BLW metoda dohrane beba – kašice su nepotrebne

6 juna, 2017

BLW metoda hranjenja (baby-lead weaning) odnosno “Beba vođa dohrane” odnosi se na samostalno hranjenje bebe od samih početaka dohrane. Dakle, beba se ne hrani kašikom, ne jede kašice, nego joj se serviraju komadići hrane primerene veličine koje ona sama može uhvatiti prstićima i zatim staviti u usta. Naravno, bebama se daje hrana primerena za njihov uzrast što je naročito važno za pravilnu prehranu od samih početaka dohrane.

Ako se pogleda unazad kroz vekove, ova metoda hranjenja i nije nešto novo, odnosno ne može se smatrati nus-proizvodom današnjeg, modernog društva. Majke su vekovima na ovaj način dohranjivale svoju decu. Promene i uvođenje kašica, te hranjenje na kašičicu po preporuci pedijatara započinje otprilike u 1970. godinama 20. veka, a uglavnom se odnosilo na Zapadni svet. Tada ova metoda polako pada u zaborav, no danas je ponovno i te kako aktuelna.

Mnogi roditelji počinju da koriste ovu metodu bez znanja da je reč o metodi. Najčešće je tu reč o roditeljima koji započinju dohranu s drugim ili trećim detetom. Poznato je da deca vole kopirati stariju braću i sestre pa u ovom slučaju kada dobiju hranu jednostavno rade isto što i oni – prstićima uzimaju hranu i započinju s hranjenjem.

Kako započeti s BLW metodom dohrane?

Ako ste odlučili da je ovo prava metoda za hranjenje vašeg deteta, pokušajte dete hraniti u isto vreme kada i vi jedete. U početku će biti zbunjeno i neće mu biti jasno što se zapravo događa, no s vremenom će shvatiti kada je vreme za obroke i kopirati primer odraslih koji takođe jedu u isto vreme kada i dete. Svakako detetu prilagodite veličinu hrane kako bi je moglo uhvatiti prstićima, ali i sažvakati, dakle tzv. dečji „finger fud”. Kod dece koja tek započinju s dohranom, dakle imaju oko 6 meseci starosti, pincet-hvat još nije razvijen i nisu sposobna samostalno da podignu i prenesu u usta recimo sitno sečene komadiće tikvice, stoga je za njih svakako primereniji veći komad koji mogu obuhvatiti celom šakom.

Vrlo jednostavno, pred dete, koje se nalazi u svojoj stolici za hranjenje, stavite komadiće hrane. Neka ih gleda, proučava, gnječi, liže. S vremenom će staviti pokoji komadić u usta i shvatiti da je to nešto što ima i ukus. Detetova znatiželja prirodno ga tera na istraživanje i tako će biti sa svakom novom hranom i namirnicom. Dete će poželeti da okusi šta je to, a onda kroz neko vreme počeće i da jede.

U početku, normalno je i očekivano da će se dete uglavnom samo igrati hranom ili je promatrati. Ponekad će možda i uhvatiti komadić te ga lagano lizati ili gnječiti. U počecima dohrane, dojenje ili adaptirano mleko još uvek je ionako glavni način ishrane, stoga dok dete u potpunosti ne prihvati prvo jedan, a s vremenom i u odgovarajućem uzrastu više obroka, potrebno je nastaviti s mlečnim obrocima.

Koje su pozitivne strane BLW metode dohrane?

Ova metoda dohrane daje bebama mogućnost da samostalno istražuju hranu. Što znači da od samih početaka imaju mogućnost istraživanja različitih tekstura. Roditelji koji su isprobali ovu vrstu dohrane smatraju kako su njene prednosti mnogobrojne i navode kako bebe nakon početnog čuđenja, pojedu sve što im se servira te ne odbijaju određene vrste hrane. Osim toga, na ovaj način pred decu je servirana zdrava hrana prilagođena njihovoj dobi. Roditelji također vole istaknuti i uštedu na vremenu koje se inače izgubi na pripremu kašica.

Postoje li negativne strane BLW metode dohrane?

I najzagriženiji zagovornici ove metode ne mogu poreći dugotrajno čišćenje koje predstoji nakon detetovog (svakog) samostalnog obroka. U početku dok dete ne prihvati hranu kao nešto što se jede, a ne gnječi i baca, mnogo hrane tekom svaka obroka se baca i završi na podu, pa i na zidu i drugim nepoželjnim mestima.

Osim toga, pojedina deca imaju problema sa žvakanjem hrane bogate gvožđem, naročito mesa. Tu je potreban oprez.

Kada se dete hrani kašikom, roditelji lako kontrolišu količinu koju dete pojede, kada se hrani samo, ponekad je teško proceniti koju količinu zapravo pojede, a koliko je završilo na podu.

Šta ako se beba počne gušiti?

Normalno je brinuti se da bi se beba mogla zagrcnuti većim komadom hrane. Zagovornici ove metode smatraju kako zabrinutost nije potrebna te da je beba s mogućnošću samostalnog sedenja sposobna prožvakati hranu. Takođe smatraju kako beba s obzirom na to da je “sama sebi vođa dohrane” samostalno odlučuje kada i koju količinu će staviti u usta, dakle, kada je sama spremna pa je rizik od gušenja minimalan. No, svakako, bebu i dete nikad ne smete ostaviti same za vreme hranjenja.

Da li je BLW metoda dohrane pogodna za sve bebe?

Većina roditelja čije su bebe bile isključivo dojene smatra kako je ova metoda dohrane samo prirodni produžetak procesa dojenja. Osim toga, ne postoji niti jedan razlog zašto deca hranjena na bočicu ne bi jednako dobro prihvatila ovaj način dohrane.

Kada je potreban oprez?

Posavetujete se s pedijatrom pre uvođenja ove metode ako:

– u porodici imate alergije na hranu, bolesti probavnog sistema i/ili intoleranciju na hranu

– beba ima problema s dizanjem predmeta odnosno u ovom slučaju hrane i prenošenjem iste u usta

– je vaša beba rođena kao nedonošče

Ovu metodu dohrane podržava i preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (WHO), te odsek za zdravlje Evropske unije.

Autor: Adrijana Bakoš

Izvor: Klinfo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama