Брнабић: Повратак у клупе по моделу од 1. септембра; Ружић: Не радимо несистемски

12 априла, 2021

Ако се настави стабилизација епидемиолошке ситуације у Србији, од наредног понедељка 19. априла настава се враћа у школе, изјавила је премијерка Ана Брнабић, а пренео Танјуг. Како каже премијерка, ако се стабилизација епидемиолошке ситуације настави, ђаци ће у клупе кренути следећег понедељка, по моделу од 1. септембра, уз поштовање свих мера – настава по сменама, са мање ученика у одељењима, уз обавезу ношења маски.

Foto: Canva

“И тако ће бити док не будемо имали у потпуности ситуацију под контролом”, рекла је Ана Брнабић новинарима у Првој београдској гимназији, где је присуствовала представљању новог портала “Моја средња школа” и презентацији паметних ИТ кабинета.

С њом је био и министар просвете Бранко Ружић, који је новинарима одговарао на питања, а једно од њих је било и да ли је систем онлајн наставе несистематичан.

Не радимо несистематично и несистемски, и нисмо у процесу сналажења, казао је он, а на питање какви су планови ако пандемија буде присутна и од 1. септембра, уз констатацију да се жале наставници и родитељи да нису сви технички опремљени, Ружић је подсетио да је евидентно да се налазимо у ванредним околностима и да је потребно све ресурсе ставити у функцију изналажења решења, како би се показало да је наш систем адаптабилан.

Подсетио је да је Министарство образовања, у сарадњи са Министарством телекомуникација, обезбедило бесплатан интернет у 95 одсто школа, а има их преко 1.700 у Србији, као и да ће до краја ове или идуће године бити опремљено укупно 40.000 дигиталних учионица.

Ружић каже да је мањи проблем како унапредити онлајн наставу, јер су ученици технички прилагодљивији од старије популације. “Већи проблем је како наћи решење, у сарадњи са психолозима и педагозима, да вратимо мотивацију деци како би процес стицања знања текао на начин који ће одговарати потребним стеченим знањем и сертификационом критеријуму који је касније важан за прелазак у високо школство”, објаснио је он.

Подсетио је на снимање наставних садржаја за онлајн наставу, додајући да се јавни сервис користи као алат за оне који нису опремљени или имају више ђака у породици.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Брнабић: Повратак у клупе по моделу од 1. септембра; Ружић: Не радимо несистемски

  1. Hmmmm каже:

    Pa koje je to vracanje u klupe, ako ce ponovo deliti odeljenja??? Hocemo i online opciju, jer ako ce i dalje nositi maske i biti podeljeni, znaci da je i dalje rizicno a svoje dete necu izlagati riziku. Ako treba, ici cemo i preko suda.

  2. Nikola каже:

    Ništa tačno što su rekli.Sami se snalazimo kako znamo i umemo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама