Бројне новине најављене су у нашем школству од 1. септембра

5 јануара, 2017
Бројне новине најављене су у нашем школству од како је министар Младен Шарчевић ступио на дужност. Шта ће све од тога почети да се примењује од овог 1. септембра, питали смо Министарство просвете.

Од наредне школске године за ученике петог разреда, обавезни изборни наставни предмет “физичко васпитање – изабрани спорт” трансформише се у “спортске активности”. Уместо једног часа недељно премета “физичког васпитања”, спортске активности трајаће један и по час недељно, а реализоваће се у току наставног дана, као свакодневне физичке активности.
Спортске активности неће улазити у фонд часова па се тиме неће ни повећати оптерећеност ученика, док ће са друге стране ученици имати много више физичких активности.
Планиране измене неће умањити норму часова наставницима физичког васпитања, већ ће им норма бити увећана за пола часа.
Сексуално и здравствено образовање
Још једна новина тиче се предмета “физичко васпитање”. Иако су, како наглашавају у Министарству, кроз школске програме пристуне и теме из области сексуалног и здравственог васпитања, оне ће од септембра бити заступљене и то кроз предемет “физичко васпитање”. То ће важити за све ученике од петог разреда основне школе.
Такође, у оквиру других предмета (биологија, грађанско васпитање, час разредног старешине и одељенске заједнице) ученицима ће се презентовати садржаји из ове области кроз међупредметно повезивање.
Предузетичко образовање, информатика, техничко
Према плану од следеће школске године ученици од петог до осмог разреда имаће нови модел учења – предузетничко образовање. Како истичу у ресорном министарству, није реч о новом предмету, додатним часовима и оптерећењу за основце, већ ће овај модел образовања бити уведен кроз међупредметно увезивање садржаја, а стартоваће као пилот-пројекат.
Ученици не треба да се плаше додатних обавеза, јер су, како истичу у Министарству, водили рачуна о томе – неће добити још један час у недељном распореду. Предузетничко образовање не значи нужно остваривање неке економске добити, већ предузетништво може да се реализује кроз културу, математику или друге предмете.
Измене наставног плана и програма односе се, у највећем делу, на увођење обавезног наставног предмета “информатика и рачунарство”, промену програма досадашњег предмета “техничко и информатичко образовање” у смислу увођења предузетништва, а изузимања других програмских садржаја.
Униформа вероватно о трошку родитеља
Све основне школе добиле су упитнике који треба да попуне родитељи и тако се изјасне да ли су за увођење обавезне школске униформе. Анкета још траје, а комплетни подаци се очекују око полугодишта.
За сада се испотавило да ће родитељи највероватније морати сами да купе униформе деци, јер како је саопштило Министарство просвете, “сагледавајући слику на терену буџетима којима школе располажу оне неће бити у могућности да финансирају набавку униформи”.
А како ће оне изгледати, које ће боје бити, одлучиваће школа, а у Министарству верују да ће у одлучивање бити укључени и ученици који треба да их носе. Тада би то деца доживљавала као део себе, као нешто што су одабрали и што ће радо носити, сматрају надлежни.
Два су мотива због којих је Министарство покренуло иницијативу увођења униформи у основне школе, један је, кажу, смањење вршњачког насиља, а други развијање осећаја припадности школи као институцији.
Почиње да ради 200 саветника
Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је конкурс за избор 200 саветника – спољних сарадника. Конкурсом је планиран избор до 200 саветника-спољних сарадника, који ће у периоду од 1. фебруара 2017. до 1. фебруара 2019. године, заједно са просветним саветницима посећивати образовно-васпитне установе. Током двогодишњег ангажовања њихов рад ће пратити и евалуирати просветни саветници.
Све школе добијају лектиру
Све школске библиотеке ове године добиће школске лектире. У ту сврху Министарство је из буџета определило 100 милиона динара. Износ који ће добити школа зависи од броја ученика и степена развијености локалне самоуправе у којој се налази. Поред школске лектире школа може да одабере и све оно што сматрају да им је потребно за квалитетнији образовно-васпитни процес имајући у виду наслове који им недостају у школској библиотеци.
Пројекти на “чекању”
Национална матура – концепт до маја
Испит којим се завршава средње образовање промениће форму у којој се данас одвија. Рад на осмишљавању концепта велике матуре, Министарство просвете је поверило посебној радној групи.
Први који би могли да полажу овај испит, уколико се концепт и програм испита усвоје до краја ове школске године, били би ученици који буду завршавали четворогодишње средње образовање школске 2020/21. школске године, односно трогодишње једну годину пре тога.
У међувремену, концепт испита “велика матура” ће бити провераван у целини или појединим деловима, како би се пре његовог формалног увођења изабрала она решења која су оптимална за услове у којима ради наш образовни систем.
Постигнута је и сагласност да се тим испитом омогући доступност академских студијских програма у високом образовању свим ученицима који похађају четворогодишње програме средњег образовања.
Радна група ће до маја 2017. завршити посао на развијању концепције велике матуре, а предлог ће бити дискутован и провераван кроз јавне и стручне расправе.
Дуално образовање
У Србији је у претходном периоду креиран Национални модел дуалног и предузетничког образовања на основу искустава Швајцарске, Немачке и Аустрије. Основно полазиште у циљевима нашег модела чине потребе привреде па су у његовом формирању равноправно учествовали Министарство просвете и Привредна комора Србије.
Идеја је да деца за време формалног образовања стекну функционална знања стечена у реалном радном окружењу као и да се одмах након школовања запосле. На овај начин смањиће се у наредном периоду стопа незапослених младих до 25 година.
Надлежни – министарство, представници привреде, локалне самоупораве, националне службе за запошљавање, директори школа и начелника школских управа раде на томе да у складу са нашом привредом формулишу нове профиле и модернизују постојећих. Реализација се очекује у наредној школској години.
Наталија Живановић Поповић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Бројне новине најављене су у нашем школству од 1. септембра

 1. Svitac каже:

  Ma, kako će jedan nastavnik da organizuje celoj školi čas i po fizičke aktivnosti?

  1. Tina каже:

   Jao,ništa od “brdo ideja”i lepih želja.Ovo su izjave,planovi,glasna razmišljanja,pa šta prođe.Razumen vas da se obaveze uvećavaju

 2. IQ каже:

  Eh, skole ce raditi isto kao i do sada, samo ce se sve malo drugacije zvati i voditi po “novom” protokolu. Jedina i najveca novina je to sto ce prosvetni radnici biti stavljeni na nova iskusenja (citaj ponizenja). Taj trgovacki pristup skolstvu, u kome se ocenjuje kvalitet proizvoda, tj. isporucena roba, sto znanje svakako nije, a diploma vrlo lako moze da bude, predstavlja jos jednu omcu oko vrata predavaca. Kao sto se ne raspravlja sa hirurgom u koji deo kosti uvrce sarafe i kojom tehnikom ugradjuje vestacki kuk, na isti nacin se ne moze raspravljati sa nastavnicima o metodologiji njihovog rada. Barem ne oni koji nisu predavaci strucni za odredjenu oblast i koju ne poznaju razvojnu psihologiju deteta. O nacinu ophodjenja, informisanja, pravovremenosti i paznji se uvek moze razgovarati i na polju medicine, i u skolstvu i u sudstvu. Ali o profesionalnim metodama rada ni u jednom od navedenih slucajeva. Ustanove moraju imati odredjeni koncept rada, a zadovoljni odnosno nezadovoljni korisnici mogucnost izbora ustanova. I to je sve.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама