Brnabić: Najveći nedostatak obrazovnog sistema to što smo učili decu da “bubaju”

12 marta, 2019

 

Trogodišnji program “Škole za 21. vek”, tokom kojeg će milion učenika od petog do osmog razreda u regionu naučiti veštine programiranja, kritičkog razmišljanja i rešavanja problema koje zahteva savremeno tržište rada, počeo je danas u Srbiji, na tridesetogodišnjicu nastanka interneta.

Program realizuje Britanski savet zahvaljujući investiciji britanske vlade od 10 miliona funti, a u Srbiji će obuhvatiti 1.150 osnovnih škola u svim gradovima, koje će biti opremljene micro:bit uređajima, džepnim računarima pomoću kojih će učenici naučiti nove digitalne veštine i osnove programiranja na zabavan i interaktivan način.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je reforma obrazovanja najvažnija reforma koju sprovodi Vlada Srbije, a da se projekat “Škole za 21. vek” savršeno uklapa u tu viziju reforme i da je samo jedan važan elemenat onoga što Srbija radi na tom polju.

Reforma obrazovanja treba da pruži odgovor na to kako će u budućnosti izgledati srpska ekonomija i društvo, te istakla da je to najkompleksnija tema, ne samo u Srbiji, već i u svetu jer je veliko pitanje kako odgovoriti na izazove četvrte industrijske revolucije, kaže Brnabić.

“Treba odgovoriti na tri ogromna problema – ne postoji karijera ili posao za ceo život, biće neophodno da postoje generacije koje će znati i biti spremne za celoživotno učenje, a u ovom trenutku, mi kao ljudi koji treba da donose odluke kako će izgledati reforma obrazovanja, i ne znamo kako će izgledati veliki broj poslova u budućnosti”, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je najveći nedostatak srpskog obrazovnog sistema to što smo učili decu da “bubaju” veliki broj nepotrebnih informacija, a da je u budućnosti potrebno drugačije obrazovanje, tokom kojeg će deca učiti analitičko razmišljanje, algoritamsko razmišljanje, da se ne plaše da rešavaju probleme i pogreše.

“To je set veština za 21. vek koji će im omogućiti da odgovore na izazove tržišta rada i društva u budućnosti”, rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je podsetila da je vlada u prvoj godini mandata uvela programiranje kao obavezan predmet u osnovne škole, da je nabavljen veliki deo kompjutera i projektora u saradnji sa privredom i privatnim sektorom, da su povezane škole na bezbedan internet u okviru akademske mreže, te da će biti uveden i brzi internet, povećan za pet puta broj specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama i povećan kapacitet za upis na tehničke fakultete, te da se grade i novi tehnološki parkovi.

“Izdvojeno je sto miliona evra samo za infrastrukturu i istraživanje u nauku i inovacije”, istakla je Brnabić.

Direktorka Britanskog saveta (British Council) za Zapadni Balkan, Kler Sirs, podsetila je da je već sproveden pilot faza projekta, da su nastavnici videli važnost primene kritičkog razmišljanja i rešavanja problema u nastavi, dok je kod učenika uočeno povećano interesovanje za programiranje.

“Krajnji rezultat je veća motivacija na časovima, znanje se bolje prenosi, povećan je i timski rad i kreativnost. Učenje je postalo zabavno i lakše”, rekla je Sirs i dodala da će sada program biti sproveden u svim školama širom Zapadnog Balkana.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Brnabić: Najveći nedostatak obrazovnog sistema to što smo učili decu da “bubaju”

 1. B kaže:

  Znači ministar prosvete nam se zove British Council.

 2. Bogoljub Marinković kaže:

  Poštovani,
  Javljam se u ime Matematičkog društva “Arhimedes” iz Beograda (postoji već 45 godina). Postoji li mogućnost (i kako to ostvariti) da ponešto od onog što mi radimo objavite na svom sajtu? A mnogo toga smo uradili da ne može biti bolje, čak nedostižnog (tako kažu dobronamerni, a nekoma to i smeta, pa nas zato gotovo i nema u medijima). Smatramo da imamo dosta toga za vaš sajt. Na primer, imamo jedinstvenu knjigu “Zadaci za gimnastiku uma” (Alkuin od Jorka, savetnik za obrazovanje Karla Velikog, 8.vek), koja baš odgovara Vašoj rubrici “EVO DOBRE KNJIGE!”
  Ne sajtu ne vidimo rubriku za profesore u OŠ i SŠ.
  Naravno, ništa od ovoga de morate uvažiti. Imali smo dobru nameru i takva je cela naša misija.
  Želimo vam uspih u daljem radu!
  Bogoljub Marinković, prof.
  MD “arhimedes”

  1. Uciteljica kaže:

   Poštovani,
   Vi ne morate da se pojavljujete na ovom sajtu, ko treba on je čuo i poštuje Vaš rade! Moja deca su prošla kroz Vaša takmičenja, radili iz vaših zbirki, a sada su Elektroinženjeri. Veliki pozdrav i da postojite narednih 1000 godina.

 3. Marija kaže:

  Sta ce deci engleski jezuk od prvog razreda? Koliko sam ja upucena prvo treba dobro savladati maternji jezik! Trebalo bi deci u osnovnoj skoli olaksati a ne ds ih terate da uce napamet (kao sto ste naveli) i jos kako ne mogu da nauce u skoli onda placaju dodatno casove.. To je zasiguran signal da gradivo nije za uzrast ili je nesto drugo neodgovarajuce..

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama