“Школа не треба да буде смараоница, већ креативна радионица”

15 јула, 2020

Предмети попут математике, физике, страног језика и слично, често се, сматрам неправедно, зову ,,баук предметима“. Зашто деца воле више биологију? Или ликовно? Или највише физичко? Једини начин да приволимо децу да воле све предмете је да извршимо корелацију ,,вољеног“ предмета са ,,баук“ предметом или још боље интегративну наставу или интегративну пројектну наставу. У нашој школи ми смо дошли до решења кроз интегративну пројектну и радионичарску наставу са елементима теренског истраживања.

Звучи преамбициозно. Није, само тако изгледа. Интегративна настава не мора бити један час, не мора бити један дан. Ми смо се одлучили за дугорочни пројекат – једно цело полугодиште. Не мора бити редован час. Може бити комбиновано – оно што можете да реализујете на редовном часу то реализујете, а оно што не можете реализујте кроз слободне активности, додатну и допунску наставу. Можда ће вам се учинити да ће овде бити превише припреме. Не, и то само тако изгледа јер свако ради за себе и уклапа са другима онолико колико може, а како је пројекат дугорочан онда нема временског притиска на учеснике, па је лако изводиво.

Ми смо кренули од једне теме коју воле сва деца – животиње, па смо тако и назвали овај пројекат. Ја ћу вам презентовати већи  део пројекта, а цео пројекат можете видети на следећем линку https://osvukloznica.wordpress.com/aktivnosti/projektiunastavi/projekat-zivotinje/ 

Пројектни задатак:

Ученици су на претходним часовима пројектне наставе били подељени у групе и имали задатак да на Интернету нађу анимације животиња и да то уклопе у презентацију. Час започињемо овим анимацијама животиња, препознавањем, спеловањем на енглеском и кратким описом животиње.

Час интегративне наставе – Енглески језик и Свет око нас у нижим разредима. Асистенти на часу су ученици виших разреда

  • игра „Корак по корак“, погађамо животињу
  • повезивање слике животиње са њеним називом на енглеском језику. Ученици имају задатак и да опишу животињу, којој врсти припада  и где живи.

  • отварамо и погађамо флеш картице са називима и сликама домаћих животиња. 
  • отварамо и погађамо картице са називима и сликама дивљих животиња

Интегративна настава-Од играчке до рачунара, Енглески језик и Математика

  • У оквиру ППТ узимамо геометријске облике и од њих правимо животиње
  • погађање животиње која је сложена геометријска фигура приказивањем једног по једног геометријског облика на енглеском језику

Радионичарска настава

Ученици првог разреда на часу енглеског језика у кабинету за математику – корелација енглески језик и математика. Претходно су ученици седмог разреда израдили у школској радионици животиње од геометријских облика и поставили их на зид који смо назвали “Чаробна математичка шума“.

Енглески језик

Ученици седмог на часу енглеског језика – идиоми и животиње:

Интегративна настава: Веронаука и Информатика – правимо стрип у ППТ-у

– кратка прича о Рајском врту кроз стрип

– играмо се асоцијација

Занимљива математика:

– Решавамо текстуалне задатке из математике о животињама путем Kahoot квиза:

Час интегративне наставе: Математика и Енглески језик

Час интегративне наставе – математика и енглески језик. Ученици 7-2 и 7-3 разреда су радили задатке из математике са животињама на енглеском језику, а додатно су имали и питања из вокабулара и граматике везано за животиње. 

Пројектна настава: Ученици виших разреда праве књижицу са укрштеницама за ученике нижих разреда

Ученице 7-2 разреда, на часу енглеског језика направиле су књижицу са укрштеницама са животињама: 

Теренско истраживање – испитивање јавног мњења

Ученици виших разреда анкетирали су на улици пролазнике. Питања су била везана за решавање проблема напуштених животиња.

У оквиру пројекта, ученици виших разреда су сређивали анкете о кућним љубимцима у програму Excel, а затим су урадили квиз о животињама.  

Физичко васпитање

Ученици 5. и 6. разреда наше школе ИО Зајача на часовима физичког и здравственог васпитања су учествовали у интердисциплинарном пројекту „Животиње“. Пројекат је реализован тако што су ученици у уводном делу часа имали задатак неке елементарне игре у којима се имитирају покрети, кретања неких животиња. Неке од игара: „Животињска штафета“, „Крокодил“, „Медвед“, „Вук и Јарићи“ и остале. 

Енглески језик

Ученици четвртог разреда израђују занимљив пано – Граматика и вокабулар енглеског језика са животињама: 

прваци у улози животиња на часу енглеског језика

Ученици млађих разреда ИО Зајача на ликовном израђују животиње од ролни тоалет папира, а затим изводе драмски текст на српском и на енглеском језику:

Техника и технологија – Танграм

Угледни час одржан је за ученике млађих разреда. Назив угледно часа је „Танграм креативна игра – преобликовање облика“. У изради цртежа квадрата и елемената танграма на папиру, на угледном часу су улогу асистената имали и ученици 5. Разреда. Ученици 7. разреда ИО Зајача су у рачунарском програму GoogleSketchUp, цртали елементе танграма, правили облике животиња и израђивали њихове анимације, које су кориштене касније у презентацији за ученике нижих разреда. Урађене елементе танграма, које су направили ученици млађих разреда, они су користи да направе слова назива пројекта на енглеском језику и заједно са наставником предмета Техника и технологија, уредили пано, који је пропратио овај део пројекта „Животиње“.

Укључивање спољашњег окружења у наставу

Школски часови о заштити животиња, реализатори Друштво за заштиту животиња „Feniks“, наставница енглеског Сања Симић де Граф и наставница математике Јелена Трипковић:

http://feniks.org.rs/aktuelnosti/393-skolski-cas-o-zastiti-zivotinja

Дана 21.03.2019. у оквиру нашег заједничког пројекта интегрисане наставе, друштво за заштиту животиња „Феникс“ из Београда одржало је предавање ученицима виших разреда на тему угрожених животињских врста и њихове заштите.

Свој допринос дали су и ученици првог разреда маскирајући се у животиње. Све то је пропратила екипа РТС-а.

У реализацији овог заједничког пројекта интегрисане наставе учествују ученици свих разреда и наставници Сања Симић де Граф, Јелена Трипковић, Бранко Поповић, Миланка Васиљевић, Светлана Ђурић, Мирослав Секулић, Раденко Томић, Гордана Симић, Мирјана Ћосић, Слађана Живановић. 

РЕЗУЛТАТ који је постигнут:

Кроз различите и разнолике типове наставе где је преовладавала пројектна настава дошло се до ефикаснијег модела учења избегавајући непотребно дуплирање садржаја и истичући оно што је заједничко. То доприноси ефикасном учењу и трајнијем знању.

Публикације:

1. Сајт Друштва за стране језике и књижевности у Београду http://www.dsjksrbija.rs/пројектна-настава-у-настави-енглеско/

2. Пројекат је објављен и у ,,Просветном прегледу“ , 31. октобар 2019., број 1071. у Зборнику примера добре праксе Савеза учитеља Србије.

https://osvukloznica.files.wordpress.com/2019/06/rezultati-konkursa-za-pdp-2019-radovi-odabrani-za-zbornik.pdf

3. Сајт Патријаршије СПЦ у Београду

http://spc.rs/sr/interdisciplinarna_nastava_na_temu_zhivotinje

4. Сајт за Православну вјеронауку у школама Републике Српске у Бањој Луци https://www.vjeronauka.net/1053105410421054105710581048/6891054

Део овог пројекта-интегративна настава енглески и математика, ушао је у Зборник Дигитални час Министарства трговине

http://zbornikradova.mtt.gov.rs/rangLista/2

Треба и ово истаћи. За овај пројекат смо се спремали ништа мање него за било који други час, а задовољство у раду било је много веће јер смо радили заједно и видели продукте свога рада, а најбитније реализовани су и исходи учења. Погледајте само шта су све ученици научили само кроз једну тему која им је омиљена. Школа не треба да буде ,,смараоница“ већ креативна радионица.

Сања Симић де Граф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама