Božićne priče za decu koje je vredelo sačuvati od zaborava

Znate li ko je bio Ebenizer Skrudž? Znam, zvuči vam odnekud poznato, kao da ste nekad davno čuli za to ime, ali ne možete da se setite kad i gde.

A znate li odakle potiče Deda Mraz? Gde je odrastao? Kako je odlučio da svakog Božića deli radost deci širom sveta?

A običaj da se jelka kiti svake godine za praznike? Otkud to? I zašto su one čuvene božićne lizalice onako crveno-bele? Šta one simbolizuju?

Da bi odgovorili na ova i još mnogo drugih pitanja koji se tiču običaja za novogodišnje praznike, da bi ispričali možda davno zaboravljene priče poput pripovetke o Martinovom Božiću ili Božićne priče o čuvenoj tvrdici Ebenizeru Skrudžu, u izdavačkoj kući Laguna pripremili su divnu zbirku pripovedaka, fantastično ilustrovanu i spremnu da ispod jelke obraduje mališane koji vole neke malo drugačije priče. U knjižarama potražite „Najlepše božićne i novogodišnje priče”.

Autori ovih skoro pa zaboravljenih priča su najveći pisci za decu i odrasle svih vremena poput Lava Tolstoja, Hansa Kristijana Andersena, Čarlsa Dikensa, Džozefa Konrada.

Tu su i neke narodne priče, a ilustratori su se pobrinuli da sve izgleda tako da raspiruje dečju maštu, a istovremeno odiše toplinom.

U priči o Deda Mrazu, deca će saznati davno zaboravljenu istinu o tome kako je njega, još kao bebu, u Čarobnoj šumi pronašla nimfa Nesila i, po mraznom jutru kada ga je pronašla, nadenula mu ime Mraz. I o tome kako su ga svi zajedno gajili do dana kada je odlučio da ode i pravi igračke za decu…

Stari tvrdica Ebenizer Skrudž nije mario za porodicu, ljubav, prijateljstvo, mrzeo je praznike. Dok ga jedne božićne noći nisu posetila tri duha – Duh prošlih Božića, Duh sadašnjeg Božića i Duh budućih Božića. Te noći, sve se promenilo…

Tu je i čuvena Andersenova priča o Jeli koja je verovala da je najveća sreća čeka kad je poseku i odnesu u neki dom da krasi kuću tokom praznika. Verovala je da će svi samo u nju gledati i neprekidno joj se diviti. Ali, nije sve baš tako bilo…

Ukupno 17 divnih priča kojima ćete se sigurno vraćati uvek kada se približe praznici. 

P. S. Ako moramo da izaberemo omiljenu, onda neka to bude Martinov Božić. Ali o njoj nešto više u samoj knjizi…

A. Cvjetić