Брнабић: Наградити наставнике који постижу „резултате на такмичењима” и тако их одвоји од оних лоших

24 октобра, 2017
Наставницима који су штрајковали 28. септембра просветне власти умањиле плату за две и по до три хиљаде динара
Наставницима који су штрајковали 28. септембра, просветне власти су одузеле дневницу, што значи од две и по до три хиљаде динара, тврде чланови Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС), која је била један од организатора тог противзаконитог облика протеста. Експресно одузимање дневница школским радницима, како процењују, показатељ је експедитивности Министарства просвете у пуној снази.
– Када треба да се дисциплинује просветни радник који је слободан човек, врло му брзо одузму паре. Затим директори школа наложе да ће наставници којима је због протеста плата умањена за једну дневницу морати да надокнаде те часове, и то без динара. А кад се просветним радницима дугују погрешно обрачунате зараде, то може да застари – илуструје Јасна Јанковић, председница УСПРС-а.
Да су просветари који су незаконито штрајковали изостајући са наставе заиста остали без дневница, нашем листу је потврђено у Министарству просвете. Службеници Министарства кажу да је просветна власт упозорила запослене да у складу са законом обезбеде минимум процеса рада, јер ће им бити одузето право на целу зараду, као што прописи предвиђају.
Поводом одузимања дневница, али и најављеног повећања зарада, а рачуница просветних радника Уније показује да се материјални положај просветних радника није променио, уприличена је јуче конференција за штампу. На њој је истакнуто да је сваком просветном раднику за последње три године одузето најмање 90.000 динара (или око 750 евра), а са порезима око 150.000 динара (око 1.250 евра).
Синдикалци су подсетили да је просечна плата у Србији прошлог месеца износила 47.220 динара, а просечна зарада у образовању 41.346 динара, док је потрошачка корпа за исти месец вредела 67.117 динара у просеку. Ове бројке само су један од показатеља материјалног положаја просвете, у којој ради 69,4 одсто запослених са високом стручном спремом, нагласили су просветари.
– У односу на новембар 2014. године, када су нам примања умањена, плате у просвети биће увећане укупно за 9,1 одсто. Имајући у виду да је инфлација за 2015. годину била 1,5 процената, за 2016. око 1,6 одсто, а до септембра ове године 2,8 одсто, са очекивањем да до краја 2017. буде од 4,5 до 5,5 процената, долазимо до закључка да ће укупна инфлација за ове три године бити од 7,6 до 8,6 одсто. Дакле, после најављеног увећања зараде запосленима у просвети од 10 одсто, може се говорити о реалном повећању од око 0,5 до 1,5 процената – израчунао је Владимир Аџић, руководилац ресора за финансије и аналитику УСПРС-а.

Имајући у виду да ће укупна инфлација за ове три године бити од 7,6 до 8,6 одсто и најављено увећање зараде запосленима у просвети од 10 одсто, може се говорити о реалном повећању од око 0,5 до 1,5 процената

Председница Уније Јасна Јанковић рекла је да синдикат није намеравао да прави ову рачуницу, али је она настала као одговор на оптужбе да су просветни радници незахвални и износе неистине.
– У ствари све време инсистирамо да се уради протокол, прецизан план, да се до 2020. године надомести разлика између примања просветних радника и републичког просека. Тражимо конструктивне разговоре, да ли је то превише? – пита руководство просветног синдиката који окупља око 30.000 чланова.
Они негодују и тешким увредама сматрају изјаве премијерке да „наставници читају новине на часу”, имају „зимски распуст месец дана, а летњи три или два и по месеца”, „раде по два-три сата дневно”. Замерају министру просвете што се, као наставник са дугогодишњим радним искуством у просвети, како кажу – није потрудио да председници владе објасни шта све подразумева и колико је комплексан посао просветних радника.
– Премијерка је рекла да јој је намера да награди најбоље наставнике, оне који постижу „резултате на такмичењима” и да их тако одвоји од оних лоших. Не припремамо ми коње за трку, већ изграђујемо и брусимо комплетну личност, савесну, одговорну и моралну. Такмичења су само делић нашег посла. Па и то што је председница владе навела да „родитељи плаћају деци приватне часове” указује на чињеницу да у нашем образовном систему нема довољно наставника и да они у превише гломазним одељењима не успевају да сваком ученику посвете довољно пажње – бране се просветни радници.
Поука која се по њиховом мишљењу намеће јесте да уколико државни врх омаловажава просвету и наставнике, не треба да чуди ни појава насиља ђака према професорима у школама.
Аутор: Миленија Симић-Миладиновић
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


14 коментара на "Брнабић: Наградити наставнике који постижу „резултате на такмичењима” и тако их одвоји од оних лоших

 1. Al каже:

  Znači, svi koji vode učenike na takmicenja su dobri a koji ne vode na takmičenja su loši nastavnici. Bože kakvo razmišljanje. Pa ima učenika koji se sami spremaju za takmičenja a nastavnik ih samo vodi do škole gde će se takmičiti. Znam lično dosta kolega koji tako rade, pa ako đaci osvoje nešto onda super a ako ne onda nikom ništa.

 2. Nik каже:

  Posvetim pažnju samo jednom učeniku koga forsiram od petog razreda on osvoji neko mesto na repzblickom takmičenju jer je talentovan i vredan a ostali učenici u odelenju mi imaju samo jedinice i dvojke. Dakle, ja sam dobar nastavnik. Apsurdno.

 3. Natasa каже:

  Meni je nekako cudno sto nastavnici u Srbiji ne prepoznaju ko je za takmicenje nego hajde svi koji imaju petice, sto vise to bolje …..Uostalom procitajte sta kaze na tu temu vrsni poznavalac Stojan Radenovic http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/takmicenja/ …. Đaci Matematičke gimnazije su sjajna deca, dobra i pametna, ali ih toliko vežbanje i takmičenja promene. Zadaci koje rade su preteški, mnoge ne bi rešili ozbiljni, zreli matematičari. Ali oni rade isključivo po šablonu. Previše se troše na njih i to im oduzima svežinu. Mladi matematičari sa medaljama imaju slabije rezultate u nauci, jer ih kljukaju šablonima. To što rade je lepo i teško, ali im se mozak umori. Nemaju entuzijazma za istraživanja.

 4. Milan каже:

  MILAN
  Gospođo Brnabić, ima dosta preterivanja u Vašim izjavama. Dana 28. juna 2017. godine na ovom sajtu (videti stranu 21 ovog sajta) izjavili ste da treba nagraditi nastavnike koji su do sada pohađali seminare!? Navedite mi bar jedno ime nekog nastavnika kojeg ste nagradili zbog redovnog pohađanja seminara. Sada izjavljujete da treba nagraditi nastavnike koji postižu rezultate na takmičenjima!? Molim Vas, objavite spisak nastavnika koje ćete nagraditi zbog postignutih rezultata na takmičenjima. Unapred zahvalan.

  1. IQ каже:

   Hahahaha…u tom navratu pola nastavnika je sa ponosom isukalo svoje potfolijoe (portfolie, portfolje, portfolije, ovde molim strucnu pomoc prosvetarskih detektiva, cuvara tradicije i cirilice, u pitanju je tudjica rado vidjena u pisanom materijalu, sa posebnom, gotovo svetom notom pri oralnoj upotrebi) i preracunalo koliko je bod seminara para i zamislilo sebe sa takvom gomilom i peharom za najboljeg medju jednakima. U ovom navratu su nastavnici takmicari ucinili isto to, svodeci bilans svog pregalackog rada. I tako dok prosvetari isukavaju iz svojih kolekcija razlicite vrste oruzja, u brzini ni ne primete da se zadati temat promenio i da su zakasnili. Tako da uvek budu najbolji i dobiju finansijsku potporu neki tamo drugi. Malo blizi vrhovima.
   Pitam se samo da li i jedan lekar diskutuje na koji nacin ce poslusati pacijenta, bilo koji sudija da li zna sve paragrafe neophodne za donosenje presude, policajac da li zna da zabravi lisice i uhvati kriminalca. Tuga

   1. MILAN каже:

    DRAGI MOJ IQ
    Polemišete s ljudima a niste se ni predstavili. Niste napisali Vaše ime!? Vi nešto krijete ili se nečega bojite. Ako bi kojim slučajem u ovoj našoj komunikaciji došlo do stani-pani, verovatno bi ste, koliko ste hrabri, i – pobegli.
    Nije lepo od Vas što se ismejavate (“ha, ha, ha, ha…”) i podvrgavate ruglu najvažnijem doku-mentu u prosveti – portfoliu. Čak ga i prekrštavate (“portfolijoe”). Čim imate tako loše mišljenje o portfo-liju to znači da ne-mate razvijene radne navike. Ako ste prosvetni rad-nik pokažite mi Vaš portfolio i ja ću Vam odmah reći ko ste, šta ste i zašta ste. Ako niste znali, znajte. Portfolio je brižljivo organizovana i raz-vijena zbirka razno-vrsnih materijala koja daje sliku o tome šta svaki nastavnik zna i šta može da uradi. Portfolio odslikava njegova posti-gnuća, profesio-nalno iskustvo, stavove i razmiš-ljanja. Strukturu portfolija dobro znaju i prosvetni inspektori koje ste nazvali “prosvetnimdetektivima – čuva-rima tradicije i ćiri-lice.” Ako već imate nešto protiv naše inspekcije, nije mi jasno šta imate protiv naše tradicije i ćirilice? Naša tradicija i naša ćirilica su naš ponos, naše dosto-janstvo. To su kore-ni iz kojih potiče-mo. To nisu stvari sa “oralnom upotre-bom”, već svetinja koja nama prosve-tarima mnogo zna-či.
    A ni mi prosvetari nismo svi isti. Neki su dobri a neki odlični. Nema ni jednog lošeg. I, nismo naoružani i ne “isukavamo iz svojih kolekcija različite vrste oru-žja”, već znanje koje prenosimo na mlađe generacije. U toj večitoj borbi za prosvećenošću nismo “zakasnili”. Čvrsto stojimo na svojim nogama. Pratimo reforme i sva aktuelna zbi-vanja. Čvrsto smo se uhvatili u koštac sa zaostalošću ko-ju želimo da isko-renimo. To je pra-va slika o nama. To smo mi a ne “neki tamo drugi, malo bliži vrhovima.” Ovo isto važi i za naše lekare, sudije i policajce – ljude koji časno i poš-teno obavljaju svoj posao.
    Dragi moj IQ, nije to” tuga” već ra-dost proistekla iz naših postignutih rezultata rada. I, vreme je da poč-nete i Vi nešto da radite. Počnite da pravite svoj životni portfolio. Videćete, ako budete i malo ozbiljni, sve će biti lako. Treba Vam samo malo hrabro-sti da prihvatite sve one stvari koje su sada za Vas ta-ko daleke i nepo-znate. Nemojte se vratiti u svet Vaših loših šablona. Akti-virajte svoju pozi-tivnu energiju. Akti-virajte svoje ideje. Pronađite u sebi svoje prave unutra-šnje vrednosti: Ne dozvolite da one u Vama ostanu več-no skrivene. Budite maštoviti. Bavite se kreativnošću… To Vaši prijatelji vole. Ako pomognete sebi, pomoći ćete i njima da Vas bolje shvate i razumeju. To čoveka čini bo-gatijim i sadržaj-nijim.
    POSEBNA NAPO-MENA:
    Ako mi odgovorite na ovo moje pisa-nije, ja vam neću odgovoriti. Držaću se svog životnog načela: glupo je traćiti vreme na ljude koje ne volite.
    Toliko od mene, dragi moj IQ.

    1. ema каже:

     Kolega Milane, proverite zdravlje. Svako dobro.

     1. MILAN каже:

      EMA,
      S mojim zdravljem je sve u redu. Ja bi više voleo da proverim Vaše rezultate rada, naravno ako mi dozvolite. Lepo je od Vas što ste se predstavili za razliku od nekih anonimusa koji se u stvarnosti kriju i od sebe i ljudi oko sebe.

    2. Božović Vladan каже:

     Milane, ko si ti da proveravaš rezultate nečijeg rada. Bolje ti nama pokaži rezultate svog rada, i tu ne mislim na staru srpsku reč portfolio, (IQ je potpuno u pravu), gde ćeš da pišeš bajke o sebi, koje niko ne može, ili neće da gubi vreme da proveri, nego nam pošalji mišljenje svojih kolega o tebi, mišljenje tvog nadređenog, i najvažnije, mišljenje tvojih podređenih, ako uopšte imaš podređene,.Ako si nastavnik pokaži nam mišljenje svojih učenika, i objektivnih roditelja, mada sumnjam da si nastavnik, pošto si inspekciju nazvao “NAŠOM”.
     Kada si rekao da je portfolio navažniji prosvetni dokument, i svetinja nisam znao da li se sprdaš, ili govoriš ozbiljno. Ako si se sprdao, imaš moju punu podršku, a ako nisi, imaš ozbiljan problem sa realnošću. Da te vratim u realnost, pošto očigledno ne radiš u školi. Po školama 1% zaposlenih sastavlja portfolio, a ostali im se smeju što pišu tu glupost, ali namera uvođenja portfolija je mnogo mračnija. Portfolio je uveden, sa isključivom namerom da se ponižavaju prosvetni radnici, i da se naprave birokratski poslušnici bez mozga, koji će da rade, cute i trpe, poslušno i bezpogovorno izvršavaju svoju ropsku dužnost, primaju bednu platu, i ne bune se, a kamo li da štrajkuju.

     1. MILAN каже:

      GOSPODINE BOŽOVIĆU
      Ko ste Vi da vraćate ljude u realnost (“da te vratim u realnost, pošto očigledno ne radiš u školi”)? Verovatno ste “vidovita Zorka” koja loše gleda u pasulj pa iz tih razloga donosite naivne zaključke. Zašto izvrćete stvari naopako? Ja sam za našu tradiciju i našu ćirilicu rekao da su svetinja a ne za portfolio – kako Vi lažno tvrdite. Pročitajte još jednom moju izjavu pod nazivom “Dragi moj IQ” pa ćete videti da sam u pravu… ako uopšte i znate da čitate. Čitao sam neke Vaše komentare. Puni su vulgarnosti Iz tih razloga ne želim s Vama mnogo da polemišem. Vi imate pravo da iznosite svoje neslaganje s mojim mišljenjem, ali nemate pravo da vređate (“birokratski poslušnici bez mozga”). I, nemojte više roditelje da delite na objektivne i neobjektivne. Sve su to časni i pošteni ljudi koji zajedno s nama nastavnicima imaju jedan zajednički cilj: pružanje i sticanje kvalitetnog znanja koje predstavlja osnov daljeg uspešnog dečijeg školovanja.
      A sad dozvolite da Vam se ukratko predstavim. Ja sam prosvetni radnik. Nosioc sam mnogih nagrada i priznanja osvojenih samostalno i s mojim učenicima. Đaci me neizmerno vole a njihovi roditelji poštuju i uvažavaju. I, na Vašu žalost, imam svoj portfolio. Samo moja biografija u njemu iznosi 30 kucanih strana.
      NARAVOUČENIJE
      Sve Vam je ovo, dragi moj Vladane, suštinska stvarnost realnog sveta. Budimo bar malo iskreni i prema sebi i prema drugima: MORA DA SE RADI bilo sa portfoliom ili bez njega. Ako tako ne postupimo nema nam spasa. Povratka za nas više neće biti. Sudbina se neće moći izmeniti. Ostajte mi u dobrom raspoloženju, dragi moj Vladane Božoviću.

     2. Božović Vladan каже:

      Dragi Milane, pomalo znam da čitam, dovoljno da shvatim da ste ogrezli u birokratiji, i da vam je mozak ispran, upravo ono protiv čega se ja borim. Ja sam dinosaurus u izumiranju, a vi ste prototip prosvetnog radnika budućnosti, čestitam.
      Ja vam verujem da ste osvojili mnoge nagrade i priznanja, i da vas vole učenici, i poštuju roditelji, meni ne treba da pokazujete portfolio. Da bi to postigli, i da bi ispununili svu birokratiju koju vam je namenila država, ali baš svu, morali bi biti supermen, i raditi po 12 sati dnevno, naravno koristeći svoje slobodno vreme, a plata vam je jednako bedna, kao i ovima što ulaze na čas da im prođe vreme, pa se pitam kako vam nije krivo, mada iz vaših komentara provejava, da vam zapravo jeste krivo, I treba da vam bude krivo, zašto bi vi sa toliko zalaganja dobili istu platu kao i neradnici. Pitanje glasi: koga vi krivite za to, državu koja se prema prosveti ponaša kao maćeha, ili svoje kolege koje neće da se trude za bednu platu.
      Prvo su rekli da će “nagraditi” profesore koji redovno pohađaju seminare. Kada su shvatili da je to ionako zakonska obaveza, i da gomila nesrećnika redovno ide na tu farsu, zvanu stručno usavršavanje, i da bi im to previše oštetilo njihov dragoceni budžet, na bednike (njihovo mišljenje o nama) kao što su prosvetari, munjevito su povukli tu glupost.
      Sad su se, kobajagi, dosetili da “nagrade” profesore čiji učenici imaju uspeha na takmičenju. Kada su shvatili da ima podosta takmičenja, i podosta profesora koji bi bili “nagrađeni” odustali su i od te ideje, jer oni su mislili da ubogim prosvetarima uvale neku bednu crkavicu, i da se onda na sva usta hvale kako su “NAGRADILI” dobre profesore. Eto, tako, dragi moj Milane, radio ne radio svira ti radio, koji svira muziku beznađa.

 5. Mon Dieu! каже:

  Ne verujem da bilo koja struka (čak ni u Srbiji) mora da iznosi svoje “stavove i razmišljanja” kada je reč o profesionalnom delu života. Kakvi stavovi i razmišlanja, profesionalac mora da izvršava svoje obaveze a šta misli privatno, njegova je stvar. Osim ako pod “stavovima i razmišljanjima” ne podrazumevate ono “volim decu, baš su slatka” ili crtanje Palčica i leptirića u portfoliju, da se impresionira pe-psi služba. Verbić mi je išao na nerve, sa razlogom ali mu skidam kapu zbog izjave da nastavnici sami odluče da li će pisati portfolio ili ne. U školi u kojoj radim nekoliko njih besomučno snima i fotografiše sve svoje aktivnosti, ni CIA tako temeljno ne pravi psihološke profile sumnjivih. I još nešto: prošlo takmičenje učenika (strani jezici) i napomena ministarstva da se “rezultati neće bodovati pri upisu u srednje škole”. I koja je onda svrha svega toga!? Kad su me pitali zašto, učenicima sam rekao “prijateljska utakmica”.

 6. Natasa каже:

  G-dine Milane u vecini se slazem sa onim sto ste naveli, ali preterujete sa tom korektnoscu, jer zaista je sve manje realnih roditelja. Ja ne zivim u Srbiji vec u Holandiji gde je mnogo vise i realnijih roditelja a i nastavnika, pa itekako je normalno da los nastavnik dobije otkaz usred skolske godine pod pritiskom pre svega dece. A ja ih imam dvoje jedno spada medju najbolje u skoli i u razgovoru sa mnom uvek je na strani nastavnika, ali ne i kad je nastavnik ubitacno los. Nije to tako cesta pojava, ali sam imala priliku da je dozivim. Dakle ima vas svuda u svetu raznih – sjajnih, dobrih i manje dobrih, ali sigurno i losih. Sa ovim poslednjim sto ste naveli “mora da se radi bilo sa portfoliom ili bez njega” svakako se slazem. E sad kako vi objasnjavate da baba od 77 godina profesor u dubokoj penziji i dalje ne moze da ostane ziva od djaka i casova…. zasto neko ima potrebu da posecuje jednu babu, ako kako vi kazete “ti časni i pošteni ljudi koji zajedno s vama nastavnicima imaju jedan zajednički cilj: pružanje i sticanje kvalitetnog znanja koje predstavlja osnov daljeg uspešnog dečijeg školovanja.” Gde je onda zapelo??? Ono sto je definicija treba da bude cilj, ali vi sigurno znate da stvarnost cesto puta demantuje definicije i zbog toga ne mislim da treba biti vulgaran, ali jos manje da treba cutati i to ne konstatovati, jer to je jedino sto jos mozemo kako mi roditelji, tako i vi nastavnici. A ako se svi pravimo slepi i gluvi realnost ce nam biti isuvise surova i sramna sto niko od nas ne zeli.

 7. IQ каже:

  Da, da. Muka je ta zebnja pri iscekivanju finansijske revalorizacije sopstvenog rada. Za svaki slucaj pripremiti romansiranu biografiju, duzine 2-3 autorska tabaka. Pa uz onu narodnu: “Kad bih znao gde bi pao, ja bih seo” sacekati da sudija svira kraj ?.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама