Četiri razloga zbog kojih je požarevačka škola zabranila telefone i kako je prošao prvi dan “oflajn”

7 marta, 2022

Prošle nedelje odjeknula je vest da je jedna osnovna škola rešila da potpuno zabrani upotrebu mobilnih telefona u prostorijama i dvorištu škole. Reč je o požarevačkoj školi “Dositej Obradović”, a zabrana je startovala danas. Novinari Telegrafa pozvali su direktorku kako bi proverili kakav je prvi utisak i da li ima problema u sprovođenju zabrane.

Foto: Canva

– Sve je krenulo odlično! Deca su ujutru, po dolasku u školu, predala mobilne telefone, oni su zaključani u njihovim ormarićima i dobiće ih kad krenu kući. Možda je svega jedan odsto roditelja imao poneki negativan komentar, ali ostali su odlično reagovali – priča za Telegraf Ivana Joksimović, direktorka škole.

Lepa vest je da su mlađi osnovci odmah prihvatili nova pravila. Kako ističe direktorka, izašli su po užinu, šetali u dvorištu, smejali se i pričali, čini se više nego pre.

– Moramo da ih naučimo da više razgovaraju i da se više druže. Teže će biti sa starijim osnovcima koji su više navikli na telefone. Zato planiramo da uvedemo kutak za učenike i da u školu vratimo neke društvene igre – poručuje ona i otkriva šta će biti “zamena” za telefone.

Direktorka je navela niz razloga zbog kojih su i roditelji i škola rešili da donesu ovakvu odluku.

– Najkraće rečeno: deca su nam stalno kraj telefona. Izgubila su mnogo na neposrednoj komunikaciji, naročito tokom korone, i moramo da ih podstaknemo da se ponovo druže. Druga stvar, dolazilo je često do neželjenih fotografisanja i snimanja. Deca su se snimala čak i u toaletu škole. Morali smo preventivno da reagujemo da ne bi došlo do zloupotrebe tih fotografija i snimaka – ispričala nam je Joksimović.

Treći razlog je i svetska kriza, odnosno rat u Ukrajini jer, kako kaže, deca i tako mala prate vesti i ne moraju stalno da gledaju strahote koje im preko telefona iskaču.

A četvrti razlog je – vaspitanje. Ovako će se, nada se Joksimović, deca naučiti da budu strpljiva.

– Ona misle da sve mora odmah i sad. Znate koliko puta sam videla kako izlaze sa časa da navodno odu do toaleta, a čujem ih kako telefoniraju i javljaju roditeljima “dala mi je četiri”. Zašto mora sve odmah da se javi? Šta će roditelj u trenutku da učini povodom te četvorke? Tako i na ekskurzijama, telefoniraju od bandere do bandere – navela nam je.

Procedura će inače biti takva da će nastavnik koji ima prvi čas u odeljenju starijih razreda, biti u obavezi da zaključava telefone i ključ odlaže u zbornicu. Onaj nastavnik koji ima poslednji čas u odeljenju starijih razreda posle časa će otključavati ormar i učenici će uzeti svoje telefone. Što se tiče mlađih razreda, učitelji će odlagati u svojim učionicama telefone u ormare ili kutije.

Naravno, na putu ka školi i ka kući učenici mogu da koriste telefone, pre svega kako bi bili u kontaktu s roditeljima.

Izvor: Telegraf/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama