Brnabić: "Nisu svi nastavnici isto dobri, plate po učinku"

20 avgusta, 2017

Vlada Srbije neće odustati od uvođenja sistema platnih razreda koji treba da omogući da se najbolji nagrađuju, kaže premijerka Ana Brnabić.

Ona dodaje da će o tome razgovarati sledeće nedelje sa sandikatima zaposlenih u prosveti i resornim ministrom.
Prosveta je prva, kako kaže, koja treba da traži uvođenje platnih razreda, jer u prosveti svih 80.000 zaposlenih imaju iste plate, a ne postoji sistem ocenjivanja kvaliteta i učinka.
“To je sektor gde prvo treba da se uvede ocenjivanje kvaliteta i učinka. Spremni smo da sednemo sa njima i da vidimo koji su to standardi kvaliteta i učinka. Nisu sve škole u Srbiji jednako dobre i nisu svi nastavnici jednako dobri”, rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.
Ona je naglasila da najbolji treba da budu adekvatno nagrađeni i ne budu tretirani kao nastavnici kod kojih deca moraju da uzimaju privatne časove i sve to plaćaju roditelji.
“Nećemo odustati od toga da idemo u sistem platnih razreda i da se platni razredi naprave tako da se najbolje nagrađuju najviše”, pojasnila je Brnabić.
Upitana da li očekuje vruću jesen zbog najavljenog štrajka prosvetara i radnika Goše, ona je rekla da “ne zna da li Vladu Srbije čeka vruća jesen”, ali kakva god da bude da će se truditi da rade najbolje što mogu.
“Vlada Srbije je otvorena da razgovara sa svakim. Mislim da smo to i u prethodnom mandatu i sada potvrdili. Nikada nije bilo lakše doći do vlade i ministara nego sada”, rekla je ona.
 
Izvor: b92.net/ Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


23 komentara na "Brnabić: "Nisu svi nastavnici isto dobri, plate po učinku"

 1. Ivana kaže:

  Nisu ni svi premijeri i ostali isto dobri,plate po ucinku!

  1. vesna kaže:

   Platni razredi nisu to o čemu ona govori. To što je rekla je jeftino i politikantski

  2. Slavica kaže:

   Svaka budala sudi!

 2. Svitac kaže:

  Aha, sad ste se setili. A kad ste smanjivali platu, niste to gledali.

 3. Maja kaže:

  Aha,a imamo li svi iste uslove za rad? U Beogradu i u Bosilegradu na primer! A gde je sastav dece u odeljenju?! Jos dublje u ponor Srbijo!!!

 4. Tanja kaže:

  Da bi vrednovala,treba da ima kriterijum i iste uslove rada za sve .Izjava da pocne skolska godina.Prosveta je vazna za stanovnistvo drzavu ali ne i za Vladu,ministra, funkcionere,zavode,regionalne centre…jer skoluje ljude.

 5. E kaže:

  Vrednujte malo zaposlene van nastave.Vrednovanje za nastavnike bila su postignuca na zavrsnom ispitu i upisima na fakultete.Vrednujte koliko je seminara organizovao RC Nis…ili SU koliko je skola ovenila sa ocenom 2 i zbog cega….

 6. Biljana kaže:

  Tacno je da je lako doci i do vlade i do ministara, ali koja je vajda od toga. Kada vec dodju do vas ocekuju i resenje problema, a toga nema.

 7. Marina kaže:

  Svi sude prosvetarima, plate su jako male u odnosu na stručnu spremu i odgovornost, strasno…

 8. Marko kaže:

  Najbolje he ukinuti skolstvo. Samo je trosak.80000 prosvetara otpustiti, drzava ce ustedetu, deca srecnanema skole, roditelji srecni ne moraju da placaju dodatne casove…

 9. Profesor kaže:

  Nisu ni svi direktori isti, i nemaju svi isti obim posla. Uporedite jednu seosku osnovnu školu sa po jednim ili dva odeljenja i neku stručnu srednju školu sa praktičnom nastavom, domom učenika i eventualno ekonomijom- a primaju iste plate?? Pa hajte molim Vas…

  1. Uciteljica kaže:

   Ne mogu svi prosvetni radnici raditi u gradu i ne moze se to tako gledati. Ucitelj, nastavnik, profesor… sve je isto… Fakultetski obrazovani, a plata bedna…To je poenta…

 10. Pedagog kaže:

  Ovo je strasno
  Niko vise ne gleda kvalitet nego kvantitet. Zalosno. ???

 11. Pedagog kaže:

  Ovo je strano
  Niko ne gleda kvalitet nego kvantitet
  ZALOSNO, SRBIJO!

 12. Vladan kaže:

  Tražimo platne razrede u celom javnom sektoru, a ne samo u prosveti. Ne bunim se ja što moj kolega ima istu platu kao i ja, već što treba da imamo generalno veće plate prema odgovornosti i stručnoj spremi. Ne zamazujte nam oči i ne pravite razdor među prosvetarima.

 13. Don Kihot kaže:

  Na rečima lepo ali u praksi teško ostvarivo u prosveti. Dotičnoj su rekli šta da kaže da bi ubacila kosku razdora između prosvetnih radnika jer je je lov belosvetskog hohštapleraja najbolji u mutnoj vodi.
  Pošto premijerka planira da nas nagrađujue po učinku a u prosveti to nije nimalo lako jer ima suviše promenljivih jasno je da je cilj da se nastavnici međusobno posvađaju.
  Čist bezobrazluk jer je nemoguće da toliko ne zna problematiku pošto je ona elitni predstavnik USAIDovih obuka u prethodnih 18 godina. Praktično je nemoguće da neko u čiju obuku je investirano preko skoro milion dolara (kada se pogledaju svi treninzi/obuke na kojima je bila sa pratećim troškovima (kotizacija, put, smeštaj, itd.) ne zna neke stvari. Pre će biti da je to sa treninga za manipulaciju masama. Pošto je odmah pročitana izgleda da nije naučila neke stvari a i ovi što joj pripremaju nastup izgleda da ne znaju neke elementarne stvari.
  Ajde da vidimo model nagrađivanja u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, SAD, … a možda najbolje u Finskoj koja se često navodi kao pozitivan primer.
  Mislim da će posle prezentacije tih modela premijerka manje da zavitlava prosvetne radnike.

  1. Marija kaže:

   Tacno bih te izljubila sada!!!
   Bravo za komentar!!!

 14. Gordana kaže:

  U mojoj školi je pre nekoliko godina novčano nagrađena profesorka koja je imala najmanje neopravdanih izostanaka u školi. Ukupno opravdanih izostanaka u njenom odeljenju od 32 učenika je bio preko 4 000! Podelite to sa 32, pa ćete videti koliko njih je prisustvovalo nastavi.

 15. Koko sanel kaže:

  Da li uopste ume da napravi razliku izmedju platnih razreda i ucinka rada?Smejurija!Ali tuzna!!!

 16. Natasa kaže:

  Uzimanje casova meni deluje kao kljucna rec i merilo za vrednovanje necijeg kvaliteta. To nije pravo merilo jer na casove se ne ide per se zato sto je nastavnik los sto naravno mozda jeste cesce razlog. Glavni razlog je opsta decja lenjost i sto se ne uce da uce vec se navikavaju da im uvek neko drugi sve sazvace i pruzi u vidu sablona. Ja zivim u Holandiji i moje mladje dete prodaje svoje koncepte i testove koje sama sastavlja na jednom sajtu i vrlo lepo zaradjuje. A koncepti su joj kombinacija svega …. sadrzaja sa casa, knjige i dopunskih sadrzaja sa neta. Inace sudeci po starijem detetu koje pohadja istu skolu mogla bi izvesti zakljucak da nastavnici slabo sta predaju sto naravno nije tacno….ona doduse kad je nesto bitno slika sa telefonom sadrzaj sa table. Ja sam samo realna ali nije bas svako neznanje proizvod losih nastavnika bez obzira gde neko zivi. I usput tek da se zna bolji i prosecni svuda postoje, ali losi u Holandiji dobijaju otkaz. Valjda je svuda u sveti definicija loseg ista. Zar ne? I takvi ostaju bez plate ?

 17. Dejan kaže:

  Prosvetni radnici su previše sujetni, zato udaraju prvo po njima, Tražimo približno jednake platne razrede u celom javnom sektoru, a ne samo u prosveti, već i u vojsci, policiji, sudstvu, … SVE DO VLADE. Sami ste rekli da svi ne rade isto u Vladi. Ne zamazujte nam oči i ne pravite razdor među prosvetarima i svim drugima, pa i u Vladi.
  Hrabri prosvetar

 18. Dejan kaže:

  Govorim u ime većine: nemamo ništa protiv da se nagrađuju uspešniji (to je baš nezgodno oceniti), ali vratite nam plate od pre otprilike 3 godine, a nagrađenima (možda i meni) povećavajte još plate, možda neko od nas stigne i do Republičkog proseka!

 19. Dejan kaže:

  Malo šale: administrator kaže: “Vaši podaci će biti bezbedni”, ali niko ne garantuje za nas lično!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama