Буђење није увек знак за узбуну: Колико сна је бебама довољно током ноћи?

Научници су покушали да утврде како изгледа нормална ноћ новорођенчета

Спавање је навика која се код беба разликује од случаја до случаја. Због тога родитељи не могу да одгонетну да ли је њихово дете нервозно због мањка сна или је у питању неки други проблем.

Прво истраживање које се икада бавило спавањем беба објављено је у часопису “Слееп Медицине”. Научници су покушали да утврде нормалне параметре спавања код новорођенчета, како би родитељи знали када да потраже савет педијатра, пише Пхиллy воице.

Foto: Canva

Стручњаци су потврдили да се сан бебе временом стабилизује, а најважнији период је између 3. и 6. месеца. Бебе узраста до годину дана пролазе кроз циклусе спавања који трају око 40 минута. Код одраслих циклуси сна трају 90 минута. Када период сна током ноћи постаје дужи, беба све мање спава дању.

Бебама узраста до две године треба око 30 минута да утону у сан. Родитељи би требало да се јаве педијатру, уколико је детету млађем од 12 месеци неопходно више од 45 минута да утоне у сан. Исто важи и за децу узраста од 12 месеци до две године.

Бебе се до свог првог рођендана у просеку буде два и по пута током ноћи. Уколико је број буђења већи од четири, онда је то разлог за забринутост. После 12 месеци сан се нормализује, па буђења нису толико честа. Аутори студије саветују родитељима да бебу старију од 12 месеци одведу код лекара, уколико се буди најмање два пута током ноћи.

Нормално је да беба млађа од годину дана остане на јави до 20 минута после буђења током ноћи. Када напуни две године, период будности се смањује на око осам минута.

Студију су спровели истраживачи са Финског института за здравље и социјалну заштиту. У истраживању је учествовало 5.700 беба узраста од три до 24 месеца.

Н.Н.

Извор: Телеграф