ОКО 145.000 основаца пријавило се за бесплатне уџбенике, и како “Новости” сазнају у Министарству просвете, највећи број пријављених ће добити књиге! Процењује се да ће накнадно да се пријави и око 20.000 првака, што ће број захтева повећати на око 165.000.

Најчешћи аргумент са којим од државе очекују књиге на поклон је тешка материјална ситуација у породици. Чак трећини пријављених основаца без посла су оба родитеља. Свака четврта породица живи без иједног динара званичних примања, чак и без социјалне помоћи.

– Прве процене биле су да ће око 130.000 ученика добити комплете уџбеника – каже за “Новости” др Зорана Лужанин, државни секретар у Министарству просвете. – Али, како се пријавило много више ученика нижих разреда, њихове књиге су јефтиније, па ће моћи да буде и већи број оних који ће добити уџбенике. Од другог до четвртог разреда пријавило се по 20.000 ученика, колико очекујемо и у првом разреду. Стигло је, рецимо, свега 13.000 захтева ученика осмог разреда.

Две трећине ђака који буду “изнад црте” у овој расподели добиће по 4.000 за ниже разреде, 6.000 за пети и шести и 8.000 динара за два најстарија разреда. Једна трећина ђака мораће да се задовољи половичним износом – 2.000, 3.000 и 4.000 динара.

Лужанин објашњава да још није одређена граница породичних примања преко којих сигурно неће бити дељене књиге. Али, додаје, сигурно неко ко има једно или двоје деце и примања изнад 100.000 не може да очекује помоћ државе. Мада, додаје, у свакој од 15 до сада анализираних школских управа међу пријављенима је било и таквих породица.

Коначни спискови до краја недеље требало би да се врате школама. После тога ће се знати ко је све на списку за бесплатне књиге.

Многе критике чуле су се на рачун тога што ће деца моћи да добију књиге у вредности од највише 8.000 динара, а у школама им траже комплете који коштају и до 18.000 динара.

– Разредне старешине и наставнике замолићемо да помогну у одабиру уџбеника, да би за тај однос купили најважније – сматра др Лужанин. – Треба да изаберу књиге из којих деца заиста уче, а не по три радне свеске за један предмет или силне уџбенике за музичко и ликовно у нижим разредима. А да би деца за предвиђени износ успела да добију што више уџбеника, Министарство ће са издавачима покушати да се договори да се књиге набављају са ценом без рабата, што би појефтинило комплете за око 20 одсто.

И. МИЋЕВИЋ 

Извор: http://www.novosti.rs/