ČETIRI koraka koje roditelji moraju da preduzmu kako bi ponovo poslali dete u vrtić

Vrtići u Srbiji, posle skoro dva meseca pauze, počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja, a da bi se deca ponovo vratila u ove kolektive, roditelje očekuju obaveze. Iako je bilo polemike oko toga da li će i najmlađi, do 3 godine krenuti, odlučeno je i da jaslena grupa krene, a donesena je i preporuka da u naredne dve nedelje ne u vrtić ne krenu samo mališani koji imaju hronična oboljenja.

Ovo su koraci koje roditelji moraju da preduzmu kako bi ponovo poslali dete u vrtić.

1. korak – Izjašnjavanje

Roditelji su se pre dve nedelje svojim predškolskim ustanovama izjašnjavali da li imaju potrebe da im deca krenu u vrtić ili ne. Prema zvaničnim podacima, kako je anketa pokazala, u vrtić bi trebalo od ponedeljka da krene 25 do 30 ukupno upisane dece.

Prednost je data samohranim i roditeljima koji ne mogu da rade od kuće, već moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca ,objasnila je predsednicaOdbora za predškolsku delatnost sindikata “Nezavisnost” Suzana Lazarević.

– Samohrani roditelji koji su zaposleni i ne mogu da rade od kuće, ili oba zaposlena roditelja koji ne mogu da usklade smene, i moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca, imaće prednost. Takvih je od 25 do 30 odsto. Taj procenat vuče Beograd, gde 27 do 28 odsto njih ima potrebu za tim – kazala je Lazarević.

2. korak – Pregled dece kod pedijatra

Kada je već postalo jasno da vrtići počinju sa radom, roditelji su dobili obaveštenje šta sve moraju da urade, kako bi decu ponovo poslali u predškolske ustanove. Prvo i osnovno je da imaju potvrdu pedijatra da je dete zdravo.

– Poštovani roditelji, obaveštavamo vas da ste u obavezi prilikom povratka deteta u ustanovu donesete potvrdu lekara pedijatra o zdravstvenom stanju deteta, ne stariju od 7 dana – navodi se u poruci koju predškolske ustanove šalju roditeljima.

Iako se spekulisalo da će uz pregleda pedijatra – pregled grla, žlezdi, slušanje pluća, biti obavezni i brisevi uha, ždrela i nosa, kao i da se deci vadi krv iz prsta kako bi se uradila osnovna laboratorija, za sada se u pedijatrijama beogradskih domova zdravlja to neće raditi.

Gužve u Odeljenjima pedijatrije očekuju se od sutra, s obzirom na to da su se prave smernice čekale do danas, kada je pedijatrima saopšteno da od sutra počinju normalno da rade. Tada se i očekuje najveća navala roditelja.

U pojedinim domovima zdravlja se ovi pregledi zakazuju, ali u većini ne

3. korak – Potvrda poslodavca da roditelji moraju da budu fizički prisutni u firmi

Pored potvrde da je dete zdravo, takođe, bitni papiri su potvrde da roditelji moraju da budu fizički prisutni na svom poslu, a ne da rade od kuće. Na potvrdi je neophodno navesti i broj telefona poslodavca.

-Potrebno je da dostavite potvrdu vašeg poslodavca da morate svoje poslove da obavljate u sedištu ili u drugim poslovnim i organizacionim jedinicama poslodavca, zajedno sa kontaktom poslodavca – stoji u poruci roditeljima.

4. korak – Dolazak deteta u vrtić i mere zaštite

Prilikom odvođenja deteta u vrtić, roditelji moraju da nose zaštitne maske i rukavice, a trebalo bi da se trude da drže socijalnu distancu prilikom predaje mališana vaspitačima.

Sve uzete potvrde, kako o zdravlju deteta, tako i od poslodavaca, predaju se vaspitačima prvog dana.

Preporuka za decu sa hroničnim bolestima

Danas je Ministarstvo prosvete održao sastanak sa predstavnicima strukovnih sindikata i udruženja, i doneti su konačni zaključci u vezi sa polaskom dece u vrtić.

Najnovija je preporuka da deca koja imaju određene hronične bolesti, u naredne dve nedelje ne idu u vrtić. Isto važi i u slučaju da roditelji dece imaju te bolesti.

– Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa sledećim hroničnim bolestima – respiratorne, kardiovaskularne, maligne, dijabetes i sa imunodeficijentnim bolestima. Deca treba da ostanu kod kuće i ukoliko roditelj ili staratelj imaju jednu od ovih bolesti – rekla je Suzana Lazarević, predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata “Nezavisnost”.

Izvor. Novosti /Srbija Danas