Часови почињу 1. септембра, модели наставе зависиће од школе

30 јула, 2020

Основци ће у наредној школској години имати четири распуста – јесењи, зимски, пролећни и летњи, док ће средњошколци имати три – зимски, пролећни и летњи, предвиђено је школским календаром Министарства просвете за наредну школску годину.
Прво полугодиште почиње у уторак 1. септембра, а завршава се 29. јануара, док друго почиње 17. фебруара, а завршава се за ученике осмог разреда у петак 4. јуна, а за ученике од првог до седмог разреда 18. јуна.

Јесењи распуст почиње 11. новембра и завршава се у петак 13. новембра, али се наслања на викенд те ће тако ђаци имати паузу од пет дана.

Зимски распуст има два дела – први део почиње у четвртак 31. децембра 2020. године и завршава се 8. Јануара, а други деопочиње у понедељак 1. фебруара, а завршава се у уторак 16. фебруара 2021. године.

Пролећни распуст почиње у петак 30. априла, а завршава се у петак 7. маја, те ће са викендима основци имати десетодневну паузу.
Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит 26. и 27. марта, а завршни испит 21., 22. и 23. јуна.

Због короне могућа одступања
У новом Календару образовно-васпитног рада задржана је одредба да је могуће одступање до пет одсто у броју реализованих наставних дана, у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће да школе испуне предвиђени годишњи фонд часова.

Ученици средњих школа неће имати јесењи распуст, већ смао зимски, летњи И пролећни.

Ђаци у Војводини традиционално прво полугодиште завршавају раније, ове године то је 23. децембра, а у клупе се враћају 18. јануара 2021.

Иначе, министарство је направило план како ће изгледати школа од јесени, по коме би основци од првог до четвртог разреда требало да иду у школу или све време или по моделу – три недеље школа, једна недеља онлајн настава. С друге стране, ђаци од петог до осмог разреда, као и средњошколци, највероватније ће ићи две недеље у школу, а две недеље пратити наставу на даљину.

– Немају све школе исте капацитете и не може се у свим школама примењивати исти модел. Млађа деца не могу сама остајати код куће, па се иде на то да им се омогући да што више наставних сати проведу у школи. У неким школама биће могуће да се настава организује тако да у потпуности буду у школи, уз поштовање безбедносних мера и ограничења да на четири квадрата буде један ученик, а у другим школама, које пре свега имају много ђака и раде у две смене, ићи ће се на то да три недеље ђаци од првог до четвртог разреда иду у школу, а недељу дана прате наставу од куће – објаснио је министар Младен Шарчевић.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама