Biografija novog ministra prosvete Branka Ružića

26 oktobra, 2020

Rođen je 14. decembra 1975. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu. Srednje obrazovanje je započeo u Australiji, da bi ga završio u Dvanaestoj gimnaziji u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na smeru za međunarodne odnose, gde je od 1996. do 1999. godine obavljao funkciju studenta prodekana.

U više mandata bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora, predsednik Poslaničke grupe SPS-JS i višegodišnji član Odbora za spoljne poslove, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za evropske integracije. Bio je i član stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je bio član Političkog komiteta i član Komiteta za ljudska prava.

U Vladi Srbije, 2013. godine, obavljao je funkciju ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije, u periodu kada je usvojen pregovarački okvir i kada su zvanično otvoreni pregovori Republike Srbije i Evropske unije.

Član je Socijalističke partije Srbije od najranijih studentskih dana. U partiji je obavljao funkcije predsednika omladine, potpredsednika Glavnog odbora i predsednika Izvršnog odbora stranke, kao i portparola. Danas je na funkciji potpredsednika GO Socijalističke partije Srbije.

Veliki je poštovalac sporta i pasionirani navijač Fudbalskog kluba Partizan, gde je od 2009. do 2014. godine obavljao funkciju potpredsednika.

Na funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije izabran je 29. juna 2017. godine.

Od oktobra 2020. je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Govori engleski jezik.

U braku je sa Anom, sa kojom ima sina Milutina i ćerku Elenu.

Izvor: srbija.gov.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Biografija novog ministra prosvete Branka Ružića

 1. Peki kaže:

  Politicka biografija. 🙂

 2. Nikola kaže:

  A koje su kvalifikacije za ministra prosvete?

 3. Aleksa kaže:

  Mene samo zanima, šta je to u njegovom obrazovanju i radnom iskustvu presudilo da dobije, ni manje ni više, već funkicju ministra prosvete.

  1. Aleksa kaže:

   Šta Vi mislite, Nikola, koja bi to kvalifikacija trebalo da bude?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama