Beogradski vrtići dobijaju uputstva da decu ne izvode napolje

U poslednjih nekoliko dana Beograd je ponovo jedno od najzagađenijih mesta na planeti. Na društvenim mrežama Beograđani se žale da je već postalo nemoguće razlikovati maglu od smoga, kao i da se zagađenje u vazduhu sad može i osetiti.

Dr Elizabet Paunović, nekadašnja direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje, sada konsultantkinja SZO za istu oblast kaže da decu svakako ne treba izvoditi napolje kad je zagađenje visoko.

“Ne savetujem fizičku aktivnost dece kada je vazduh ekstremno zagađen. To je stručni stav i javnozdravstveni savet prihvaćen širom sveta među stručnjacima. Nije uputno ni bebe u kolicima šetati.” – kaže dr Paunović.

U skladu sa ovim preporukama je i Gradski zavod za javno zdravlje nedavno objavio video gde ljude “edukuje” kako da se ponašaju s obzirom na zagađenje, predlažući da se vreme ne provodi napolju.

Od ove nedelje slične preporuke počeli su da dobijaju i beogradski vrtići.

“Molimo vas da decu ne izvodite napolje, usled velikog zagađenja” – stoji u dopisu koji je stigao vrtićima na jednoj beogradskoj opštini uz napomenu da vaspitači treba da prate stanje zagađenosti vazduha preko servisa BEOEKO.