“Мама, кад ће проћи корона?”

14 децембра, 2020

Одговор на ово питање, наравно, нема нико.

Па ни научници који могу само да предвиђају, надају се, очекују. Али, деци треба одговор. Ако не онај који ће им рећи још колико спавања треба да чекају, онда макар онај којим ће разумети зашто нико не зна кад ћемо поново живети као пре.

Иако се већ увелико боримо са чињеницом да живимо с коронавирусом, та невоља која је снашла цео свет и даље нам је непознаница. И док смо окупирани мишљу како ћемо даље и да ли је могуће да свет због једног малог вируса готово стане, хајде да размислимо и будемо искрени према себи. Да ли смо се трудили да пазимо на то како наша деца све ово виде и преживљавају?

Колико смо заиста упознали своју децу са овим проблемом?

Заправо, да ли смо икада започели тај процес? Шта им кажемо када су болесни? Да ли им објаснимо зашто имају температуру и зашто морају да узимају лекове, а да то не буде само одговор „Да би оздравио“ или „Зато што је доктор тако рекао“?

Није, дакле, у питању само коронавирус. Сусрећемо се са разним другим здравственим изазовима, за децу и опаснијим од ове болести. Док су мали, све то им може изгледати застрашујуће, а објаснити им шта су бактерије и вируси и како се против њих боримо, требало би да буде један од важних родитељских задатака. Моћ ових невидљивих створења је огромна и нама још увек недокучива, стога их не треба потцењивати и заборавити на њихово присуство.

Иако вам то можда не показују директно, деци је јако важно да разумеју зашто се живот мења. Зашто (можда) не могу у вртић? Зашто нема рођендана са другарима? Позоришта? Биоскопа? Чак и трогодишњак ће вам сад, вероватно, одговорити „због короне“. А можда неће знати шта то тачно значи.

Нова едукативна сликовница издавачке куће ЈРЈ Мој издавач „Упознајмо вирусе и бактерије – та невидљива створења“ бави се управо овом темом, обраћајући се најмлађима. Инспиративним илустрацијама Маје Веселиновић и језиком примереним овом узрасту, научиће децу шта су то заправо вируси и бактерије, где се налазе, на који начин се размножавају, како се преносе, зашто их не видимо голим оком, ко је све мета, и напослетку, како се понашати у случају неке епидемије или пандемије. Ова сликовница представља важно штиво које деци не би требало читати једнократно већ током целог њиховог одрастања. Она ће им помоћи да развију здраве навике, да од раног доба почну правилно да одржавају личну хигијену, чега се и ми одрасли често не придржавамо, иако је то кључно у борби против било којег вируса, а нарочито против злогласног ковида.

Из књиге “Упознајмо вирусе и бактерије – та невидљива створења”

Дакле, родитељи, књигу у руке! Ово је лекција за све нас! И као што је рекао кинески писац и мислилац Сун Цу – „Упознај непријатеља да би га победио“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама