Брнабић: Боље плате у просвети од 2018. годинe

23 августа, 2017
Просвета ће од 2018. први пут имати стање које је боље него што је било пре смањивања плате од 10 одсто, поручила је председница Владе Ана Брнабић током данашње презентације пројекта еПросвета и есДневника.

Она је навела да је у последње две године просвета враћена на свој ранији ниво и поручила да су дигитализација и боље образовање два основна приротета Владе, те да без тога нема Србије 21. века нити развоја какав нама треба.
Претходна влада је, каже оставила фискалну консолидацију и добар буџет, па садашња влада има прилику да се не бави тешким економским мерама, већ мора само да их одржи, а мозе да се посвети томе да гради раст.
– “Тога нема без образовања. Због тога је овај програм успостављен – рекла је Брнабић.
– Чини се да смо пуно урадили на модернијем образовању. Прво је материјални положај, ту имамо узлазни тренд – рекла је председница Владе и поручила да је финансијско стање и даље доста лоше за просвету, али и здравство и правосуђе.
Она каже да је у 2016. и 2017. години доста урађено за просвету, да то и даље то није довољно, али је тренд који показује да је опредљење владе боља ситуација у просвети.
Шарчевић: Србија ће бити велика дигитална сила
Презентацији пројекта који би од 1. септембра требало да заживи, присуствовао је и министар просвете Младен Шарчевић који се захвалио председници Владе на посвећености пројекту и рекао како су они и пре него што је она постала премијерка, хтели да подигну просвету на виши ниво.
– Просвета је добила пуно задатака, а есДневник је један од њих – поручио је Шарчевић.
Он каже како у овој области тек треба да се ураде велике ствари, али је оптимистичан.
– Школовање и програми су нешто на чему ће се радити интезивно. Радићемо и на томе да се проширују разреди за надарене ђаке у области информатике. Повећавају се и квоте на универзитетима и Србија ће бити велика дигитална сила – истакао је он.
Шта су еПросвете и есДневник
Први сервис еПросвете је есДневник – национална платформа за дигитално вођење евиденције, анализу и извештавање о резултатима и напредовању ученика, као и за усаглашавање наставног плана и програма у свим школама.
Он смањује могућност грешке и субјективности у оцењивању знања ученика и пружа комплетни увид у напредак ученика, рад професора и школа. Како би се обезбедила већа објективност у оцењивању, наставници могу да виде само оцене из свог, али не и из других предмета. Родитељи могу у сваком тренутку да приступе подацима из дневника и то само за своје дете.
ЕсДневник има највиши ниво заштите података, који се чувају на серверу у Србији, а обезбеђени су и двадесетчетворочасовни физички надзор система, корисничка подршка и систем обука и помоћи корисницима.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Брнабић: Боље плате у просвети од 2018. годинe

 1. Сретјко Шојитј каже:

  Не липчи магарче до зелену траву!

  1. Mon Dieu! каже:

   Magarac je lipsao samo mu to još nisu saopštili. Što se tiče izjave (Ikeb)Ane Brnabić, opet futur, ništa prezent.

  2. E каже:

   “Trava ozeleni x puta, ali jadan magarac ostaje bez nje,jer uvek ima “hitnih stvari”.Čudno, preživljava u novije vreme bar dostojanstveno bez uvreda,doduše polupognute glave iako odradi poslušno sve poslove.”

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама