Biće povećane uvredljivo niske naknade za porodilje

8 septembra, 2018

Savet za populacionu politiku razmatrao je na sednici pre dva dana mogućnost da se uvede donji limit mesečne naknade za porodilje, kako se ne bi dešavalo da neke od njih, kad im se porodiljska naknada obračuna po novom zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, dobiju 900 dinara mesečno.

To je za “Politiku” izjavila Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.
– Trudnice koje su bile zaposlene na privremenim i povremenim poslovima, na primer, ranije nisu dobijale nikakvu naknadu za vreme porodiljskog odsustva. Ovaj zakon uveo je i za njih pravo na naknadu, a one koje su radile duže od 18 meseci na takvim poslovima imaju ista prava kao i buduće mame koje su u stalnom radnom odnosu. Međutim, one koje su radile kraće od tog perioda, na primer mesec-dva, ne dobijaju ni hiljadu dinara mesečno, što jeste degradirajuće. O tome smo razgovarali na sednici Saveta, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić. Razmišljamo da kod prvih izmena i dopuna zakona uvedemo donji limit naknade za porodilje, ne mogu sada da kažem koliko bi to novca bilo, jer treba videti koliko budžet može da izdrži. Ali, koliko god budemo imali para, uložićemo u to – rekla Slavica Đukić Dejanović.
Ona je navela da se preispitivalo i novo zakonsko rešenje, po kojem naknada ne može da bude veća od tri prosečne plate, dok je po ranijem zakonu to bilo pet prosečnih plata.
– Ta dva pitanja verovatno će biti tema rada u Narodnoj skupštini u oktobru, kad počne jesenje zasedanje – dodala je ministarka.
Nekim porodiljama svega 8.000 dinara
Obračun naknade za porodilje po novom zakonu, koji je stupio na snagu 1. jula, iznenadio je mnoge mame, jer su im mesečne naknade drastično manje od plate koju su primale.
Po novom zakonu, da bi porodilje ostvarile punu platu na porodiljskom bolovanju, neophodno je da budu u radnom odnosu sa istom platom punih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Mlade majke koje su se tek zaposlile nemaju nikakvu šansu da dobiju ni minimalna primanja tokom porodiljskog odsustva.
“Blic” je tako objavio slučaj Beograđanke S. Z, koja će tokom porodiljskog bolovanja dobijati 24.000 dinara manje, odnosno svega 8.000 dinara. Njena plata iznosila je 32.000 dinara.
– Ugovor o radu potpisala sam nakon godinu dana rada u firmi. Međutim, kako sam zbog zdravstvenog stanja primorana da odsustvujem sa rada zbog održavanja trudnoće, plata će mi biti čitavih 8.000 dinara. Od tolike priče o podršci porodici, prevareni smo, izigrani i ostavljeni u stravičnoj situaciji u najtežem trenutku – ispričala je S. Z.
Izvor: Politika , Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama