Ранко Рајовић: На пола сата телевизије, најмање сат времена скакања, трчања, игре

28 јуна, 2016

Нове технологије брзо напредују, сваких пар година појављују се револуционарна достигнућа, а посебно предњаче иновације у развоју компјутера и телефона, као и пратећи програми. Родитељи верују да ће свом детету коришћењем ових технологија (ТВ, рачунари и смарт телефони), у раном узрасту, омогућити да се прилагоди на свет будућности. Све чешћа појава у ресторанима, парковима, на плажи је да дете од 5-6 година седи и игра неку видео игрицу или гледа омиљени филм или серију, понекад и са својим родитељима. Поједина деца у вртићу имају чак и своје мобилне телефоне. Уколико се родитељи определе да ипак купе мобилни телефон свом детету, боље је да буде телефон са тастатуром (типкама).5acd4_zastita-racunara-cyber.kriminal
Пуно се говори о томе где је граница, тј. колико дете млађе од 6 година сме да гледа у екран. Америчка академија педијатрије препоручује да деца млађа од 2 године не буду изложена светлости екрана уопште. Исто тако, потребно је бити опрезан и са децом узраста од 3 до 10 година. Нажалост још нико није одредио где је граница и колико дете у развоју сме да гледа у екран.
Савет родитељима је да ограниче гледање у екран, на пример уколико дете гледа пола сата ТВ програм, мора да има најмање сат времена компензаторне активности (трчање, скакање, игралиште…), а ако гледа сат времена ТВ онда мора да има два сата компензаторне игре.
Уколико дете има мобилни телефон, родитељи морају да знају да мобилни телефон емитује таласе који могу негативно да утичу на развој појединих структура мозга, тако да је препорука да дете спава без мобилног телефона. Ово напомињем јер често чујем да дете које има смарт телефон користи тај телефон пре спавања и игра омиљену видео игрицу и одлаже га поред кревета или ставља испод јастука.
Дете мора да се креће како би у покрету развијало своје способности, тако да родитељи морају да буду креативни и да осмисле игре како би анимирали дете. А то је све теже, јер те игре морају да буду интересантније од онога што нуде ТВ и видео игрице. Зато је важно успоставити правила за дете и одредити колико дневно може да гледа ТВ или игра видео игрице. Препорука је да то буду едукативне игре или емисије. А оно што је незамењиво, то је време које родитељи проведу са дететом у парку, на игралишту, у шетњи, вожњи бициклом и сл.
Аутор: Ранко Рајовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама