Билингвизам: Kако учење страних језика утиче на мозак деце?

Испитивања потврђују да људи, који говоре макар два страна језика, имају предности у односу на оне који говоре само један језик, као и да је рано детињство детета оптимално време за учење страних језика.

Разлика између мозга билингвалног детета и оног који говори само један језик може да се примети већ са 11 месеци. Активности у мозгу код деце која говоре два језика су израженија у пределу који се односи на извршење функција, а који управља задацима као што су решавање проблема и подељена пажња.
„Резултати указују да су билингвална деца пре него што нешто изговоре моментално спремна да то и учине, што указује да језици генерално утичу на бољи когнитивни развој код особа“, каже вођа студије Наја Ферајан Рамирез.
У истраживању, које је објављено у листу Девелопментал Сциенце, научници су на основу методе магнетоенцефалографија, која укључује неинвазивно мерења и мапирањемождане активности, мерили мождане активности код беба, пише Индепендент.
У испитивању је учествовало 16 беба узраста од 11 месеци. Половина беба је одгајано у породицама где се говори само један језик, енглески, док је друга половина одгајана у породицама где се говоре два језика, енглески и шпански.
Бебама су пуштани типични звукови за оба језика током 18 минута након чега су научници увидели очигледну разлику у мерењима можданих активности код беба које расту у двојезичном окружењу. Наиме, код билингвалних беба је уочена јача мождана активност и реакција на говор.
„Занимљиво је да су бебе способне да истовремено уче више од једног језика. Сваки језик користи јединствене варијације звукова, а бебе имају ту способност да их све разлуче. Оно што овом студијом желимо да истакнемо јесте да је најраније детињство заправо најбоље доба за учење више од једног језика“, напомиње Наја Ферајан Рамирез.
 
Извор:nationalgeographic.rs