Чекање бебе је као планирање предивног путовања – у Италију

Често ме питају да опишем своје искуство у подизања детета са тешкоћама у развоју – да покушам да помогнем људима који нису имали то јединствено искуство да га разумеју, замисле како би се осећали. Овако то изгледа…
Чекање бебе је као планирање предивног путовања – у Италију. Купујете гомилу водича и правите дивне планове. Колосеум. Микеланђелов Давид. Гондоле у Венецији. Можда ћете научити неке нове корисне фразе на италијанском. Све је врло узбудљиво.
lale
Након више месеци очекивања, тај дан коначно долази. Пакујете своје торбе и полазите. Неколико сати касније авион слеће. Стјуардеса долази и каже вам: „Добро дошли у Холандију”.
„Холандија???” кажете ви. „Како то мислите Холандија? Пријавила сам се за Италију! Требало би да сам у Италији. Читавог живота сањам да одем у Италију”. Али дошло је до промене у плану лета. Авион је слетео у Холандији и тамо морате остати.
Важна ствар је да вас нису одвели на страшно, ужасно или прљаво место, пуно заразе, глади или болести. То је само другачије место.
И онда морате да купите нове водиче. И морате да научите потпуно нов језик. И упознајете тотално нову групу људи, које иначе никада не бисте упознали. То је само другачије место. Спорије је од Италије, мање раскошно од Италије. Али након неког времена тамо проведеног, ухватите дах, погледате около… и почињете да примећујуте да Холандија има ветрењаче… и Холандија има тулипане. Холандија има чак и Рембранта.
Али сви које познајете су заузети одласком и доласком из Италије… и сви се они хвале како су се тамо предивно провели. И до краја вашег живота, говорићете: „Да, тамо је требало и ја да одем. Тако сам планирала”
И тај бол неће никада, никада проћи… зато што је губитак тог сна веома значајан губитак. Али… ако проведете свој живот тугујући зато што нисте отишли у Италију, можда никада нећете бити слободни да уживате у веома посебним и дивним стварима… о Холандији.
Emily Perl Kingsley је списатељица и чланица тима који је радио дечију емисију Sesame Street, мајка Џејсона, младића са Down синдромом и заступница права деце и одраслих са инвалидитетом. Причу „Добро дошли у Холандију“ је написала 1987. године.