Четири разлога због којих је пожаревачка школа забранила телефоне и како је прошао први дан „офлајн“

Прошле недеље одјекнула је вест да је једна основна школа решила да потпуно забрани употребу мобилних телефона у просторијама и дворишту школе. Реч је о пожаревачкој школи „Доситеј Обрадовић“, а забрана је стартовала данас. Новинари Телеграфа позвали су директорку како би проверили какав је први утисак и да ли има проблема у спровођењу забране.

Foto: Canva

– Све је кренуло одлично! Деца су ујутру, по доласку у школу, предала мобилне телефоне, они су закључани у њиховим ормарићима и добиће их кад крену кући. Можда је свега један одсто родитеља имао понеки негативан коментар, али остали су одлично реаговали – прича за Телеграф Ивана Јоксимовић, директорка школе.

Лепа вест је да су млађи основци одмах прихватили нова правила. Како истиче директорка, изашли су по ужину, шетали у дворишту, смејали се и причали, чини се више него пре.

– Морамо да их научимо да више разговарају и да се више друже. Теже ће бити са старијим основцима који су више навикли на телефоне. Зато планирамо да уведемо кутак за ученике и да у школу вратимо неке друштвене игре – поручује она и открива шта ће бити „замена“ за телефоне.

Директорка је навела низ разлога због којих су и родитељи и школа решили да донесу овакву одлуку.

– Најкраће речено: деца су нам стално крај телефона. Изгубила су много на непосредној комуникацији, нарочито током короне, и морамо да их подстакнемо да се поново друже. Друга ствар, долазило је често до нежељених фотографисања и снимања. Деца су се снимала чак и у тоалету школе. Морали смо превентивно да реагујемо да не би дошло до злоупотребе тих фотографија и снимака – испричала нам је Јоксимовић.

Трећи разлог је и светска криза, односно рат у Украјини јер, како каже, деца и тако мала прате вести и не морају стално да гледају страхоте које им преко телефона искачу.

А четврти разлог је – васпитање. Овако ће се, нада се Јоксимовић, деца научити да буду стрпљива.

– Она мисле да све мора одмах и сад. Знате колико пута сам видела како излазе са часа да наводно оду до тоалета, а чујем их како телефонирају и јављају родитељима „дала ми је четири“. Зашто мора све одмах да се јави? Шта ће родитељ у тренутку да учини поводом те четворке? Тако и на екскурзијама, телефонирају од бандере до бандере – навела нам је.

Процедура ће иначе бити таква да ће наставник који има први час у одељењу старијих разреда, бити у обавези да закључава телефоне и кључ одлаже у зборницу. Онај наставник који има последњи час у одељењу старијих разреда после часа ће откључавати ормар и ученици ће узети своје телефоне. Што се тиче млађих разреда, учитељи ће одлагати у својим учионицама телефоне у ормаре или кутије.

Наравно, на путу ка школи и ка кући ученици могу да користе телефоне, пре свега како би били у контакту с родитељима.

Извор: Телеграф/Зелена учионица