Брнабић: Нећу да делим укоре Шарчевићу, ради фантастичан посао

25 новембра, 2017

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да неће делити никакве јавне укоре министру просвете Младену Ссарчевићу за кога каже да води један од најтежих сектора и да се труди “да сваки дан помери ствари на боље”.

Упитана да ли ће јавно укорити министра Шарчевића зато што је у једној ТВ емисији изнео несмотрени коментар о вршњачком насиљу, она је рекла да није гледала гостовање Шарчевића и да не може да коментарише, али да са министром просвете има “фантастичну сарадњу”.
– Мислим да он ради фантастичан посао у једном од најтежих сектора у нашој земљи и да се труди да помери ствари на боље. У овом тренутку нећу да делим никакве укоре – рекла је Брнабић новинарима у Петници.
Бити министар просвете у Србији није нимало лако, јер је то један од најтежих послова у Влади, рекла је премијерка и оценила да је министар просвете у ресору који води остварио озбиљне резултате које други нису успели у претходних десет година.
– Информатика је уведена као обавезан предмет, набављени су компјутери и умрежене су све ОШ у Србији, повећане квоте за двадесет одсто на техничким факултетима, ЕТФ у Београду добио је нови простор… – нагласила је Брнабић.
Она је додала да се може и мора боље, али да се мора признати да министар просвете ради тежак посао.
“Вршњачко насиље нећемо толерисати”
У циљу спречавања вршњачког насиља примениће се модел Закона о спречавању насиља у породици, најавила је премијерка Србије Ана Брнабић.
Она је након отварања научне конференције “Kорак у науку” у Истраживачкој станици Петница, одговарајући на питање новинара, рекла да је одржан први састанак Владиног тима који припрема план закона за спречавање вршњачког насиља.
– На првом састанку били су министри Шарчевић, Љајић и Удовичић, а укључићемо и министарство културе јер смо схватили да је то јако. Наиме, пробаћемо да реплицирамо Закон о спречавању насиља у породици, који је дао јако добре резултатиу кратком времену примене, пошто смо ту увезали неколико ресора, организација и локалне самоуправе. Важно је и да имамо план који ће показати да се насиље ипак на крају санкционише, а не да прођу три дана од једног, па се следећи случај понови – каже премијерка Србије.
Ана Брнабић каже да је колегама у Влади наложила да максимално промовишу ефекте Закона о спречавању насиља у породици, јер ће то бити и порука да се свако насиље, укључујући и оно вршњачко, “не исплати”.
На питање “Блица” да ли министра просвете Младена Шарчевића очекује бар јавни укор због непримерене изјаве у ТВ емисији посвећене вршњачком насиљу, премијерка је одговорила негативно.
– Нисам видела ту емисију, била сам у Ослу и синоћ сам се вратила, па не могу да коментаришем. Иначе, фантастично сарађујем са министром просвете који се труди и ради сјајан посао, а то је један од најтежих сектора у Влади. У овом тренутку свакако нећу делити укоре, али хоћу да кажем да министар просвете није бити лако – поручила је Брнабић.
“Промовисати младе истраживаче, а не старлете”
Време је да почнемо да промовишемо младе људе, истраживаче, доста је причања о старлетама, криминалцима, људима сумњивог морала, изјавила је данас председница Владе Ана Брнабић.
Она је након конференције “Kорак у науку”, где су представљени резултати истраживачких пројеката 140 полазника летњег програма истраживачке станице Петница, рекла да се труди да промовише младе истраживаче, да Србија има потенцијал, а да само треба да га искористи.
“Чини ми се да је доста причања о старлетама, мафијашима, криминалцима, људима сумњивог морала. Морамо сви заједно да причамо о младим људима”.
Она је додала да сваки од пројеката на којима су радили средњошколци из Србије има примену у пракси и да њихове идеје треба патентирати.
Она је рекла да би Влада Србије могла много да научи од младих Петничара, да она у свом кабинету има једног од њих који је магистрирао на Kембриџу, а у Петницу одлази када има одмор да ради као ментор младих истраживача.
“Сваког од ових младих људи узела бих да раде у мом кабинету, верујем да би за три месеца имали одличне резултате”.
Брнабић је нагласила да Србија мора ићи од економије засноване на инвестицијама у економију засновану на знању и иновацијама.
“Економија заснована на иновацијама је економија у којој се не такмичимо по јефтиној радној снази, субвенцијама… него по томе колико се ослањамо на сопствене ресуресе”, рекла је Бранбић на конференцији “Kорак у науку” која се по 16. пут одржава у истразивачкој станици Петница.
Она је додала да није сигурна да ће се тај циљ остварити у мандату ове владе, али да ова влада има обавезу да то започне како би га следећа жавршила.
Брнабић посетила Петницу: Циљ је економија заснована на знању и иновацијама
“Ако ми ово данас не започнемо онда смо изгубили воз, изгубили смо прикључак и ниједна следећа влада то неће успети да уради зато што ће већ бити касно”, нагласила је Брнабић.
Образовање је, додаје, приоритет Владе Србије јер је улагање у образовање улагање у будућност.
Влада кроз Фонд за младе таленте улаже у талентоване средњошколце и студенте, рекла је она и подсетила да је од 2008. године стипендирано 23.000 ученика и студената са 5,6 милијарди динара.
Директор Петнице Вигор Мајић подсетио је да је Петница основана пре 35 година и да је почела са радом у старој сеоској школи, без учила и научних инструмената.
Он је додао да су презентовани пројекти продукт идеја младих средњошколаца.
“Започети посао довели сте до краја. То је важна и велика ствар”, нагласио је Мајић.
Заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов рекао је да је развој младих и талентованих људи стратешко опредељење НИС-а и да су подршком Петници пружили подршку једном од најбољих српских брендова – науци.
Подсетио је да сарадња Петнице са НИС-ом траје од 2009. године и да ће бити настављена.
Младим Петничарима је поручио да “не беже од маште” већ да је ставе на папир јер како каже машта на папиру је већ неки план.
“Ми у НИС-у сматрамо да је сарадња привредног сектора са образовним и научним институцијама најбоља комбинација за успех једног друштва”, рекао је Смирнов.
НИС је до сада за рад Петнице обезбедио више од 100 милиона динара а стручњаци НИС-а учествују и као предавачи на семинарима који се организују у Петници.
Истраживачка станица Петница има дугогодишњу сарадњу са Институтом за физику а ове године потписан је и Уговор о стратешкој сарадњи.
Директор Института Александар Богојевић рекао је да је стварна улога образовања да младе људе покрене на размишљање.
Он је рекао да је Институт који води пун кадрова из Петнице.
Kроз истраживачку станицу Петница сваке године прође више од 1.000 ученика од којих око 650 три до четири пута током године бораве у Петници.
У различите програме укључено је и око 500 студената.
Петница има четири департмана који покривају области археологије, психологије, антропологије, историје, биологије, хемије, астрономије, електоринике, физике, математике, рачунарства…
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Брнабић: Нећу да делим укоре Шарчевићу, ради фантастичан посао

  1. ema каже:

    O, Boze…gledas li ti ove ljude, slusas ove nebuloze…? Sve gore od goreg, ima li kraja ovom prostakluku, primitivizmu, licemerju i neznanju…?

  2. Natasa каже:

    Pa mozda ministar ima najbolje namere, ali dokle god nastvnici ne biraju za direktora svoje najbolje kolege iz kolektiva bez obzira na politicku pripadnost nece biti bolje….pa i u komunizmu su direktori bili najbolji ljudi iz kolektiva, pa ako nisu bili u partiji naknadno su ih uclanjivali. Bila je to formalnost i ni nalik ovoj danasnjoj diktaturi u skolstvu i raskoraku i razmimoilaznju izmedju zelja i mogucnosti, teorije i prakse, zamsili i sprovodjenja u delo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама