Да ли ће ученици и наставници бити обавезни да носе маске и рукавице током пробног и завршног испита

27 маја, 2020

Прегледање тестова на малој матури уз помоћ софтвера

Ученици осмог разреда полагаће идуће недеље пробни завршни испит из математике у својим основним школама, што ће бити „генерална проба“ мале матуре.

О новинама у организацији овогодишњег завршног испита за Данас говори Милан Пашић, помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање.

* Зашто је одлучено да ученици долазе и 1. и 2. јуна у школу? Зар није могло да се организује тако да у дану када долазе да раде математику, донесу ђачке књижице и истог дана узму и преостала два теста? Зар није логичније да се накнадно објаве решења за та два теста и да ученици само провере себе, уместо да наставници прегледају тестове за које не можемо бити сигурни да су их сви ученици самостално решавали?

– Одговор на ово питање може се посматрати из више углова, један је Ваш угао гледања који је Вама логичнији, јер одговара Вашем поимању ствари како је замишљена реализација пробног завршног испита. Са друге стране, пробни завршни испит организује се у складу са Правилником о календару образовно-васпитног рада у основној школи за школску 2019/2020. годину. Након прекида ванредног стања, у складу са препорукама надлежних органа и институција Министарство просвете организује 2. јуна у школском простору пробни завршни испит за ученике осмог разреда решавањем теста из математике на начин који осигурава безбедност и здравље ученика и запослених. На пробном завршном испиту ученици и наставници практично пролазе кроз утврђене процедуре у полагању завршног испита, с обзиром на то да је пробни завршни верна симулација завршног испита. Преостала два теста (из српског/матерњег језика и комбиновани) ученици решавају 1. јуна код куће, као још један вид припреме за завршни испит. Наредног дана, када ученици решавају тест из математике, доносе урађене тестове из српског/матерњег језика и комбиновани и предају их одељењском старешини. У недељу, 7. јуна резултати ће бити објављени и ученици ће имати могућност увида у своје тестове приступом на сајт www.пробни.зиос.мпн.гов.рс и уношењем корисничког имена и лозинке.

* Да ли ће бити промена у начину прегледања тестова?

– Истакао бих бенефите овогодишње реализације завршног испита у односу на претходне године. Израда, штампање и паковање тестова је централизовано на једном месту, у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, чиме су испоштоване препоруке Заштитника грађана. Избегнута је могућност да дође до случајне замене тестова путем QР кода, па ће сваки тест бити везан за једног ученика. Методичка израда теста је иста као и претходних година, што значи да се проценат отворених и затворених питања неће мењати. На овогодишњем завршном испиту биће ангажован мањи број особа. Предвиђено је централизовано скенирање и дигитализовано прегледање помоћу софтвера који аутоматски прегледа питања затвореног типа, док ће питања отвореног типа прегледати наставници путем рачунара. Повећана је транспарентност самих тестова. Наиме, родитељи ће моћи да имају увид у тестове своје деце преко званичног сајта за завршни испит и да процене да ли има основа за жалбу а да физички не морају да долазе у школе.

* Како ће бити организована дежурства на завршном испиту?

– Организација дежурства и потребан број дежурних наставника из школе утврђен је према одређеним критеријумима, који омогућава спровођење неопходних мера превенције, заштите и сузбијања ширења епидемије ЦОВИД-19. За сваку учионицу треба предвидети по једног дежурног наставника на највише девет ученика и довољан број наставника који ће дежурати испред учионица, односно у ходнику. У одређивању потребног броја додатних дежурних наставника, директор школе се руководи распоредом учионица у којима се полаже завршни испит, тако да један дежурни наставник по правилу покрива највише три учионице. Ако ученици са сметњама у развоју полажу завршни испит у посебној учионици, треба предвидети дежурног наставника за сваку учионицу. Комисија за спровођење завршног испита именоваће супервизоре. Они ће бити присутни у школама и на дан одржавања пробног завршног испита из математике и током завршног испита.

Маска обавезна за запослене

* Да ли ће ученици и наставници бити обавезни да носе маске и рукавице током пробног и завршног испита и ко треба да обезбеди заштитна средства?

– У складу са препорукама здравствене струке, ношење заштитне маске је обавеза за запослене у школама, док се ученици морају подстицати на редовно ношење заштитне маске уколико је то изводљиво. Препоруке су подложне изменама у зависности од промене епидемиолошке ситуације. Школе су од редовних материјалних трошкова добијених од јединица локалне самоуправе обезбедиле довољне количине личне заштитне опреме за запослене, средстава и прибора за чишћење и дезинфекцију, као и дозере са средством за дезинфекцију руку на бази 70 одсто алкохола у учионицама, кабинетима, зборници, тоалетима и осталим просторијама где запослени и ученици бораве и уче.

Пише: Весна Андрић

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама