Биографија новог министра просвете Бранка Ружића

26 октобра, 2020

Рођен је 14. децембра 1975. године у Београду, где је завршио основну школу. Средње образовање је започео у Аустралији, да би га завршио у Дванаестој гимназији у Београду. Дипломирао је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, на смеру за међународне односе, где је од 1996. до 1999. године обављао функцију студента продекана.

У више мандата био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и Скупштини Државне заједнице Србија и Црна Гора, председник Посланичке групе СПС-ЈС и вишегодишњи члан Одбора за спољне послове, Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања и Одбора за европске интеграције. Био је и члан сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, где је био члан Политичког комитета и члан Комитета за људска права.

У Влади Србије, 2013. године, обављао је функцију министра без портфеља задуженог за европске интеграције, у периоду када је усвојен преговарачки оквир и када су званично отворени преговори Републике Србије и Европске уније.

Члан је Социјалистичке партије Србије од најранијих студентских дана. У партији је обављао функције председника омладине, потпредседника Главног одбора и председника Извршног одбора странке, као и портпарола. Данас је на функцији потпредседника ГО Социјалистичке партије Србије.

Велики је поштовалац спорта и пасионирани навијач Фудбалског клуба Партизан, где је од 2009. до 2014. године обављао функцију потпредседника.

На функцију министра државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије изабран је 29. јуна 2017. године.

Од октобра 2020. је први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја

Говори енглески језик.

У браку је са Аном, са којом има сина Милутина и ћерку Елену.

Извор: srbija.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Биографија новог министра просвете Бранка Ружића

 1. Peki каже:

  Politicka biografija. 🙂

 2. Nikola каже:

  A koje su kvalifikacije za ministra prosvete?

 3. Алекса каже:

  Mene samo zanima, šta je to u njegovom obrazovanju i radnom iskustvu presudilo da dobije, ni manje ni više, već funkicju ministra prosvete.

  1. Алекса каже:

   Šta Vi mislite, Nikola, koja bi to kvalifikacija trebalo da bude?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама