Šta sadrži komlet besplatnih udžbenika

9 avgusta, 2017

Knjige na dar sleduju socijalno ugroženim školarcima kao što zakon nalaže, ali i deci sa smetnjama u razvoju na osnovu odluke vlade

Besplatni udžbenici za oko 86.000 osnovaca od prvog do osmog razreda putuju u škole. Distribucija je počela. Kompleti školskih knjiga koje država daruje stići će u osmoletke pre nego što đaci zauzmu klupe prvog septembra. Prvi put u skladu sa Strategijom za podsticanje rađanja svako treće i naredno dete u porodici dobiće udžbenike – a to će biti 35.657 osnovaca u predstojećoj školskoj godini, otkriva za naš list Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje.
 

​Šta sadrži komplet

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet koji kupuje država sastoji se od udžbenika za predmete: matematika, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet. Starijim osnovcima, od petog do osmog, dodeljuju se besplatne knjige za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju. Udžbenici za sledeću školsku godinu, kao i za prošlu, nabavljeni su od izdavača čija su izdanja nastavnici odabrali da koriste u nastavi tri godine, od školske 2016/17. do 2018/19.

Aktuelni zakon o udžbenicima predviđa da se besplatni udžbenici dodeljuju samo socijalno ugroženim školarcima, primaocima novčane pomoći. Otuda su đaci iz materijalno ugroženih porodica prva kategorija dece za koju je država i ovog puta obezbedila komplete udžbenika. Međutim, novim projektom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pod nazivom „Nabavka udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola”, na osnovu odluke vlade proširena je lista školaraca kojima se udžbenici kupuju novcem iz republičke kase. Osim socijalno ugroženih, sada su obuhvaćeni i osnovci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji osnovno obrazovanje stiču prema individualnom obrazovnom planu, ali po redovnom programu kao i njihovi vršnjaci bez smetnji u razvoju. Obuhvaćeni su i đaci osnovnih škola koji su treće (i svako naredno) dete u porodici.
– Ipak, da bi porodice sa više od dvoje dece ostvarile pravo da za osnovce dobiju knjige od države, svi mališani u kući moraju biti u obrazovnom sistemu. Na primer, osmaku koji je četvrto dete besplatni udžbenici sleduju ako su mu stariji braća ili sestre srednjoškolci ili studenti, ali porodica s, recimo, troje dece od kojih su dvoje zaposleni, dakle rade i zarađuju, ne može da konkuriše za besplatne udžbenike za treće dete koje je osnovac – objašnjava Nedeljkovićeva.
Za predstojeću školsku 2017/18. godinu za besplatne udžbenike iz republičkog budžeta izdvojeno je 571.747.000 dinara, kaže pomoćnica ministra, ističući da je pravo da dobiju knjige od države na poklon ostvarilo skoro dvostruko više osnovaca nego lane. U školskoj 2016/17. godini država je udžbenike obezbedila za 45.000 dece iz porodica koje su primaoci socijalne pomoći, a sada će besplatne knjige dobiti oko 86.000 osnovaca.
– Prošle godine smo novim udžbenicima koji se koriste u nastavi opremili školske biblioteke. Svaka škola ima određen broj kompleta koje može da ustupi deci na korišćenje i kad se posao oko nabavke besplatnih udžbenika završi. To je urađeno da deca koja zavređuju besplatne udžbenike ne bi ostala uskraćena zbog nekih administrativnih procedura, jer, na primer, roditelji ne uspeju blagovremeno da donesu odgovarajuće potvrde na osnovu kojih đacima sleduju udžbenici od države. Škole imaju obavezu da iz biblioteke na revers detetu ustupe komplet koji će đak vratiti na kraju školske godine, ako već nije na vreme konkurisao i dobio besplatne udžbenike na poklon od države – obrazlaže Nedeljkovićeva.
Njen je zaključak da direktori škola ne smeju da ignorišu činjenicu da su osmoletke prethodnih godina, naročito u Beogradu, dobijale komplete udžbenika a da se nisu se sve knjige menjale, i da bi iz tih rezervi takođe mogli da se oforme kompleti udžbenika za đake kojima su potrebni.
– Škole i na taj način mogu da izađu u susret deci, a roditelji imaju pravo da to zatraže – ukazuje Nedeljkovićeva.
 

Od države i knjige prilagođene za đake sa smetnjama u razvoju

U toku je postupak javne nabavke za izradu udžbenika prilagođenih za decu sa smetnjama u razvoju koja uče prema prilagođenim ili izmenjenim programima. Za to je opredeljeno oko 30.000.000 dinara. U sledećoj školskoj godini, zahvaljujući tome, na primer, slabovidi i slepi đaci dobiće besplatne udžbenike s uvećanim fontom i slikama ili na Brajevom pismu – najavljuje Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete.
Autor: Milenija Simić-Miladinović
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šta sadrži komlet besplatnih udžbenika"

  1. Nera kaže:

    Moje dvoje je u skoli a trece u predskolskom i nemamo pravo nikakvo! Prestanite da lazete narod vise!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama