Bilingvizam: Kako učenje stranih jezika utiče na mozak dece?

Ispitivanja potvrđuju da ljudi, koji govore makar dva strana jezika, imaju prednosti u odnosu na one koji govore samo jedan jezik, kao i da je rano detinjstvo deteta optimalno vreme za učenje stranih jezika.

Razlika između mozga bilingvalnog deteta i onog koji govori samo jedan jezik može da se primeti već sa 11 meseci. Aktivnosti u mozgu kod dece koja govore dva jezika su izraženija u predelu koji se odnosi na izvršenje funkcija, a koji upravlja zadacima kao što su rešavanje problema i podeljena pažnja.
„Rezultati ukazuju da su bilingvalna deca pre nego što nešto izgovore momentalno spremna da to i učine, što ukazuje da jezici generalno utiču na bolji kognitivni razvoj kod osoba“, kaže vođa studije Naja Ferajan Ramirez.
U istraživanju, koje je objavljeno u listu Developmental Science, naučnici su na osnovu metode magnetoencefalografija, koja uključuje neinvazivno merenja i mapiranjemoždane aktivnosti, merili moždane aktivnosti kod beba, piše Independent.
U ispitivanju je učestvovalo 16 beba uzrasta od 11 meseci. Polovina beba je odgajano u porodicama gde se govori samo jedan jezik, engleski, dok je druga polovina odgajana u porodicama gde se govore dva jezika, engleski i španski.
Bebama su puštani tipični zvukovi za oba jezika tokom 18 minuta nakon čega su naučnici uvideli očiglednu razliku u merenjima moždanih aktivnosti kod beba koje rastu u dvojezičnom okruženju. Naime, kod bilingvalnih beba je uočena jača moždana aktivnost i reakcija na govor.
„Zanimljivo je da su bebe sposobne da istovremeno uče više od jednog jezika. Svaki jezik koristi jedinstvene varijacije zvukova, a bebe imaju tu sposobnost da ih sve razluče. Ono što ovom studijom želimo da istaknemo jeste da je najranije detinjstvo zapravo najbolje doba za učenje više od jednog jezika“, napominje Naja Ferajan Ramirez.
 
Izvor:nationalgeographic.rs