Kaко да ваше дете заволи здрав оброк

Деца за време свог одрастања пролазе кроз различите фазе раста и развоја, па брзо мењају и своје прехрамбене навике. Зато је битно да се већ од малих ногу усмеравају ка здравој и уравнотеженој исхрани. Родитељима некада овај задатак постане прави изазов јер многа деца одбијају јести воће и поврће. Управо зато вам доносимо неколико једноставних трикова којима ћете подстакнути ваше дете у конзумирању здравих намирница.
povr'e

БУДИТЕ ИМ ПРИМЕР

Први корак у навикавању деце да конзумирају воће и поврће је тај да се управо ви као родитељ свакодневно здраво храните. Оно што ви једете јако ће утицати на то шта ће се свидети вашој деци, која ће након неког времена почети да следе пример родитеља. Зато, ако ретко једете поврће или воће, велика је вероватноћа да то ни ваше дете неће хтети да једе.

УКЉУЧИТЕ ИХ У ИЗБОР И ПРИПРЕМУ

Како би дете с осмехом конзумирало воће и поврће помоћи ће то да их укључите у припрему јела. Ако немате прилике да узгајате сопствено воће и поврће, поведите их у куповину где ће вам помоћи у самом избору. Дозволите им да ставе у торбицу воће и поврће, да измере и залепе етикету. Кроз игру испланирајте недељни јеловник и дете ће осећати да учествује у доношењу важних одлука. Такође их укључите у припрему јела, комбинујући намирнице различитих боја, тако ће храна бити забавна у њиховим очима и радо ће појести оно што су сами направили.

ПОСЛУЖИТЕ ОБРОК НА АТРАКТИВАН НАЧИН

Постоји безброј начина на који се могу послужити здраве намирнице. Ослободите своју и дечију машту и сервирајте воће и поврће у облику забавних креација попут смешних лица или симпатичних јунака из анимираних филмова.
Овакав шаренолики начин сервирања хране ће помоћи деци да цене здраве залогаје због својих жарких боја, облика, укуса и текстуре, па ће пробудити у њима жељу да се јело проба.

СМЕШНО ИМЕ ЗЛАТА ВРЕДИ

Понекад је довољна мала промена у називу јела и оно одмах постаје укусније. Овај трик се може одлично применити и код деце. Универзитет Цорнелл, студија за психологију исхране, извео је најновије истраживање где су испитали колико ће деца појести више поврћа ако јелу дају смешно име. Деци између 8 и 11 година понудили су шаргарепу у школској мензи три дана за редом. Други дан су поред шаргарепе поставили натпис „шаргарепа за рендгенски вид са x-зрацима“, док први и трећи дан није било никаквих посебних ознака. Број школараца који су на тањир ставили шаргарепу се није променио, али они који су видели смешан назив појели су 66% више шаргарепе него иначе, што је готово двоструко у односу на остале дане када су је конзумирали само 35%.

ЗАМАСКИРАЈТЕ ХРАНУ

Ако безуспешно покушавате подстакнути дете на конзумирање здраве хране, употребите машту при сервирању и по потреби је „замаскирајте“. Направите супу од поврћа или је употребите као сос за тестенину или пиззу. Деца која више воле слатко радо ће појести мафин од боровнице или од шаргарепе. Деца често више воле свеже поврће од куваног због његове хрскавости. Можете поврће исећи на танке кришке, кратко скувати на пари и затим испећи са презлама у рерни.

ПОСЛУЖИТЕ И ЈЕДИТЕ ХРАНУ СА ОСМЕХОМ

Одувек је однос детета према воћу и поврћу био изузетно тежак и губио стрпљење одраслих. Психолози из Лондона су открили да ће деца вероватније пробати храну коју иначе не воле ако виде одрасле да исту ту храну једу са осмехом. Једноставно, посматрање одраслих који уживају у јелу изазива иста позитивна осећања у њиховом мозгу.
Дете се привикава на воће и поврће у јеловнику, као и на живот уопште. Нутриционисти кажу да већина деце треба да види нову храну барем 10 пута пре него што је уопште пробају. Зато, набаците осмех на лице, будите стрпљиви и јако маштовити :)

Извор: WWW.SALVEOPHARMA.RS