OKO 145.000 osnovaca prijavilo se za besplatne udžbenike, i kako “Novosti” saznaju u Ministarstvu prosvete, najveći broj prijavljenih će dobiti knjige! Procenjuje se da će naknadno da se prijavi i oko 20.000 prvaka, što će broj zahteva povećati na oko 165.000.

Najčešći argument sa kojim od države očekuju knjige na poklon je teška materijalna situacija u porodici. Čak trećini prijavljenih osnovaca bez posla su oba roditelja. Svaka četvrta porodica živi bez ijednog dinara zvaničnih primanja, čak i bez socijalne pomoći.

– Prve procene bile su da će oko 130.000 učenika dobiti komplete udžbenika – kaže za “Novosti” dr Zorana Lužanin, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. – Ali, kako se prijavilo mnogo više učenika nižih razreda, njihove knjige su jeftinije, pa će moći da bude i veći broj onih koji će dobiti udžbenike. Od drugog do četvrtog razreda prijavilo se po 20.000 učenika, koliko očekujemo i u prvom razredu. Stiglo je, recimo, svega 13.000 zahteva učenika osmog razreda.

Dve trećine đaka koji budu “iznad crte” u ovoj raspodeli dobiće po 4.000 za niže razrede, 6.000 za peti i šesti i 8.000 dinara za dva najstarija razreda. Jedna trećina đaka moraće da se zadovolji polovičnim iznosom – 2.000, 3.000 i 4.000 dinara.

Lužanin objašnjava da još nije određena granica porodičnih primanja preko kojih sigurno neće biti deljene knjige. Ali, dodaje, sigurno neko ko ima jedno ili dvoje dece i primanja iznad 100.000 ne može da očekuje pomoć države. Mada, dodaje, u svakoj od 15 do sada analiziranih školskih uprava među prijavljenima je bilo i takvih porodica.

Konačni spiskovi do kraja nedelje trebalo bi da se vrate školama. Posle toga će se znati ko je sve na spisku za besplatne knjige.

Mnoge kritike čule su se na račun toga što će deca moći da dobiju knjige u vrednosti od najviše 8.000 dinara, a u školama im traže komplete koji koštaju i do 18.000 dinara.

– Razredne starešine i nastavnike zamolićemo da pomognu u odabiru udžbenika, da bi za taj odnos kupili najvažnije – smatra dr Lužanin. – Treba da izaberu knjige iz kojih deca zaista uče, a ne po tri radne sveske za jedan predmet ili silne udžbenike za muzičko i likovno u nižim razredima. A da bi deca za predviđeni iznos uspela da dobiju što više udžbenika, Ministarstvo će sa izdavačima pokušati da se dogovori da se knjige nabavljaju sa cenom bez rabata, što bi pojeftinilo komplete za oko 20 odsto.

I. MIĆEVIĆ 

Izvor: http://www.novosti.rs/