Шта нисте знали о ауто-седиштима за децу (а веома је важно)

12 јула, 2017

Нажалост, сведоци смо све чешћих трагичних вести које нам стижу са путева широм Србије и региона на којима се сваке године деси између 15.000 и 20.000 саобраћајних несрећа у којима чак око 16.000 људи буде повређено, а више од 10% повређених су деца.

Да бисмо овој црној статистици некако стали на „пут“ један од начина је и коришћење ауто-седишта за најмлађе. Било да своје дете возите по граду, на краћим релацијама, или сте се одлучили на неки дужи пут, будите савесни родитељ чије ће дете бити правилно везано у свом исправно постављеном ауто-седишту. Имајте на уму да и при брзини од 25 километара на сат делује сила око 20 пута већа од тежине објекта, што значи да ваш малишан и приликом краћих вожњи по градској гужви, ако није правилно везан, није безбедан у саобраћају и може задобити озбиљне повреде.
Приликом куповине и одабира ауто-седишта родитељи су често у дилеми јер на тржишту постоји велики избор модела и цена који знају да их збуне.
Ако сте већ пазарили ауто-седиште за ваше дете, или сте још у потрази за оним идеалним, прочитајте неке недоумице с којима се родитељи углавном сусрећу приликом одабира савршеног ауто-седишта за децу.

Недоумице, питања и грешке

Атест седишта и колико је то битно?
Да би седиште детету у ауту пружило адекватну заштиту приликом судара, оно мора бити атестирано. Приликом куповине, потражите ознаке ЕCЕ R 44/04, или ЕCE R 129 на седиштима које гарантују безбедност, а које је преписала Директива Економске комисије Уједињених нација за Европу. Нека овe ознаке буду прве на листи ствари на које треба да обратите пажњу приликом куповине. Можете их пронаћи на налепници на седишту са заокруженим словом Е и бројем који означава нумерички код земље која је издала атест.
Имам стари ауто који нема сигурносни појас на задњој клупи. Шта онда?
Нажалост, ова слика није ништа необично за Србију. Ако ваш четвороточкаш не поседује сигурносне појасеве позади, најједноставније решење је да их уградите у овлашћеном сервису. Немојте постављати седишта без сигурносних појасева јер ћете тиме можда само постићи контра-ефекат. Ауто-седшите које није адекватно фиксирано аутоматски није безбедно.
Дете окренуто супротно од правца вожње
У овом положају, углавном се возе бебе до 15 месеци старости, али могу и они мало старији. На пример у Скандинавским земљама се у овом положају деца возе до отприлике четврте године јер су тада много безбеднија у саобраћају, а највише приликом чеоних судара који су ипак најчешћи. Седиште се поставља супротно од смера вожње, да би се при наглом кочењу, глава, која је код мале деце много тежа од остатка тела, ослонила на седиште и тако се избегле евентуалне повреде врата и кичме.
Дете на предњем седишту у ауто-седишту
Законом је забрањено да се деца испод 12 година возе на предњем седишту. Међутим, дозвољено је само кад су у питању деца до 3 године старости која се возе у ауто-седишту које је окренуто супротно од правца кретања возила и под условом да то возило не поседује ваздушни јастук, или је он искључен.
Куповина/наручивање седишта из иностранству
Упркос нижим ценама и великом броју модела, наручивање седишта за најмлађе из иностранству није баш најбоље решење за вашу куповину. Што због ПДВ-а, царине и високе поштарине, овакве куповине вас на крају могу изаћи доста скупље, а понекад је неопходно да и по неколико месеци чекате на свој производ. Ипак је боље да ауто-седиште погледате „уживо“ и испробате га у свом аутомобилу пре куповине. Наиме, и најскупље, најквалитетније ауто-седиште неће пружити адекватну заштиту ако се у вашем аутомобилу не може правилно причврстити. На нашем тржишту има велики избор квалитетних ауто-седишта, тако да би вам било најједноставније да куповину обавите у Србији. Иако куповина ауто-седишта не предствља занемарујућу ставку у кућном буџету, не заборавите да је безбедност ваше породице на првом месту.
Шта значи Isofix повезивање
Овај систем везивања настао је као сарадња произвођача ауто-седишта и произвођача аутомобила.Истраживања, без обзира на то у којој су земљи обављена, дају сличне податке: око 70 одсто ауто-седишта која се постављају аутомобилским појасом не монтира сена задовољавајући начин са становишта сигурности. Зато је развијен Isofix систем који омогућава да се ауто-седиште лакше постави (причврсти) у аутомобилу, што смањује могућност грешке. Само новији модели аутомобила имају ову опцију. Isofix систем у самој шасији има две причврсне тачке, металне „куке“ које се могу напипати у прегибу између наслона и седалног дела задњег седишта. Овим системом се не може причврстити свако дечје ауто-седиште већ само она која су њиме опремљена. Осим Isofix кука, већина дечијих седишта се мора учврстити и трећом тачком фиксирања. Проверите у упутству аутомобила која је трећа тачка доступна у вашем ауту, па у складу са томе бирајте дечје седиште.
Ново или половно ауто-седиште?
Свакако да ће вам свако препоручити куповину новог ауто-седишта, али ако се ипак одлучите за куповину половног, пре свега осталог проверите да ли је седиште учествовало у саобраћајној незгоди. Осим тога, обратите пажњу на годиште, питајте да ли седиште поседује атест и упутство за постављање, да ли има све делове, те прегледајте појасеве и пластику због евентуалних оштећења, напрснућа. Ипак, половно ауто-седиште купујте само ако баш немате другог избора. Боље је уштедети на гардероби, забави, слаткишима, него на безбедности.
Употреба ауто-седишта на краћим релацијама
„Идем само до радње, брзо ћемо, мрзи ме да га ставим у седиште, журим…” Колико сте пута чули овакве или сличне реченице родитеља, а можда сте их и ви понекад изговарали? Више од 70% саобраћајних несрећа дешавају се управо у граду, на раздаљинама мањим од 8 км од полазишта. Зато, не заборавите ову статистику и потрудите се да кад год је ваше дете с вама у ауту, буде безбедно и сигурно.
Изговоре попут оних „И ја сам одрастао без седишта и шта ми фали, или „Не могу да га купим, скупо је“ заборавите, јер безбедност ваше деце је у вашим рукама. Зато драги родитељи, памет у главу, јер опасност никад не спава, зато се константно трудите да безбедност никада не одмара.
Наш избор су ауто-седишта познатих брендова BeSafe, Chicco, Britax Römer и Cybex јер осим што су квалитетна, куповином ових ауто-седишта учествујете у хуманитарној акцији како би што више служби Хитне помоћи добиле фиксаторе за безбедан превоз најмлађих (http://www.auto-sedista.rs/2017/06/07/nastavlja-se-akcija-nabavke-fiksatora-za-kola-hitne-pomoci/).
Јасмина Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама