Брнабић: Највећи недостатак образовног система то што смо учили децу да “бубају”

12 марта, 2019

 

Трогодишњи програм “Школе за 21. век”, током којег ће милион ученика од петог до осмог разреда у региону научити вештине програмирања, критичког размишљања и решавања проблема које захтева савремено тржиште рада, почео је данас у Србији, на тридесетогодишњицу настанка интернета.

Програм реализује Британски савет захваљујући инвестицији британске владе од 10 милиона фунти, а у Србији ће обухватити 1.150 основних школа у свим градовима, које ће бити опремљене micro:bit уређајима, џепним рачунарима помоћу којих ће ученици научити нове дигиталне вештине и основе програмирања на забаван и интерактиван начин.

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је реформа образовања најважнија реформа коју спроводи Влада Србије, а да се пројекат “Школе за 21. век” савршено уклапа у ту визију реформе и да је само један важан елеменат онога што Србија ради на том пољу.

Реформа образовања треба да пружи одговор на то како ће у будућности изгледати српска економија и друштво, те истакла да је то најкомплекснија тема, не само у Србији, већ и у свету јер је велико питање како одговорити на изазове четврте индустријске револуције, каже Брнабић.

“Треба одговорити на три огромна проблема – не постоји каријера или посао за цео живот, биће неопходно да постоје генерације које ће знати и бити спремне за целоживотно учење, а у овом тренутку, ми као људи који треба да доносе одлуке како ће изгледати реформа образовања, и не знамо како ће изгледати велики број послова у будућности”, рекла је Брнабић.

Она је оценила да је највећи недостатак српског образовног система то што смо учили децу да “бубају” велики број непотребних информација, а да је у будућности потребно другачије образовање, током којег ће деца учити аналитичко размишљање, алгоритамско размишљање, да се не плаше да решавају проблеме и погреше.

“То је сет вештина за 21. век који ће им омогућити да одговоре на изазове тржишта рада и друштва у будућности”, рекла је Брнабић.

Председница владе је подсетила да је влада у првој години мандата увела програмирање као обавезан предмет у основне школе, да је набављен велики део компјутера и пројектора у сарадњи са привредом и приватним сектором, да су повезане школе на безбедан интернет у оквиру академске мреже, те да ће бити уведен и брзи интернет, повећан за пет пута број специјализованих IT одељења у гимназијама и повећан капацитет за упис на техничке факултете, те да се граде и нови технолошки паркови.

“Издвојено је сто милиона евра само за инфраструктуру и истраживање у науку и иновације”, истакла је Брнабић.

Директорка Британског савета (British Council) за Западни Балкан, Клер Сирс, подсетила је да је већ спроведен пилот фаза пројекта, да су наставници видели важност примене критичког размишљања и решавања проблема у настави, док је код ученика уочено повећано интересовање за програмирање.

“Крајњи резултат је већа мотивација на часовима, знање се боље преноси, повећан је и тимски рад и креативност. Учење је постало забавно и лакше”, рекла је Сирс и додала да ће сада програм бити спроведен у свим школама широм Западног Балкана.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Брнабић: Највећи недостатак образовног система то што смо учили децу да “бубају”

 1. B каже:

  Znači ministar prosvete nam se zove British Council.

 2. Богољуб Маринковић каже:

  Поштовани,
  Јављам се у име Математичког друштва “Архимедес” из Београда (постоји већ 45 година). Постоји ли могућност (и како то остварити) да понешто од оног што ми радимо објавите на свом сајту? А много тога смо урадили да не може бити боље, чак недостижног (тако кажу добронамерни, а некома то и смета, па нас зато готово и нема у медијима). Сматрамо да имамо доста тога за ваш сајт. На пример, имамо јединствену књигу “Задаци за гимнастику ума” (Алкуин од Јорка, саветник за образовање Карла Великог, 8.век), која баш одговара Вашој рубрици “ЕВО ДОБРЕ КЊИГЕ!”
  Не сајту не видимо рубрику за професоре у ОШ и СШ.
  Наравно, ништа од овога де морате уважити. Имали смо добру намеру и таква је цела наша мисија.
  Желимо вам успих у даљем раду!
  Богољуб Маринковић, проф.
  МД “архимедес”

  1. Uciteljica каже:

   Поштовани,
   Ви не морате да се појављујете на овом сајту, ко треба он је чуо и поштује Ваш раде! Моја деца су прошла кроз Ваша такмичења, радили из ваших збирки, а сада су Електроинжењери. Велики поздрав и да постојите наредних 1000 година.

 3. Marija каже:

  Sta ce deci engleski jezuk od prvog razreda? Koliko sam ja upucena prvo treba dobro savladati maternji jezik! Trebalo bi deci u osnovnoj skoli olaksati a ne ds ih terate da uce napamet (kao sto ste naveli) i jos kako ne mogu da nauce u skoli onda placaju dodatno casove.. To je zasiguran signal da gradivo nije za uzrast ili je nesto drugo neodgovarajuce..

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама