10 апликација у мозгу које мора да укључи сваки ђак

21 фебруара, 2017

Од оних који муче муку са школом до ђака генерације – сви се бар понекад осећају преоптерећено, немотивисано или им је напросто доста учења. Добра вест гласи: свако може да има бољи успех у школи – потребно је само да укључи апликације за пажњу у свом мозгу. Апликације за пажњу већ су природно инсталиране у нашем мозгу – треба их само употребити.
У издању Креативног центра има неколико књига чији је циљ да помогну ђацима да се лакше прилагоде обавезама, створе радне навике, правилно распореде време и, што је најважније, науче да уче! Ми представљамо три које су нам се највише допале.
Водич за бољи успех у школи је једна од њих. Ова књига „дели” људски мозак на десет апликација и показује тачно како се која од њих користи да бисмо све циљеве које себи поставимо остварили без превише муке, одрицања и нервирања. У наставку је укратко описано које су то апликације а у самој књизи веома је детаљно објашњено како се оне користе.

Апликација 1: Бирач сајтова вашег ума

Свако ко је ишао у школу суочио се са овим основним питањем: Како пажљиво слушати наставника када постоји толико тога занимљивог о чему се може размишљати? Бирач сајтова решава овај проблем. Када користите свој Бирач сајтова, кликнете на сајт Наставник и искључите друге сајтове. Једном речју, Бирач сајтова вам омогућује да одстраните све оно што вам одвлачи пажњу како бисте могли да се усредсредите.

Апликација 2: Секач пице вашег ума

Ова апликација дели велике и застрашујуће задатке на мање делове. Ако имате много домаћих задатака или је пред вама огроман пројекат, поделите га – као пицу – на мање парчиће. То ће вам знатно олакшати посао. Ово је посебно корисно када сте преоптерећени. Понекад вам се чини да је оно што треба да урадите превелико и онда једноставно не можете да се натерате да почнете. Али када то поделите на мање делове, све ће вам постати много приступачније.

Апликација 3: Видео-екран вашег ума

Када треба да урадите нешто што вам изгледа тешко или бесмислено, употребите Видео-екран свог ума да бисте визуализовали користи које ћете од тога имати. То могу да буду добре оцене или савладавање изазова. На тај начин видите разлоге због којих нешто радите, као и циљеве којима стремите.

Апликација 4: Навијач вашег ума

Ова апликација се користи за бодрење самог себе – за слање порука којима ћете се охрабрити да наставите с покушајима и да истрајете. Ако не користите ову апликацију, излажете се ризику да сами себе демотивишете – да себи шаљете поруке које ће вас обесхрабривати.

Апликација 5: Касица прасица вашег ума

Ова апликација је повезана са основним питањем о томе зашто уопште нешто радите. Зашто бисте радили нешто што је тешко и досадно, попут вежбања математике за писмени, уместо да радите нешто забавно? Разлог је то што учењем штедите и улажете у своју будућност. Када одаберете рад уместо забаве, тренутно се одричете малих награда у корист веће касније добити. То се назива одлагањем задовољства, а Касица прасица вашег ума помаже вам да у томе успете.

Апликација 6: Покретач вашег ума

Да ли сте икада учили за писмени задатак и помислили да сте спремни, а онда га урадили много горе него што сте очекивали? Често је разлог то што нисте учили довољно активно. За многе писмене задатке није довољно само прочитати градиво или белешке. Потребно је да нешто урадите с тим подацима. На пример, да их препричате својим речима, да предвидите питања на писменом задатку и да на њих одговорите, да наведете примере за оно што сте научили. Покретач свог ума користите да бисте контролисали своје активно размишљање.

Апликација 7: Радни сто вашег ума

То је место на којем нешто можете да држите на уму док размишљате о нечем другом. Оно се такође назива радном меморијом. Да бисте пратили упутства, на пример, морате их држати на уму док размишљате о томе како да направите сваки корак. Када учите и читате неки пасус текста, не би требало да заборавите претходни.

Апликација 8: Брзиномер вашег ума

Ова апликација помаже вам да уравнотежите брзину и тачност када нешто радите. Оно што вам је јасно или лако радите пуном брзином. Када је нешто теже, радите спорије и пажљивије. Ако не користите Брзиномер свог ума, постоји опасност од тога да ћете радити погрешном брзином. Можете да радите пребрзо и да у журби правите несмотрене грешке или можете да радите преспоро и тако пажљиво да то траје бесконачно.

Апликација 9: Календар вашег ума

Имате превише посла, а премало времена. На пример, ако после школе одете на тренинг, можда ћете се вратити кући сувише касно да бисте имали довољно времена за учење. Уколико много учите, нећете имати времена да се бавите спортом и нећете бити у форми. Можда бисте могли да уклопите спорт и учење, али вам не би остало времена за дружење. А шта је са осталим активностима и хобијима? Календар вашег ума користи се за управљање временом. Он вам помаже да одредите шта ћете у које време радити.

Апликација 10: Посматрач вашег ума

Ову апликацију користите да бисте посматрали себе. Помоћу ње можете себе да упитате: Како радим? и Како сам урадио? Ако вам се одговори на ова питања не допадну, можете нешто променити. Апликацију употребљавате да бисте проверили да ли радите добро и да бисте видели шта треба да исправите. Ако је не користите, могли бисте стално да понављате исте грешке. Посматрач ума је још кориснији за друштвени живот. Посматрате реакције других на оно што сте рекли или урадили, а онда то подешавате на основу уочених реакција. На пример, када испричате виц и нико се не насмеје, Посматрач вашег ума ће вам рећи да виц није успео и да треба одустати.
Друга књига намењена ђацима коју издвајамо је Како написати причу. Познато је колико проблема ђаци (част изузецима) имају са писањем прича и састава и уопште са изражавањем. Нажалост, то је углавном последица тога што недовољно читају. Осим тога, многи од њих заврше основну школу и не успеју да усвоје чак ни основна правила писања, као што су редослед речи у реченици, шта треба да садржи један састав или прича и слично. У томе помаже приручник Како написати причу. Он обухвата: лекције и стране за вежбање које се могу умножавати, а које ће помоћи ученицима да савладају процес писања приче; обрасце за писање који олакшавају ученицима да организују своје идеје и напишу концепт приче; водиче за писање различитих врста прича – реалистичке, историјске, детективске, авантуристичке, фантастичне и научнофантастичне приче.
 
 
 
 
Од сутра не одуговлачим (Али стварно!) је књига за оне које неко други стално мора да подсећа на обавезе и задатке које треба да ураде, за оне којима се стално чини како немају довољно времена, који вечито нешто одлажу и при том смишљају најневероватније могуће разлоге да се оправдају пред другима и пред самима собом.
У књизи ће деца и тинејџери пронаћи: 12 разлога због којих људи одуговлаче и 12 савета који могу помоћи да се каже збогом одуговлачењу; 20 начина опраштања од одуговлачења; савете како да се избегну замке при опраштању од одуговлачења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама