Београд по броју врхунских математичара међу првих пет градова на свету

10 септембра, 2018

Ученици који својим знањем освајају медаље на такмичењима широм света чине елиту наше земље и зато ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја наставити да улаже у подизање квалитета образовања у Србији, поручио је помоћник министра просвете за средње образовање и образовање одраслих Александар Пајић.
Пајић је данас разговарао са ученицима београдске Математичке гимназије и “Јован Јовановић Змај” из Новог Сада који су на Међународној информатичкој олимпијади у Јапану, али и другим такмичењима освајали најсјајнија одличја.
– Ви сте понос Србије и за вас ће врата свих институција увек бити отворена. Драго ми је да имамо такву децу која постижу најбоље резултате. Ви сте елита која представља Србију и Министарство просвете ће наставити да улаже у ваше образовање – истакао је Пајић и младим математичарима честитао постигнуте успехе у име министра просвете Младена Шарчевића и целог министарства.
Он је додао да га радује чињеница да најбољи српски ученици не долазе само из Математичке гимназије у Београду, већ да се математика и физика квалитетно уче и у гимназијама у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу…
Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић упоредио је најбоље математичаре са врхунским спортистима Новаком Ђоковићем и Иваном Шпановић, јер попут њих, улажу велики напор и одричу се многих ствари у животу како би постали шампиони.
– Наши математичари остварују сјајне резултате. На пример, Београд се, по броју најбољих математичара, налази међу пет најбољих градова на свету. На последњем такмичењу били смо бољи и од Москве са све окружењем, а и сами знате колико има много већих градова у свету од Београда – нагласио је Огњановић.
У посети Министарству просвете данас су били освајачи сребрне и бронзаних медаља на такмичењу и Јапану Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић из Математичке гимназије, Тадија Шебез из гимназије “Јован Јовановић Змај”, као и освајачи златних, сребрних и бронзаних медаља са других међународних такмичења Јелена Иванчић, Алекса Милојевић, Јован Торомановић и Никола Павловић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама