Биће повећане увредљиво ниске накнаде за породиље

Савет за популациону политику разматрао је на седници пре два дана могућност да се уведе доњи лимит месечне накнаде за породиље, како се не би дешавало да неке од њих, кад им се породиљска накнада обрачуна по новом закону о финансијској подршци породици са децом, добију 900 динара месечно.

То је за „Политику“ изјавила Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.
– Труднице које су биле запослене на привременим и повременим пословима, на пример, раније нису добијале никакву накнаду за време породиљског одсуства. Овај закон увео је и за њих право на накнаду, а оне које су радиле дуже од 18 месеци на таквим пословима имају иста права као и будуће маме које су у сталном радном односу. Међутим, оне које су радиле краће од тог периода, на пример месец-два, не добијају ни хиљаду динара месечно, што јесте деградирајуће. О томе смо разговарали на седници Савета, којом је председавала премијерка Ана Брнабић. Размишљамо да код првих измена и допуна закона уведемо доњи лимит накнаде за породиље, не могу сада да кажем колико би то новца било, јер треба видети колико буџет може да издржи. Али, колико год будемо имали пара, уложићемо у то – рекла Славица Ђукић Дејановић.
Она је навела да се преиспитивало и ново законско решење, по којем накнада не може да буде већа од три просечне плате, док је по ранијем закону то било пет просечних плата.
– Та два питања вероватно ће бити тема рада у Народној скупштини у октобру, кад почне јесење заседање – додала је министарка.
Неким породиљама свега 8.000 динара
Обрачун накнаде за породиље по новом закону, који је ступио на снагу 1. јула, изненадио је многе маме, јер су им месечне накнаде драстично мање од плате коју су примале.
По новом закону, да би породиље оствариле пуну плату на породиљском боловању, неопходно је да буду у радном односу са истом платом пуних 18 месеци пре отварања трудничког боловања. Младе мајке које су се тек запослиле немају никакву шансу да добију ни минимална примања током породиљског одсуства.
„Блиц“ је тако објавио случај Београђанке С. З, која ће током породиљског боловања добијати 24.000 динара мање, односно свега 8.000 динара. Њена плата износила је 32.000 динара.
– Уговор о раду потписала сам након годину дана рада у фирми. Међутим, како сам због здравственог стања приморана да одсуствујем са рада због одржавања трудноће, плата ће ми бити читавих 8.000 динара. Од толике приче о подршци породици, преварени смо, изиграни и остављени у стравичној ситуацији у најтежем тренутку – испричала је С. З.
Извор: Политика , Блиц