Da li je OK šetati se u vešu pred petogodišnjakom?

20 jula, 2020

Ovom pitanju nedostaje još potpitanja: „Šta Vas najviše brine ako Vi ili Vaš partner šetate u vešu pred detetom ili ako ne šetate?“ Tada bi i moj odgovor bio jasniji, a možda i Vi sami sebi kroz odgovor na ovo moje pitanje date sebi odgovor i na postavljeno.

Kako jedan znak u ponašanju ne može biti dovoljan za izgradnju ličnosti, jer je uvek potreban kontekst, tako i to da li šetate u vešu pred detetom ili ne, ne mora da znači ništa, zavisi od svih ostalih odnosa u porodici i od odnosa tog roditelja koji šeta u vešu ili ne šeta i deteta.

Foto: Canva

Odgovor za ovaj izdvojeni segment ponašanja roditelja je da je najbolje da roditelj se ponaša onako kako misli, u skladu sa svojim stavovima. Sukob nastaje kada roditelji između sebe imaju suprotan stav prema ovom pitanju, kada jednom smeta kako je obučen u domu. I to je dalje izazov za dogovor, kako uskladiti različite stavove iz porodica, kako ćete izgraditi i ponašati se u vašoj porodici po tom pitanju. Kakvi su stavovi u vašim primarnim porodicama bili prema sopstvenom telu, pokazivanju, sakrivanju, da li je bilo mnogo zagrljaja i poljubaca ili nije bilo uopšte, da li je karakterisano kao sramotno, ružno, nepristojno, ili kao sastavni deo života.

Dakle, odgovor je individualan za svaku porodicu posebno i kada iskristališete svoj stav o ovom pitanju, osvestite svoje strahove i brige, vidite šta je najgore što može da se desi, kako se osećate prijatno a kako ne, takav stav će i vaše dete svesno ili nesvesno usvojiti.

Ukoliko Vas brinu ponašanja partnera u vezi incestuoznih namera sa detetom, zavodljiv govor i dodir koji se mogu javiti bez obzira da li partner šeta u vešu ili ne, obavezno se obratite stručnjaku u Centru za socijalni rad, školskom ili vrtićkom psihologu, psihologu u Domu zdravlja.

Autor: Sunčica Jovanović, master psiholog, sertifikovani psihoterapeut i životni trener O.L.I. psihodinamske integrativne psihoterapije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama