ЧЕТИРИ корака које родитељи морају да предузму како би поново послали дете у вртић

Вртићи у Србији, после скоро два месеца паузе, почињу са радом у понедељак, 11. маја, а да би се деца поново вратила у ове колективе, родитеље очекују обавезе. Иако је било полемике око тога да ли ће и најмлађи, до 3 године кренути, одлучено је и да јаслена група крене, а донесена је и препорука да у наредне две недеље не у вртић не крену само малишани који имају хронична обољења.

Ово су кораци које родитељи морају да предузму како би поново послали дете у вртић.

1. корак – Изјашњавање

Родитељи су се пре две недеље својим предшколским установама изјашњавали да ли имају потребе да им деца крену у вртић или не. Према званичним подацима, како је анкета показала, у вртић би требало од понедељка да крене 25 до 30 укупно уписане деце.

Предност је дата самохраним и родитељима који не могу да раде од куће, већ морају да буду физички присутни код послодавца ,објаснила је председницаОдбора за предшколску делатност синдиката „Независност“ Сузана Лазаревић.

– Самохрани родитељи који су запослени и не могу да раде од куће, или оба запослена родитеља који не могу да ускладе смене, и морају да буду физички присутни код послодавца, имаће предност. Таквих је од 25 до 30 одсто. Тај проценат вуче Београд, где 27 до 28 одсто њих има потребу за тим – казала је Лазаревић.

2. корак – Преглед деце код педијатра

Када је већ постало јасно да вртићи почињу са радом, родитељи су добили обавештење шта све морају да ураде, како би децу поново послали у предшколске установе. Прво и основно је да имају потврду педијатра да је дете здраво.

– Поштовани родитељи, обавештавамо вас да сте у обавези приликом повратка детета у установу донесете потврду лекара педијатра о здравственом стању детета, не старију од 7 дана – наводи се у поруци коју предшколске установе шаљу родитељима.

Иако се спекулисало да ће уз прегледа педијатра – преглед грла, жлезди, слушање плућа, бити обавезни и брисеви уха, ждрела и носа, као и да се деци вади крв из прста како би се урадила основна лабораторија, за сада се у педијатријама београдских домова здравља то неће радити.

Гужве у Одељењима педијатрије очекују се од сутра, с обзиром на то да су се праве смернице чекале до данас, када је педијатрима саопштено да од сутра почињу нормално да раде. Тада се и очекује највећа навала родитеља.

У појединим домовима здравља се ови прегледи заказују, али у већини не

3. корак – Потврда послодавца да родитељи морају да буду физички присутни у фирми

Поред потврде да је дете здраво, такође, битни папири су потврде да родитељи морају да буду физички присутни на свом послу, а не да раде од куће. На потврди је неопходно навести и број телефона послодавца.

-Потребно је да доставите потврду вашег послодавца да морате своје послове да обављате у седишту или у другим пословним и организационим јединицама послодавца, заједно са контактом послодавца – стоји у поруци родитељима.

4. корак – Долазак детета у вртић и мере заштите

Приликом одвођења детета у вртић, родитељи морају да носе заштитне маске и рукавице, а требало би да се труде да држе социјалну дистанцу приликом предаје малишана васпитачима.

Све узете потврде, како о здрављу детета, тако и од послодаваца, предају се васпитачима првог дана.

Препорука за децу са хроничним болестима

Данас је Министарство просвете одржао састанак са представницима струковних синдиката и удружења, и донети су коначни закључци у вези са поласком деце у вртић.

Најновија је препорука да деца која имају одређене хроничне болести, у наредне две недеље не иду у вртић. Исто важи и у случају да родитељи деце имају те болести.

– Родитељима се препоручује да код куће остану деца са следећим хроничним болестима – респираторне, кардиоваскуларне, малигне, дијабетес и са имунодефицијентним болестима. Деца треба да остану код куће и уколико родитељ или старатељ имају једну од ових болести – рекла је Сузана Лазаревић, председница Одбора за предшколску делатност синдиката „Независност“.

Извор. Новости /Србија Данас