Чега ће се сећати, шта ће понети са собом када оду из ове куће?

Узор

-Мама, како можеш да га волиш? Гледаш га заљубљено, а он жваће. Затвори уста, тата.

Чујем сина како прича. Не знам шта је све на мом лицу могао да види док смо седели за столом и доручковали. Разнеженост, љубав и топлину, вероватно. Тог јутра загледала сам се у његовог тату. Замислила се, гледајући великог човека са своје десне стране. После низа година које смо провели заједно, ретко се то дешава, али овог јутра било је другачије и наш син је приметио.

Чега ће се сећати, шта ће се у њих урезати, које ће успомене остати неизбрисиве, шта ће понети са собом када оду из ове куће?

Каква сам у очима своје деце? Понешто знам, рекли су ми. Плачљива, попустљива, супротно од строга па још мало више на ту страну, уредна, све склањам и то их нервира, зезатор, великодушна, у куповину само са мном да се иде.

Шта су могли да виде гледајући маму и тату? Живот у најреалнијем могућем облику, обичан, огољен, без икаквог претварања. Снажне емоције, срећа, туга, смех, незвоза, нестрпљивост, бучно неслагање мишљења, нетрпељивост, нежност, брижност. Реалан живот и стварне емоције.

Шта бих ја волела да ћерка и син виде у својим родитељима? Одсуство страха од наметнутог ауторитета. Слободу да буду то што јесу. Право на сопствено мишљење. Неважност материјалних ствари, поготово фирмираних. Свест да је најважнија ствар веровати у себе и ослонити се на сопствене снаге, важније од дипломе, успеха на послу или имовине коју могу да стекну. Умеће да се смириш, да савладаш страх и дишеш правилно. Доброту. Разумевање других. Не осуђивање туђих поступака.

Више од свега волела бих да им пренесем љубав према животу и радост. Да се лако насмеју, да не буду злопамтила. Да не запињу грчевито, него лагано све да раде. Да не одустају од вољене особе. Да негују и чувају љубав. Буду пажљиви. Не буду себични. Не прецењују ни потцењују значај новца. Читање у ненормалној количини. Чести одласци у биоскоп. Путовања, више пута годишње, уместо свих симбола имућности. Уживање у храни, без претеривања, јер  ако  једеш -пуно –бићеш- дебела – извини – али – тако – је – целог – живота – има – да – пазиш – шта – и – колико – једеш – када – претераш – смањи – одмах – док – се – вратиш – на – нормалну – тежину – и – немој – да – варираш – много. Није срамота плакати, мада, имај меру, немој за сваку ситницу. Шифра “pull yourself together”.”.

Шта ће бити, биће, шта ће од нас узети, узеће, али имам осећај да ће да ваља.

Слобода, доброта, љубав према животу.

Милина.

“Идемо на Марс. Идемо на Марс.”

Мила Танасијевић Михајловић

“Приручник за обичан живот”

Извор: Mila Mikena