Београд добија Дневни боравак за децу са проблемима у понашању. У Крагујевцу и Новом Саду већ постоји

септембар 24, 2023

Београд, за разлику од Новог Сада и Крагујевца, нема дневни боравак за децу са проблемима у понашању. Градоначелник Београда Александар Шапић, најавио је отварање те услуге, како таква деца не би била препуштена сама себи и својим родитељима. Ускоро ће се њима бавити стручна лица.

“Не постоји ниједна установа на нивоу Града која би се бавила њима где би им пружала одређене помоћи, третмане, разноразне активности где би се они укључивали и покушали да превазиђу тај период који није безначајан у њиховом одрастању. У неретком броју случајева то је узрок разноразног вршњачког насиља и свих оних проблема који они проузрокују”, рекао је недавно градоначелник Шапић.

У одлуци Скупштине града пише да се услуга реализује кроз осмишљене програме и третмане и да је потпуно бесплатна.

А ко ће бити корисници?

Деца и млади са проблемима у понашању, од 7 до 18 година, у центар могу бити упућени на иницијативу родитеља, старатеља или институције, а по процени органа старатељства.

И Тужилаштво или судови, у оквиру изрицања васпитног налога, мере или обавезе, моћи ће да упуте децу и младе од 14 до 21 годину, стоји у одлуци.

Где ће се тачно у Београду отворити дневни боравак за децу са проблемима у понашању и када ће почети са радом, од Секретаријата за социјалну заштиту Euronews није добио одговор.

Проф. Тамара Џамоња Игњатовић са Филозофског факултета и председница Друштва психолога Србије каже да се деценијама уназад говори о тој врсти услуга и да је она постојала до пре пет година у Београду.

“Деца су ту могла да добију адекватне третмане и помоћ у превазилажењу проблема. Та услуга је угашена. Није препознато у том тренутку да је она неопходна као кључни превентивни метод у превазилажењу проблема у понашању”, рекла је Џамоња Игњатовић за Euronews Србија.

Многи се питају која је разлика између Центра за децу и омладину са проблемима у понашању и Завода за васпитање деце и омладине. Џамоња објашњава да је разлика велика.

“Заводске мере представљају крајњу меру санкција које се предузимају према деци која имају проблеме у понашању, а која попримају хронифицирани ток и представљају тежа кривична дела.

Дневни боравци су, пре свега, превентивног типа, када су у питању проблеми у понашању или лакша кривична дела, где је право време утицати на превенцију даљег таквог понашања адекватним третманом. Важно је да се такво понашање промени, али и да се одговори на њихове потребе, шта је довело до таквог понашања”, рекла је Џамоња Игњатовић.

Дневни боравци за децу са проблемима у понашању постоје већ у Новом Саду и Крагујевцу, а Џамоња Игњатовић каже да су показали добре резултате.

“Деца мењају понашање, укључују се у заједницу, међу своје вршњаке”, закључила је Џамоња Игњатовић.

Извор: Euronews

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама