Чему учимо децу, а да тога нисмо свесни

Родитељство је посао без паузе, без радног времена, празника или викенда. Посао родитеља никада није завршен, увек постоји још нешто чему можемо научити нашу децу. Али поред онога што их наменски и свесно учимо, постоје ствари које деца уче од нас и доследно примењују, а да тога нисмо ни свесни. Неке најважније лекције о животу наша деца уче од нас у тренуцима када ни не знамо да нас посматрају. Ево неких од тих „лекција“:

Деца уче како да се носе са стресом, тескобом и фрустрацијом.
Када сте узнемирени или љути, ако реагујете викањем, плачем или нервозом, деца то виде, иако такве реакције нису усмерене према њима. Родитељи који су раздражљиви могу одгојити веома раздражљиву децу, иако то не желе. Такође, ако родитељи потискују емоције, деца ће из тога учити како потиснути своја осећања. Увек имајте на уму да вас мале окице посматрају. Наравно, сви смо ми само људи и не можемо увек контролисати осећај фрустрације, али важно је детету објаснити зашто сте реаговали на одређени начин, а затим и да постоје алтернативе таквој реакцији.

Деца уче гледајући како њихови родитељи комуницирају и како се понашају у свом односу.
Како ви комуницирате са својим партнером? Ко доноси одлуке? Да ли неслагање резултира викањем и/или сузама? Да ли свакодневно показујете поштовање једно према другом? Да ли деца виде тренутке када сте нежни једно према другом? Важно је одговорити на ова питања како би децу боље научили о односима у вези или у браку. То не значи да деца требају да изграде идеалну слику. Свакако, нормално је да виде да у односу двоје људи може доћи до неслагања. Важно је знати да ће деца упоређивати однос својих родитеља са њиховим будућим везама. Због тога је важно дати добар, али реалан пример.

Деца уче из наших приоритета.
Ако седите за рачунаром и пишете поруку пријатељици, а ваше дете жели баш у том тренутку нешто да вас пита, како ћете реаговати? Да ли ћете му рећи да мало причека? Шта је дете из тога научило? Ако дете види да родитељи увече седе испред телевизора и не комуницирају, шта ће из тога научити? Много тога. С друге стране, ако унајмите дадиљу да причува децу како бисте са супругом изашли да прославите годишњицу, научиће колико је битно неговати однос и створити време једно за друго. Ако, на пример одлучите да се играте са дететом „Човече не љути се“ уместо да очистите купатило, дете ће научити да је ваше заједничко време важније од чисте каде. И тај ће модел преузети. Наравно, потребно је да му објасните да се такве ствари не могу одлагати сваки дан и да у једном тренутку заиста морате очистити купатило. Ваша деца уче о приоритетима гледајући, а не слушајући вас.

Можда нисте ни свесни, али били би сте изненађени порукама које шаљемо деци управо у тренуцима када нам то није намера. Деци не можемо одржати лекцију о односима, емоцијама и приоритетима у животу. Те ствари им једноставно можемо само показати.
Шта мислите, чему сте данас научили своје дете?

Извор: roditeljstvo.com