници остану без клупа, рачунара и других потрепштина које су битне за наставу.
– Ако та имовина буде распродата, ми ћемо издвојити средства и купићемо комплетну нову опрему за ту школу. Наћи ћемо неко решење у складу са законом – кратак је био Тошић у жељи да умири родитеље деце, која похађају ОШ ’’Шаму Михаљ’’.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Бечејска школа отпустила наставницу, дугује јој милионе и сада може да остане без инвентара"

  1. Valter каже:

    Vaši nastavnici možda jesu kreativni, ali je direktor očito nesposoban. Nezakonit otkaz? Ejj, nezakonit???? Bavite se nezakonitim radnjama, pa kad nadrljate obraćate se raznonaznim “instancama”?? I sad lokalna samouprava treba da vam kupuje klupe i table? Ma dajte molim vas, srpski rečeno koje zasrao – nek pojede.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама