Буџет Министарства просвете је већи 21 милијарду, ево на шта ће га трошити

Буџет Министарства просвете у 2018. години већи је за око 21,4 милијарде динара, највећим делом због повећања зарада запосленима, али и због бројних развојних пројеката.
Министарство просвете наредне године на располагању ће имати 197,3 милијарде динара, за разлику од овогодишњих 175,9 милијарди.
Запослени у основним и средњим школама, домовима ученика и студентском стандарду добиће повећање плате од 10 одсто, а запослени у високошколским установама повећање плате од пет одсто.
Део повећања усмерен је и на нове пројекте и програмске активности, попут научно-технолошког парка у Новом Саду, подршке раду Фонда за иновациону делатност, наставном садржају кроз дигитални уџбеник, развоју предузетничког образовања…

Више новца за дуално образовање

Тако је Законом о буџету за 2018. за промоцију дуалног образовања предвиђено 25 милиона динара, за разлику од 19.841.000 динара колико је у те сврхе издвојено 2017. године.
– Усвајањем Закона о дуалном образовању и тестирањем примера добре праксе креирали су се услови за наставак развоја дуалног и предузетничког образовања што захтева више новца него 2017. године – кажу у Министарству просвете.

Сарадња са Кином

Једна од ставки за коју је први пут отворена бужетска линија, и то у износу од 33.950.000 динара, односи се на финансирање стратешких истраживачко развојних пројеката са Кином.
– На основу Меморандума о разумевању између Министарства просвете, науке и технологије Републике Србије и Министарства науке и технологије Народне Републике Кине о заједничком финансирању истраживачких и развојних пројеката, који је потписан у јуну 2016. године, биће финансирано пет трогодишњих пројеката. Они ће бити изабрани на основу евалуације пријава пристиглих на Конкурс у договореним приоритетним областима, као што су биомедицина, истраживања лекова, пољопривреда и храна, роботика, обновљиви извори енергије, науке о материјалима, машинства, заштите животне средине, информационих и комуникационих технологија – набрајају у Министарству.

Министарству просвете највише новца за путовања

Како је “Блиц” претходно писао, буџет Министарства просвете предвиђен за путовања у 2018. години износи готово половину новца који је предвиђен за сва путовања заједно. Међутим, министар Шарчевић истиче да највећи део новца одлази на превоз за 135.000 људи.
– Када кажете да више од две милијарде динара имамо за путовања, испада да ми идемо на Марс са тим парама, а заправо Министарство користи само 34 милиона за путовања, све остало се користи за превоз. Ту спада и превоз од Карабурме до Ресника и све што се превози по Србији и Косову и Метохији, сваки радник који иде од Ресника до Звездаре, или из Лесковца у Врање – истиче министар просвете и додаје да је министарство просвете заправо најмање путује.
Извор: Блиц