Без наставе сутра у великом броју школа! Штрајк просветних радника због таласа насиља

Како би пружили подршку Слободану Зорићу, професору Техничке школе “9. мај” у Бачкој Паланци, кога је претукао бивши ђак те школе, као и наставнику Треће београдске гимназије који је у покушају да заустави тучу ђака задобио тешке повреде, чак 860 школа, чији су запослени чланови Уније синдиката просветних радника Србије, ступиће сутра у једнодневни штрајк. Циљ штрајка је да се промени законска регулатива и заустави талас насиља у школама.

Осим тога, УСПРС одржаће у 12 часова протестни скуп испред Скупштине Републике Србије.

– Заказан је протест само у Београду, а све колеге из Србије су позване да нам се придруже у престоници на скупу. У нашим школама настава се неће одвијати, а Унија покрива 860 школа. Шта ће по питању штрајка урадити остали репрезентативни синдикати то не знам, али су најавили прикључење протесту. Наш основни и једини захтев јесте измена Кривичног законика, односно да се напад на запослене у образовању третира као напад на адвокате – навео је за Курир Добривоје Марјановић председник УСПРС.

Коментаришући напад на професора у Трећој београдској гимназији Марјановић наводи да су то ситуације које се свакодневно дешавају у школама, као и да је многе колеге срамота да пријаве насиље.

Можете се придружити протестном скупу, сутра у 12, како бисмо заједно послали поруку да је безбедност ученика и запослених у школама најважнији предуслов за срећно и успешно образовање и васпитање.