Честитка и извињење које дугујем својој мајци, сада када сам родитељ

30 маја, 2015

 
Кажу да је први знак зрелости тај да почињеш да разумеш разлоге понашања особе са којом имаш конфликт, као и способност да се одрекнеш тренутног задовољства зарад неког већег које долази касније. Мислио сам да ми нема спаса када је зрелост у питању, али бојим се да сам осетио горе описано први пут када сам постао родитељ дивне девојчице.
И даље не могу да верујем у то.
Драга мама, овим путем ти се извињавам за све глупости које си проживљавала са мном, до скоро нисам схватао шта значи бити родитељ. Због тога ти уједно и хвала јер си ме стрпљењем, нежношћу и бригом научила колико је важно, тешко и велико створити своје дете и извести га на прави пут – верујем да је у мом случају то била најтежа ствар која ти се догодила у животу, а опет си ми пружила сву љубав овог света. Могу ти рећи, изродила си мајмуна који је коначно еволуирао.
1. Извини што су моје године пубертета почеле већ негде око 11. године. Требало је да уживаш бар још две године са слатким дечаком који ти се држао за ноге сваки пут кад је тражио подршку у својим враголијама.
2. Извини што сам правио највеће бриге од своје 11. до 19. године, а понајвише извини што сам направио онолико рупа у зиду који си кречила, када сам покушавао да надмашим самог себе у јачини ударца, а и извини и на свој оној фрци када сам долазио кући касно, сад знам како си се осећала.
3. Успут, извини што сам у то доба глуматао да слабо чујем како би ме одвела код специјалисте који ће ти указати на озбиљне проблеме са мојим слухом. Мора да си умрла од брига када сам онако вриштао док ми је трпао оне алатке у уши, а све сам глумио. Тек сад схватам како деца могу да буду злобна понекад, што ми, захваљујући теби, представља изазов у васпитању Ивоне.
4…И зато извини што нисам слушао ни тебе ни друге (правио сам се да не чујем кад ми вичеш да дођем на ручак) сваки пут кад сам ишао на улицу да се играм са Ћолом и Гоксијем не враћајући се кући по 10 сати. Сад кад мало боље размислим, чини ми се да си бринула цео живот због мене. Не знам на који начин да ти укажем своју захвалност на свом том стрпљењу, због таквих ствари сам научио да поштујем Јецу, сада када видим колико се труди око нас и наше породице.
5. Боже, извини јер сам те терао да се осећаш кривом што си престала да ме дојиш превремено. Гледао сам емисију о дојењу и то сам искористио као један од алата за аргументовање наших расправа чији је циљ био да испуним све што сам наумио тог дана, што си ми бранила неке ствари (за моје добро, сада разумем). То и сама знаш, али тек сад сам се сетио када сам размишљао о сопственом безобразлуку.
6. Кад смо већ код тога, још један од мојих метода био је тај да нећу да једем по цео дан, док ми не попустиш или не скуваш нешто боље. Није ми јасно како сам израстао у испуњеног и здравог човека након свега тога.
7. Извини што сам се стално жалио на стан у којем смо живели на Нбг-у. Трошила си бар 2 сата дневно у сређивању нереда који сам остављао за собом и трудила се да створиш сигуран дом, а мене је било срамота да доводим девојке у собу коју делим са тобом и ћалетом и страшно сам вас кривио због тога.
8. Извини што сам терао Гоксија да се прави да ме није видео како би ти помислила да сам се негде изгубио. Мора да је страшан осећај помислити да ти је дете нестало, из ове перспективе и даље не могу да замислим колико је то брига у једном животу.
9. Извини што си радила дупло више како би зарадила за моје приватне часове из Руског јер се мени није дало да учим у оно време када се појавио тетрис (који сте ми ти и тата купили за рођендан, знајући да је то још један део вашег жртвовања).
10. Извини што сам хтео да се убијем због Милице, знаш да се то не би десило.
11. Извини што нисам хтео да упишем факултет након средње и што сам напрасно решио да га упишем у 24. години, када си извукла сву уштеђевину како би плаћала испите које нисам полагао на време јер сам открио чари ноћног/јутарњег живота.
12. Извини што си пронашла цигарете у џепу од јакне, а ја сам ти рекао да су Микина па си му забранила да спава код нас. Биле су моје.
13. Извини што сам направио судар, а нисам ти рекао па сам позајмио паре од кума Јоце. Новац који си ми дала за море, њему сам вратио, а тих 9 дана сам био код Милице где смо се сунчали и пили коктеле од лубенице на њеној тераси.
14. Извини на свим мојим наглим променама расположења, лажи и срања које сам ти стварао након што је тата отишао. Тек сада када сам узео да пишем почео сам да се присећам свих ситуација у које сам те доводио. Срамота ме је и да пишем како се сада осећам, узевши у обзир то како си се ти осећала свих ових година.
15. Извини што сам те довео у ситуације да се преиспитујеш где си погрешила. То је најгори осећај који човек може да има у тренуцима када се бори као лав да постави ствари на своје место.
Драга мама, ти си најбоља мама на свету!
Сигуран сам да ме је твоје стрпљење довело до тачке где се налазим тренутно. Створили смо дивну породицу захваљујући труду који сам научио од тебе. Захваљујући томе, научио сам да препознам квалитетне људе, а пре свега праву жену коју имам поред себе. Не знам шта бих радио без вас три. Мајка, жена и ћерка су највеће благо које имам у животу и дан данас нисам сигуран чиме сам то заслужио. Због тога ћу се цео живот трудити да вам узвратим на свој љубави и подршци коју сте ми пружиле.
Волим те. Срећан ти рођендан!
П.С. Видимо се вечерас, не зови ме док радим и немој да цмиздриш сад 🙂
Ненад Мојсиловић
Извор: pametnica.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама