Цене екскурзија и до 66.000 динара за матуранте

25 септембра, 2022

Ове јесени кућни буџет додатно ће оптеретити екскурзије које су скупље за чак 20 одсто него пре пандемије, пише РТС. Најскупље су матурске које у већини школа коштају најмање 40.000 динара. На друштвеним мрежама многи родитељи жале се на цене једнодневних излета који достижу и 12.000 динара.

Foto: Canva

Вишедневно путовање по Италији, Шпанији и Француској за матуранте у Земунској гимназији кошта чак 66.500 динара, објављено је на сајту те установе.

Поскупљења између 15 и 20 одсто, колика је зарада агенција

И раније скупе матурске екскурзије ове године додатно су поскупеле у односу на период пре пандемије. У просеку између 15 и 20 одсто. А цене у агенцијама формирају се на основу тржишних услова.

Разлога је више, кажу у Јути – већа цена горива, хране, смештаја, угоститељских услуга, рада.

Александар Сеничић из Јуте указује и да су некада захтеви родитеља за смештај потпуно нерационални јер они, каже, траже да се деца смештају у хотеле одређених високих категорија, па је и већа цена целе екскурзије.

Наглашава и да агенције у оваквом виду туризма немају могућност за велику зараду – она се креће између пет и десет одсто. За разлику од комерцијалних аранжмана где је зарада од 10 до 17 одсто.

У Јути напомињу да би путовања могла бити јефтинија и за петину ако би били нижи порези и доприноси које агенције морају да плате.

“Уколико држава жели да на неки начин подстакне овај вид путовања је да се смање порези и доприноси на она давања која имамо по том основу а пре свега се односе на накнаде професорима за такозване дневнице наставника, где су порези и доприноси у старту негде око 58 одсто и накнада још 20 одсто пдв-а на исплату тих средстава тако да дођемо до неких скоро 90 процената од онога што се даје професорима као накнада”, наводи Александар Сеничић из Националне асоцијације туристичких агенција.

Родитељи имају начин да утичу, али… 

У избору екскурзије родитељи учествују преко савета родитеља у школи након што се преко јавне набавке закључе понуде агенција.

Већина родитеља, ипак, жели да свом детету приушти дружење како не би било изопштено из друштва. Чак и кад је екскурзија скупља од породичног летовања.

Цео текст: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама