10 aplikacija u mozgu koje mora da uključi svaki đak

21 februara, 2017

Od onih koji muče muku sa školom do đaka generacije – svi se bar ponekad osećaju preopterećeno, nemotivisano ili im je naprosto dosta učenja. Dobra vest glasi: svako može da ima bolji uspeh u školi – potrebno je samo da uključi aplikacije za pažnju u svom mozgu. Aplikacije za pažnju već su prirodno instalirane u našem mozgu – treba ih samo upotrebiti.
U izdanju Kreativnog centra ima nekoliko knjiga čiji je cilj da pomognu đacima da se lakše prilagode obavezama, stvore radne navike, pravilno rasporede vreme i, što je najvažnije, nauče da uče! Mi predstavljamo tri koje su nam se najviše dopale.
Vodič za bolji uspeh u školi je jedna od njih. Ova knjiga „deli” ljudski mozak na deset aplikacija i pokazuje tačno kako se koja od njih koristi da bismo sve ciljeve koje sebi postavimo ostvarili bez previše muke, odricanja i nerviranja. U nastavku je ukratko opisano koje su to aplikacije a u samoj knjizi veoma je detaljno objašnjeno kako se one koriste.

Aplikacija 1: Birač sajtova vašeg uma

Svako ko je išao u školu suočio se sa ovim osnovnim pitanjem: Kako pažljivo slušati nastavnika kada postoji toliko toga zanimljivog o čemu se može razmišljati? Birač sajtova rešava ovaj problem. Kada koristite svoj Birač sajtova, kliknete na sajt Nastavnik i isključite druge sajtove. Jednom rečju, Birač sajtova vam omogućuje da odstranite sve ono što vam odvlači pažnju kako biste mogli da se usredsredite.

Aplikacija 2: Sekač pice vašeg uma

Ova aplikacija deli velike i zastrašujuće zadatke na manje delove. Ako imate mnogo domaćih zadataka ili je pred vama ogroman projekat, podelite ga – kao picu – na manje parčiće. To će vam znatno olakšati posao. Ovo je posebno korisno kada ste preopterećeni. Ponekad vam se čini da je ono što treba da uradite preveliko i onda jednostavno ne možete da se naterate da počnete. Ali kada to podelite na manje delove, sve će vam postati mnogo pristupačnije.

Aplikacija 3: Video-ekran vašeg uma

Kada treba da uradite nešto što vam izgleda teško ili besmisleno, upotrebite Video-ekran svog uma da biste vizualizovali koristi koje ćete od toga imati. To mogu da budu dobre ocene ili savladavanje izazova. Na taj način vidite razloge zbog kojih nešto radite, kao i ciljeve kojima stremite.

Aplikacija 4: Navijač vašeg uma

Ova aplikacija se koristi za bodrenje samog sebe – za slanje poruka kojima ćete se ohrabriti da nastavite s pokušajima i da istrajete. Ako ne koristite ovu aplikaciju, izlažete se riziku da sami sebe demotivišete – da sebi šaljete poruke koje će vas obeshrabrivati.

Aplikacija 5: Kasica prasica vašeg uma

Ova aplikacija je povezana sa osnovnim pitanjem o tome zašto uopšte nešto radite. Zašto biste radili nešto što je teško i dosadno, poput vežbanja matematike za pismeni, umesto da radite nešto zabavno? Razlog je to što učenjem štedite i ulažete u svoju budućnost. Kada odaberete rad umesto zabave, trenutno se odričete malih nagrada u korist veće kasnije dobiti. To se naziva odlaganjem zadovoljstva, a Kasica prasica vašeg uma pomaže vam da u tome uspete.

Aplikacija 6: Pokretač vašeg uma

Da li ste ikada učili za pismeni zadatak i pomislili da ste spremni, a onda ga uradili mnogo gore nego što ste očekivali? Često je razlog to što niste učili dovoljno aktivno. Za mnoge pismene zadatke nije dovoljno samo pročitati gradivo ili beleške. Potrebno je da nešto uradite s tim podacima. Na primer, da ih prepričate svojim rečima, da predvidite pitanja na pismenom zadatku i da na njih odgovorite, da navedete primere za ono što ste naučili. Pokretač svog uma koristite da biste kontrolisali svoje aktivno razmišljanje.

Aplikacija 7: Radni sto vašeg uma

To je mesto na kojem nešto možete da držite na umu dok razmišljate o nečem drugom. Ono se takođe naziva radnom memorijom. Da biste pratili uputstva, na primer, morate ih držati na umu dok razmišljate o tome kako da napravite svaki korak. Kada učite i čitate neki pasus teksta, ne bi trebalo da zaboravite prethodni.

Aplikacija 8: Brzinomer vašeg uma

Ova aplikacija pomaže vam da uravnotežite brzinu i tačnost kada nešto radite. Ono što vam je jasno ili lako radite punom brzinom. Kada je nešto teže, radite sporije i pažljivije. Ako ne koristite Brzinomer svog uma, postoji opasnost od toga da ćete raditi pogrešnom brzinom. Možete da radite prebrzo i da u žurbi pravite nesmotrene greške ili možete da radite presporo i tako pažljivo da to traje beskonačno.

Aplikacija 9: Kalendar vašeg uma

Imate previše posla, a premalo vremena. Na primer, ako posle škole odete na trening, možda ćete se vratiti kući suviše kasno da biste imali dovoljno vremena za učenje. Ukoliko mnogo učite, nećete imati vremena da se bavite sportom i nećete biti u formi. Možda biste mogli da uklopite sport i učenje, ali vam ne bi ostalo vremena za druženje. A šta je sa ostalim aktivnostima i hobijima? Kalendar vašeg uma koristi se za upravljanje vremenom. On vam pomaže da odredite šta ćete u koje vreme raditi.

Aplikacija 10: Posmatrač vašeg uma

Ovu aplikaciju koristite da biste posmatrali sebe. Pomoću nje možete sebe da upitate: Kako radim? i Kako sam uradio? Ako vam se odgovori na ova pitanja ne dopadnu, možete nešto promeniti. Aplikaciju upotrebljavate da biste proverili da li radite dobro i da biste videli šta treba da ispravite. Ako je ne koristite, mogli biste stalno da ponavljate iste greške. Posmatrač uma je još korisniji za društveni život. Posmatrate reakcije drugih na ono što ste rekli ili uradili, a onda to podešavate na osnovu uočenih reakcija. Na primer, kada ispričate vic i niko se ne nasmeje, Posmatrač vašeg uma će vam reći da vic nije uspeo i da treba odustati.
Druga knjiga namenjena đacima koju izdvajamo je Kako napisati priču. Poznato je koliko problema đaci (čast izuzecima) imaju sa pisanjem priča i sastava i uopšte sa izražavanjem. Nažalost, to je uglavnom posledica toga što nedovoljno čitaju. Osim toga, mnogi od njih završe osnovnu školu i ne uspeju da usvoje čak ni osnovna pravila pisanja, kao što su redosled reči u rečenici, šta treba da sadrži jedan sastav ili priča i slično. U tome pomaže priručnik Kako napisati priču. On obuhvata: lekcije i strane za vežbanje koje se mogu umnožavati, a koje će pomoći učenicima da savladaju proces pisanja priče; obrasce za pisanje koji olakšavaju učenicima da organizuju svoje ideje i napišu koncept priče; vodiče za pisanje različitih vrsta priča – realističke, istorijske, detektivske, avanturističke, fantastične i naučnofantastične priče.
 
 
 
 
Od sutra ne odugovlačim (Ali stvarno!) je knjiga za one koje neko drugi stalno mora da podseća na obaveze i zadatke koje treba da urade, za one kojima se stalno čini kako nemaju dovoljno vremena, koji večito nešto odlažu i pri tom smišljaju najneverovatnije moguće razloge da se opravdaju pred drugima i pred samima sobom.
U knjizi će deca i tinejdžeri pronaći: 12 razloga zbog kojih ljudi odugovlače i 12 saveta koji mogu pomoći da se kaže zbogom odugovlačenju; 20 načina opraštanja od odugovlačenja; savete kako da se izbegnu zamke pri opraštanju od odugovlačenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama