Da deca pišu pravilno od prvog školskog dana – Pčeličine pravopisne vežbanke

5 septembra, 2018

Izdavačka kuća Pčelica posebnu pažnju u izdavačkom programu posvećuje izdanjima za učenike mlađih razreda osnovne škole i prepoznatljiva je po čuvenim radnim sveskama Pčelicama, ali i drugim dodatnim nastavnim materijalima za uvežbavanje i proveru školskog gradiva.
Pčelica je pripremila „Pravopisne vežbanke” – nove radne sveske za mlađe školarce. Autor je učiteljica Maja Koraksić, koja je radeći u školi, uočila potrebu da se učenicima što češće i uz raznovrsne primere ponude radni materijali koji obuhvataju oblast jezika i pravopisa u mlađim razredima osnovne škole.

Nastavnim planom i programom učenici se upoznaju sa pravopisnim pravilima već od polaska u školu, najčešće ih uče napamet, ali ih nedovoljno primenjuju tokom pisanja. Neophodno je da ih uvežbavaju i usvajaju tako da im pravopisna pravila postanu utemeljena, kao i da svojim pisanim rečima stvore naviku poštovanja, tačnosti i lepote jezika, a ovakva vrsta radnih materijala im može pomoći u tome.
Učenje pravopisnih normi je stalni zadatak u procesu obrazovanja dece i nije vezan za godine ili razrede. Zato su ove radne sveske bez oznaka razreda, ali je naglašeno da su za mlađe učenike i prate program od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.
Serijal „Pravopisnih vežbanki” čine četiri radne sveske: „Veliko slovo”, „Upravni govor”, „Rečce LI i NE” i „Rečenični znaci”.
Da bi se deca lakše snalazila i usvajala gradivo, radne sveske su rađene po istom principu. Za svako pravilo postoje strane sa objašnjenjima, na kojima su primeri za uočavanje, jasno istaknuta pravila, a tu su i jednostavniji zadaci za rešavanje. Slede strane za vežbanje koje su ispunjene raznovrsnim zahtevima i mnogobrojnim primerima. Posebno su korisne strane za proveru znanja, gde će deca primeniti ono što su naučila iz pravopisa. Na kraju radnih svezaka nalaze se rešenja vežbi za proveru znanja, tako da će mališani imati povratnu informaciju za svoj rad.
Učenici ove radne sveske mogu koristiti za učenje, uvežbavanje ili obnavljanje sadržaja iz pravopisa. „Pravopisne vežbanke” mogu biti koristan priručnik roditeljima i učiteljima da prate put i napredak dece u usvajanju osnovnih pravopisnih normi predviđenih njihovom uzrastu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama