Beograd dobija Dnevni boravak za decu sa problemima u ponašanju. U Kragujevcu i Novom Sadu već postoji

septembar 24, 2023

Beograd, za razliku od Novog Sada i Kragujevca, nema dnevni boravak za decu sa problemima u ponašanju. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, najavio je otvaranje te usluge, kako takva deca ne bi bila prepuštena sama sebi i svojim roditeljima. Uskoro će se njima baviti stručna lica.

“Ne postoji nijedna ustanova na nivou Grada koja bi se bavila njima gde bi im pružala određene pomoći, tretmane, raznorazne aktivnosti gde bi se oni uključivali i pokušali da prevaziđu taj period koji nije beznačajan u njihovom odrastanju. U neretkom broju slučajeva to je uzrok raznoraznog vršnjačkog nasilja i svih onih problema koji oni prouzrokuju”, rekao je nedavno gradonačelnik Šapić.

U odluci Skupštine grada piše da se usluga realizuje kroz osmišljene programe i tretmane i da je potpuno besplatna.

A ko će biti korisnici?

Deca i mladi sa problemima u ponašanju, od 7 do 18 godina, u centar mogu biti upućeni na inicijativu roditelja, staratelja ili institucije, a po proceni organa starateljstva.

I Tužilaštvo ili sudovi, u okviru izricanja vaspitnog naloga, mere ili obaveze, moći će da upute decu i mlade od 14 do 21 godinu, stoji u odluci.

Gde će se tačno u Beogradu otvoriti dnevni boravak za decu sa problemima u ponašanju i kada će početi sa radom, od Sekretarijata za socijalnu zaštitu Euronews nije dobio odgovor.

Prof. Tamara Džamonja Ignjatović sa Filozofskog fakulteta i predsednica Društva psihologa Srbije kaže da se decenijama unazad govori o toj vrsti usluga i da je ona postojala do pre pet godina u Beogradu.

“Deca su tu mogla da dobiju adekvatne tretmane i pomoć u prevazilaženju problema. Ta usluga je ugašena. Nije prepoznato u tom trenutku da je ona neophodna kao ključni preventivni metod u prevazilaženju problema u ponašanju”, rekla je Džamonja Ignjatović za Euronews Srbija.

Mnogi se pitaju koja je razlika između Centra za decu i omladinu sa problemima u ponašanju i Zavoda za vaspitanje dece i omladine. Džamonja objašnjava da je razlika velika.

“Zavodske mere predstavljaju krajnju meru sankcija koje se preduzimaju prema deci koja imaju probleme u ponašanju, a koja poprimaju hronificirani tok i predstavljaju teža krivična dela.

Dnevni boravci su, pre svega, preventivnog tipa, kada su u pitanju problemi u ponašanju ili lakša krivična dela, gde je pravo vreme uticati na prevenciju daljeg takvog ponašanja adekvatnim tretmanom. Važno je da se takvo ponašanje promeni, ali i da se odgovori na njihove potrebe, šta je dovelo do takvog ponašanja”, rekla je Džamonja Ignjatović.

Dnevni boravci za decu sa problemima u ponašanju postoje već u Novom Sadu i Kragujevcu, a Džamonja Ignjatović kaže da su pokazali dobre rezultate.

“Deca menjaju ponašanje, uključuju se u zajednicu, među svoje vršnjake”, zaključila je Džamonja Ignjatović.

Izvor: Euronews

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama