Четири проблема који се јављају при емоционалном занемаривању детета

Кров над главом и топли оброк нису једино што деци треба. Узевши у обзир да деца упијају све као сунђер, неопходно је да им се посветимо физички и психички.

До емоционалног занемаривања у детињству долази када родитељи не реагују довољно на емоције детета током њиховог одрастања. Емоције садрже суштину човека које родитељи треба да виде, препознају и поштују.

До занемаривања углавном долази несвесно. Превише смо заузети свакодневним обавезама и неретко се дешава да дечије емоције протумачимо као тривијалне.

Овим поступком родитељи заправо пропуштају најбитнији део одрастања – упознавање њихове деце – а пошто су родитељи њихово огледало, деца онда пропусте да упознају сами себе.

Родитељи су ти који нас уче ко смо, они то чине обраћајући пажњу на наше емоције. Када примете и реагују на наша осећања, они нас уче да чинимо исто: да осећамо, препознамо и поштујемо своја осећања, да ценимо наше унутрашње “ја”, и да знамо и верујемо својим осећањима и себи.

Четири проблема који се јављају при емоционалном занемаривању детета

Психолошкиња др Џонис Веб, стручњак за последице емоционалног занемаривања деце, издвојила је за Psyhology Today четири потенцијлне последице код одраслих чија су осећања била занемарена у детињству.

1. Самопоуздање — ниско самопоуздање је једна од највећих препрека коју одрастао човек мора да превазиђе. Константна сумња у себе и свој рад представља велики проблем и може утицати на квалитет живота. Код одраслог човека се ствара анксиозност и константан страх од тога да није довољно добар.

2. Вредновање себе — осећање да нисмо вредни нечега, посебно лепих ствари у животу може над освести на веома мрачно место. Пошто су осећања детета третирана као мање важна, то дете ће у одраслом добу себе третирати као мање важно у односу на све.

3. Самопоштовање — ако се емоције детета не третирају као битне, касније — када то дете одрасте, почеће да посматра себе као инфериорног у односу на друге особе. Суздржаваће се од дељења свог мишљења са другима и константно ће се осећати као да његово мишљење није релевантно.

Ниско самопоштовање доводи до проблема у животу појединца

4. Познавање себе — када се родитељи не посвете довољно својој деци током одрастања онда пропусте да их упознају, па тако дете пропусти прилику да упозна самог себе. То доводи до тога да дете када одрасте не зна шта су му приоритети, не зна ко је, што представља велики проблем јер ако не знамо ко смо, како да знамо било шта друго.

Извор: Glossy