Blic: Škole prelaze na ONLAJN, ali ne svi đaci!

21 novembra, 2020

Škole prelaze na ONLAJN, ali ne svi đaci! Evo koja opcija je na stolu, šta će biti sa vrtićima, šta sa osnovcima, a šta sa srednjoškolcima i studentima


Školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, da pretrpi određene izmene. Razmatra se nekoliko opcija od kojih je trenutno najizvesnija da stariji razredi prelaze na onlajn, a mlađi i dalje idu na časove u učionice, saznaje “Blic”.

Prema našim saznanjima, konačna odluka još uvek nije doneta i definitivno bi trebalo da bude presečeno u ponedeljak. Inače, Vlada Srbije donela je danas nove mere, među kojima se nalazi i skraćivanje rada ugostiteljskih objekata, kafića i tržnih centara, rad od kuće, zabrana okupljanja više od pet ljudi… Primena tih mera kreće od utorka naredne nedelje.

Kada je reč o školskim ustanovcama, kako sada stvari stoje, dilema je još uvek da li da na onlajn pređu i stariji razredi Osnovnih škola, odnosno od petog pa naviše. Prema trenutnoj zamisli, srednje škole i fakulteti bili bi onlajn.?

U učionice na nastavu i dalje bi išli najmlađi od prvog do četvrtog. Vrtići su i dalje otvoreni.

Iako se svi ovi modeli razmatraju, trenutno niko pre odluke Kriznog štaba ne može sa sigurnošću da tvrdi, da se ipak neće odložiti odluka.

Ukoliko bude usvojena mera o selektivnom prelasku na onlajn ona će biti oročena na deset ili 15 dana.

Prelazak i mlađih razreda je komplikovan i za porodice i za državu jer su roditelji na poslu i nema ko da čuva decu. Međutim, s druge strane, prema poslednjim podacima sve više škola prelazi na onlajn.

Ko je sve zatvorio škole?

Prema poslednjim podacima, od 30. oktobra do juče obolelo je 1.348 učenika osnovnih i 1.277 đaka srednjih škola.
Kada je reč o zaposlenima u osnovnim školama obolelo je 1.607 njih, dok je u srednjim školama reč o 648 zaposlenih.

U predškolskim ustanovama 68 mališana je preležalo ili trenutno ima kovid, dok je zaposlenih – 588.

Prvi je to učinio pre nekoliko dana Vrbas, u kom su na nastavu od kuće prešle kompletno sve obrazovne institucije. Pojedine škole u Nišu su onlajn, a u Dimitrovgradu i Paraćinu za sada samo srednje.

Problem nije samo obolevanje đaka već i nastavnika. Primera radi, u Nišu u tri velike škole, od kojih svaka ima preko hiljadu đaka, ima potvrđenih na korona virus obolelih nastavnika. Pre nekoliko dana taj broj je bio preko deset u svakoj školi.

Izvor : Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Blic: Škole prelaze na ONLAJN, ali ne svi đaci!

  1. Aleksa kaže:

    Aman, da li ste normalni?
    Dosta više priče o deci. Kako tvrdite, deci neće biti ništa. Ali, u čemu je razlika između nastavnika mlađih razreda i nastavnika starijih razreda? Neki su otporni na metke a neki nisu?

  2. Jul kaže:

    Dok vi razmatrate,osoblje se porazboljevalo uveliko,oni koji rade,razbijaju se na sve strane.Pitanje je ,do kad će i oni moći!?
    Evidentno je ,da nikog nije briga za škole,a tek za vrtiće….a medju osobljem ima i hroničnih koji još uvek rade po naredbi predpostavljenih,koji sede u onlajn fotelju

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama