Da deca lakše prihvate nošu i usvoje higijenske navike – nove slikovnice-preklapalice

oktobar 13, 2020

Usvajanje higijenskih navika u najranijem uzrastu jako je važno. Iako je tačno da bi trebalo da pratimo potrebe deteta i njegov tempo razvoja kada je reč o skidanju pelena, ipak je važno da znamo da je, iz mnogo razloga, za dete bolje da to bude ranije. Kad kažemo ranije, ne mislimo da dete po svaku cenu treba od pelena odviknuti čim prohoda, već da bi lagano, bez pritiska, stresa i obaveze da nošu koriste, deci trebalo ponuditi tu opciju čim vam se učini da je dovoljno zrelo.

Za mnoge roditelje to ume da bude vrlo stresno, a za decu, ako primete da je roditeljima baš stalo da što pre počnu da koriste nošu – još stresnije.

Slikovnica preklapalica “Čemu služi noša” Kreativnog centra odličan je saveznik i partner svakom roditelju koji veruje da je došao trenutak da njegovo dete skine pelene. Predlažemo da je zajedno čitate i listate čak i pre nego što kupite prvu nošu. Na potpuno nenametljiv, humorističan i jednostavan način ova knjižica odgovara na pitanje, pa – čemu služi noša. Malog čitaoca vodi kroz kratku priču u kojoj će razumeti da noša nije igračka, da nije strašno i ako se upiški, a tu je i kratko uputstvo kako se piški, a kako kaki u nošu.

Naravno, stvaranje higijenskih navika je mnogo više od pravilnog korišćenja toaleta, pa su tako tu i dobre navike pranja ruku, održavanja higijene tela i zuba. Ovo poslednje ume da bude malo dosadno, pa deca često vrdaju ili traže razloge da izbegnu pranje zuba. Ta navika izbegavanja ume baš da se otegne pa se nemojte iznenaditi kad vam kažemo da ima tinejdžera koje roditelji moraju terati da pre spavanja operu zube.

Zato drugu knjigu iz edicije slikovnice preklapalice preporučujemo za uzrast od godinu dana pa sve do nekih 13. Slikovnica “Zašto peremo zube” odgovara na pitanje šta su to bakterije u zubima, kako one tu nastaju, da li baš svi moraju da peru zube (zar i baka, pa ona ima protezu?), kako nam pomažu zubari i zašto uopšte postoji karijes? Možda najzanimljiviji deo, i za decu i za mame i tate, je onaj koji otkriva da čak i životinje, svaka na svoj način, brinu o higijeni zuba. Pa tako slon gricka koru drveta, nekim ribama manje ribice pomažu i čiste im zube, a ajkulu baš briga i ako joj ispadne zub. Uvek će joj porasti novi!

A naučićete (priznajte da ne znate) i koja životinja ima najviše zuba, kojoj se po broju zuba može utvrditi starost, a čiji zubi rastu neprekidno pa zato mora stalno da gricka da bi ih trošila.

Slikovnice sa “prozorčićima” deca baš vole. Ma šta deca, vole ih svi. Ta neizvesnost dok ih otvaramo i pitamo se šta se iza krije i uzbuđenje kad to otkrijemo, nikad se ne preraste. Jedina je razlika između dece i odraslih u tome što se deca pri svakom čitanju ponovo raduju, kao da će baš tada, prvi put, videti šta je sa druge strane. Nema veze što su “pročitali” već stotinu puta. Slikovnice Čemu služi noša i Zašto peremo zube sigurno neće biti izuzetak.

Autor: A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama