Била једном једна професорка. Строга и захтевна. Никад, али баш никад није вређела ученике

29 јануара, 2023

У Основној школи „Вељко Дугошевић“ на Звездари, математику је предавала професорка Милена Косачевић, међу децом позната као Косара. Ко је једном видео ову професорку, запамтио је њен широки осмех и верујем да му је то прва асоцијација и данас, неколико година након што је преминула.

Foto: FB/Put promene

Била је од оних професора који децу воле, без обзира на то да ли код ње имају јединицу или петицу, да ли су понављачи или ђаци генерације. Од оних који им памте имена, родитеље, браћу и сестре, годинама (и деценијама) након што оду из њене школе. Знала је и имена деце којој није предавала. Поштовала их је, па су и они поштовали њу. Сви.

Била је строга, захтевна и умела је да уозбиљи глас довољно да и најневаспитанија деца устукну.

Никада, али баш никада није вређала своје ученике. Никада.

Последњи пут сам је срела годину дана пре него што нас је напустила. Исти онај осмех, исто лепо лице, исти глас, само је додала штап помоћу којег је ходала. Питала је за другу „децу“, за мог брата, сетила се неких епизода са нашим родитељима.

Она је од оних за које и данас кажем да ми је част што ми је предавала, што сам је познавала. Она треба да се зове „легенда школе“.

Foto: FB

Било их је још много. Сада, много година након завршетка свих школа, могу да се сетим немалог броја сјајних професора који су се трудили да обављају и васпитну и образовну улогу, и у томе су успевали. Својим примером и понашањем су стварали ауторитет. Својим облачењем, речником, музиком коју слушају, доласком на час на време, интегритетом и ставом. То су професори који су имали право да траже лепо васпитање од деце. Они пред којима деца која иначе слободно пуше у двориштима школе сакрију цигарету иза леђа, на чијем часу се ради, који се поштују. И то све без урлања, вређања, понижења. Без „васпитних“ јединица са идејом да дете „добро размисли“. Они који су увек имали времена да са децом разговарају, да чују шта их мучи, да им дају другу прилику.

Такви професори углавном оду у пензију непримећени, али их ученици памте и кад постану одрасли људи. Они који би радили исто и за милионе као за новац који није довољан за пуко преживљавање. Своје проблеме не преносе у учионицу. Нису експлозивни, деца не зависе од њиховог расположења, дају много и много траже, с правом.

Без урлања.

Без понижења.

Без претњи.

Хајде да се присетимо таквих, сви смо их имали.

Аутор: Маја Бугарчић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Била једном једна професорка. Строга и захтевна. Никад, али баш никад није вређела ученике

 1. Marta Denić каже:

  Ona nije vređala učenike, ali bi danas učenici vređali nju.
  Ta stara dobra škola je ostala u prošlosti. Imala je plan i cilj, postavljala pravila i za učenike i za roditelje, pa se znao red. Iz nje izlazili kadrovi za svako poštovanje. Ona i obrazovala i vaspitavala. Roditelji joj verovali, sarađivali, bili na istoj strani zadatka!
  Kažu, ta tradicionalna škola je zastarela, treba je menjati i modernizovati… Evo gde ju je modernizacija dovela, pravo u ambis. Učenici vređaju i tuku profesore, roditelji ih brane, prosveta trpi… Vaspitna uloga se više i ne pominje, obrazovna se gubi jer zbog nasilja, nevaspitanja, inkluzije, čas na cirkus liči…
  A država ćuti!!!

 2. Žaklina каже:

  Bravo, hajde da se prisetimo takvih. Da nama, koji radimo sa decom, oni budu uzori, da njihov način ophođenja sa učenicima, sa kolegama, prijateljima….bude i naš.
  Hajde da ne važi da cilj opravdava sredstvo, pa da neko sebi daje za pravo da uvredama motiviše bilo koga. Reč strog nije sinonim za nevaspitan, bahat, grub…

 3. Ana каже:

  Radim u jednoj školi 17 godina. Niko, ali niko nas ne sprečava da se ugledamo na gospodsko ponašanje uvažene profesorke. Upravo je u tome poenta.
  Plan i program može da se interpretira na različite načine. Ne sme se sebi dozvoliti kapricioznost. Deca moraju da imaju stabilne uzore, neki će to prihvatiti odmah, neki mnoooogo kasnije kad završe školu. Mora se voleti posao, deca odmah znaju ko nije stvoren za to. Roditelji su različiti kao i svi ljudi i to je nešto što je deo posla. Od NAS zavisi da li će nas poštovati. To je misija, a ne posao.

 4. Mirna каже:

  Mene je moja razredna na 40 godina mature pitala da li se secam da je dolazila kod mene kuci kad sam imala psihicke probleme u II razredu. To joj je bilo najvaznije, umesto da me pita kako sam. Niko je od ucenika nije voleo ni postovao. Bilo je drugih divnih profesora kojih se rado secamo svi iz generacije ’72.

 5. Наташа Павловић каже:

  Ne razumem smisao teksta. Nastavnici prete, urlaju, ponižavaju?! Autorka je prenela svoj problem na ovaj tekst.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама