Четири забавне песмице за увежбавање изговора гласова Ч, Ћ, Ж и З

Усавршавање говора веома је важан задатак. Оно што је приметно последњих година је да деца све чешће и у све већем проценту имају проблем како са проговарањем, тако и са правилним изговором гласова. Фактори који су на то утицали и утичу и даље различити су, али резултат остаје исти – говорни развој деце спорији је него пре две деценије.

Драгоцен помоћник родитељима који не препуштају ствари случају јесу и песмице и брзалице које служе управо увежбавању гласова. Оне, наравно, не могу заменити логопедске вежбе, али су и те како добар савезник. Зато вам данас представљамо два веома пажљиво одабрана издања која служе управо да подрже и подстакну језички развој детета.

Збирку песама, загонетака и разбрајалица Чудна чавка чаврљала написао је Симеон Маринковић, оснивач Креативног центра.

Развојем говора код деце бави се више од пола века – најпре као учитељ, а онда и као универзитетски професор методике српског језика.

– Писао сам уџбенике и приручнике о томе. Јасан изговор, леп говор – то је најмоћније човеково оруђе и оружје. Старе културе су то добро знале и много су неговале говорну културу. То нама недостаје, а све почиње говором – и љубав и мржња, и рат и мир, и грађење и рушење. – каже Симеон Маринковић.

Књига Чудна чавка чаврљала намењена је предшколској и школској деци. Она нуди слично што и народне брзалице, само мало поступније, лакше, савременије и на занимљив начин. На занимљив начин подстиче дете на јасан изговор сваког гласа, а у необичним шаљивим говорним играма аутор се вешто поиграва са сваким словом азбуке и подстиче децу на усавршавање говора.

У наставку се налази неколико песмица из збирке, намењених пре свега увежбавању гласова Ћ, Ж и З.

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Ушло куче у сандуче занимљива је, духовита и деци сасвим сигурно забавна песмарица, намењена малишанима у узрасту од 3 до 7 година. Садржи две песме интересантног наратива које су погодне за читање наглас и рецитовање. Такође, песме се могу користити за вежбање правилног изговора гласа Ч, уз логопедски или родитељски надзор.

Аутор песмарице је Пеђа Трајковић, наш познати песник, сатиричар, драмски писац. Занимљив поетски израз у овој књизи огледа се у врло забавном поступку гомилања гласова, облика речи, стихова и ликова. Учење правилног изговора гласа ч мотивисано је употребом речи попут луче, гугуче, сандуче, слонче, балонче.

„Рима у овим песмама, због великог броја кратких сличних речи, ствара утисак бескрајног круга, где је најважнији ритам, па их је изузетно забавно рецитовати. Вешт ’редитељ’ може их с децом извести на много различитих начина, мењајући гласове и користећи и хорско рецитовање. Ако то извођење прате праве или импровизоване удараљке или ако се дода нека мелодија, онда све постаје веома атрактивно. Те причалице-брзалице моја су омиљена форма и бескрајно се
забављам док их пишем. У ствари, забављам се шта год да пишем“, истакао је аутор Пеђа Трајковић.

Одломак из песмарице:

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)