Brnabić: Bolje plate u prosveti od 2018. godine

avgust 23, 2017
Prosveta će od 2018. prvi put imati stanje koje je bolje nego što je bilo pre smanjivanja plate od 10 odsto, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić tokom današnje prezentacije projekta eProsveta i esDnevnika.

Ona je navela da je u poslednje dve godine prosveta vraćena na svoj raniji nivo i poručila da su digitalizacija i bolje obrazovanje dva osnovna priroteta Vlade, te da bez toga nema Srbije 21. veka niti razvoja kakav nama treba.
Prethodna vlada je, kaže ostavila fiskalnu konsolidaciju i dobar budžet, pa sadašnja vlada ima priliku da se ne bavi teškim ekonomskim merama, već mora samo da ih održi, a moze da se posveti tome da gradi rast.
– “Toga nema bez obrazovanja. Zbog toga je ovaj program uspostavljen – rekla je Brnabić.
– Čini se da smo puno uradili na modernijem obrazovanju. Prvo je materijalni položaj, tu imamo uzlazni trend – rekla je predsednica Vlade i poručila da je finansijsko stanje i dalje dosta loše za prosvetu, ali i zdravstvo i pravosuđe.
Ona kaže da je u 2016. i 2017. godini dosta urađeno za prosvetu, da to i dalje to nije dovoljno, ali je trend koji pokazuje da je opredljenje vlade bolja situacija u prosveti.
Šarčević: Srbija će biti velika digitalna sila
Prezentaciji projekta koji bi od 1. septembra trebalo da zaživi, prisustvovao je i ministar prosvete Mladen Šarčević koji se zahvalio predsednici Vlade na posvećenosti projektu i rekao kako su oni i pre nego što je ona postala premijerka, hteli da podignu prosvetu na viši nivo.
– Prosveta je dobila puno zadataka, a esDnevnik je jedan od njih – poručio je Šarčević.
On kaže kako u ovoj oblasti tek treba da se urade velike stvari, ali je optimističan.
– Školovanje i programi su nešto na čemu će se raditi intezivno. Radićemo i na tome da se proširuju razredi za nadarene đake u oblasti informatike. Povećavaju se i kvote na univerzitetima i Srbija će biti velika digitalna sila – istakao je on.
Šta su eProsvete i esDnevnik
Prvi servis eProsvete je esDnevnik – nacionalna platforma za digitalno vođenje evidencije, analizu i izveštavanje o rezultatima i napredovanju učenika, kao i za usaglašavanje nastavnog plana i programa u svim školama.
On smanjuje mogućnost greške i subjektivnosti u ocenjivanju znanja učenika i pruža kompletni uvid u napredak učenika, rad profesora i škola. Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju, nastavnici mogu da vide samo ocene iz svog, ali ne i iz drugih predmeta. Roditelji mogu u svakom trenutku da pristupe podacima iz dnevnika i to samo za svoje dete.
EsDnevnik ima najviši nivo zaštite podataka, koji se čuvaju na serveru u Srbiji, a obezbeđeni su i dvadesetčetvoročasovni fizički nadzor sistema, korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Brnabić: Bolje plate u prosveti od 2018. godine

 1. Sretjko Šojitj kaže:

  Ne lipči magarče do zelenu travu!

  1. Mon Dieu! kaže:

   Magarac je lipsao samo mu to još nisu saopštili. Što se tiče izjave (Ikeb)Ane Brnabić, opet futur, ništa prezent.

  2. E kaže:

   “Trava ozeleni x puta, ali jadan magarac ostaje bez nje,jer uvek ima “hitnih stvari”.Čudno, preživljava u novije vreme bar dostojanstveno bez uvreda,doduše polupognute glave iako odradi poslušno sve poslove.”

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama