Beograd po broju vrhunskih matematičara među prvih pet gradova na svetu

10 septembra, 2018

Učenici koji svojim znanjem osvajaju medalje na takmičenjima širom sveta čine elitu naše zemlje i zato će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviti da ulaže u podizanje kvaliteta obrazovanja u Srbiji, poručio je pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić.
Pajić je danas razgovarao sa učenicima beogradske Matematičke gimnazije i “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada koji su na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Japanu, ali i drugim takmičenjima osvajali najsjajnija odličja.
– Vi ste ponos Srbije i za vas će vrata svih institucija uvek biti otvorena. Drago mi je da imamo takvu decu koja postižu najbolje rezultate. Vi ste elita koja predstavlja Srbiju i Ministarstvo prosvete će nastaviti da ulaže u vaše obrazovanje – istakao je Pajić i mladim matematičarima čestitao postignute uspehe u ime ministra prosvete Mladena Šarčevića i celog ministarstva.
On je dodao da ga raduje činjenica da najbolji srpski učenici ne dolaze samo iz Matematičke gimnazije u Beogradu, već da se matematika i fizika kvalitetno uče i u gimnazijama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu…
Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović uporedio je najbolje matematičare sa vrhunskim sportistima Novakom Đokovićem i Ivanom Španović, jer poput njih, ulažu veliki napor i odriču se mnogih stvari u životu kako bi postali šampioni.
– Naši matematičari ostvaruju sjajne rezultate. Na primer, Beograd se, po broju najboljih matematičara, nalazi među pet najboljih gradova na svetu. Na poslednjem takmičenju bili smo bolji i od Moskve sa sve okruženjem, a i sami znate koliko ima mnogo većih gradova u svetu od Beograda – naglasio je Ognjanović.
U poseti Ministarstvu prosvete danas su bili osvajači srebrne i bronzanih medalja na takmičenju i Japanu Pavle Martinović i Aleksa Milisavljević iz Matematičke gimnazije, Tadija Šebez iz gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, kao i osvajači zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja sa drugih međunarodnih takmičenja Jelena Ivančić, Aleksa Milojević, Jovan Toromanović i Nikola Pavlović.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama