Blic: Krizni štab najbliže opciji da raspust traje oko mesec dana

13 novembra, 2020

Ukoliko ne bude bitnih izmena, a kako stvari sada stoje, đaci se sa trenutnog mini raspusta vraćaju na nastavu u ponedeljak. Ipak, do značajnih promena moglo bi doći oko termina i dužine redovnog zimskog raspusta, saznaje “Blic”.

 

Krizni štab na poslednjoj, juče održanoj sednici, razmatrao je nove mere među kojima i obavezno nošenje maski na otvorenom. Ova mera će posebno morati da se poštuje u pešačkim zonama. Međutim, diskusije kao ni različitih stavova oko prosvete – nije bilo. Kako “Blic” saznaje na sednici nije bilo govora o produženju mini raspusta koji se praktično, danas završava.

Objavljivanje novih mera, a za koje je poznato da se tiču rada kafića, nošenja zaštite, trebalo bi da bude do nedelje. Sagovornik “Blica” iz Kriznog štaba kaže da ukoliko se do tada “nešto drastično ne izmeni, ostaje se pri dosadašnjoj odluci da nema produženja trenutnog trodnevnog raspusta”.

Velika izmena na zimu

Međutim, razgovora na Kriznom štabu jeste bilo o trajanju redovnog zimskog raspusta. Postavljeno je pitanje da li da bude u isto vreme na teritoriji cele Srbije. Konačna odluka još nije doneta, ali je Krizni štab najbliže opciji da raspust traje oko mesec dana. Praktično, da počne oko 19. decembra i završi do 21 januara. Ovi termini bili bi jedinstveni za celu Srbiju jer su do sada škole u Vojvodini i centralnoj Srbiji imale različite datume raspusta.

Zatvaranje škola je poslednja opcija za koju se u Kriznom štabu nadaju da neće ni doći na red. Škole i vrtići pokazalo se nisu bili mesto zaražavanja, niti ozbiljnijeg prenosa virusa. Otuda su brojke obolelih, među đacima i nastavnim osobljem, nisu alarmantne.

Na nivou škola ranije je utvrđen mehanizam po kom ukoliko jedno dete oboli nastava se nastavlja, ali ukoliko ih je dvoje što ukazuje da je došlo do prenosa, cela grupa narednih 15 dana prati nastavu onlajn.

Poslednji presek obolelih u obrazovnim ustanovama

Prema poslednjim objavljenim podacima, u predškolskim ustanovama bilo je 12 obolelih mališana, što je 0,005 odsto od ukupnog broja (224.000) dok je zaposlenih obolelo 82 od 30.200.

U osnovnim školama u Srbiji ima zaraženih ukupno 298 đaka od 524.000 što je 0.057 odsto.

Među zaposlenima i nastavnim osobljem više je obolelih u osnovnim školama i to 297 od 31.628 dok je u srednjim školama od 68.082 zaposlenih njih 126 ima prisustvo Kovida 19.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Blic: Krizni štab najbliže opciji da raspust traje oko mesec dana

  1. Sneža prosvetar kaže:

    Kako da se dobiju validne brojke kad decu ne testiraju? Imaju respirator, stomačne tegobe, prođe ih brzo… A niko ih ne testira!

  2. Aleksa kaže:

    Niko ih testira decu jer im nisu važni ljudi koji rade u školama. Zar ne vidite da samo pričaju kako se deca ne zaražavaju? Ili, ako se zaraze prođe bez problema.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama