Будући студенти ипак ће полагати и државну матуру и додатни испит?

22 фебруара, 2023

„Дијалог са деканима на тему увођења државне матуре се наставља како бисмо осигурали најбоље за наше будуће академске грађане“, поручио је на свом Твитер профилу министар просвете Бранко Ружић. Ова порука стиже након састанка министра и декана факултета БУ.

Подсетимо, њихов захтев је био да им се дозволи да, ако процене да је потребно, поред државне матуре организују и пријемни испит за своје будуће бруцоше. Међутим, Министарство се не слаже са оваквом организацијом уписа студената на факултете, па се зато тражи компромис.

Факултети који буду хтели да, поред државне матуре, организују додатно пропитивање кандидата, имаће право на то, али то неће моћи да се зове пријемни испит, већ провера знања и склоности, јављају данас медији.

Такође, питања која ће деци бити постављена том приликом неће моћи да буду из градива која ће полагати на државној матури.

– На један од најважнијих захтева: да поједини факултети задрже и пријемни испит, Министарство је предложило да склоности и способности кандидата могу да провере, али када је реч о питањима мораће да буду креативни јер она неће моћи да се “узму” из градива које је пређено током школовања – кажу за “Новости”.

Иако су факултети тражили да се дозволи период од неколико година у оквиру кога би се одржавали и матура и пријемни, то је одбијено, јер министарство не дозвољава “паралелизам”.

– Теоретски то може да буде тест опште информисаности. Али ко је тај који ће рећи, на пример, Електротехничком или Факултету организационих наука како да конципира пријемни испит из математике, а да притом не обухвати градиво из тог предмета на државној матури? То просто неће бити могуће – каже један од саговорника Данаса.

Саговорници овог листа процењују и да је након јучерашњег састанка договор Министарства и Универзитета много ближи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама